Οι «παράπλευρες απώλειες» του πολέμου ήδη πλήττουν την οικονομία της Θεσσαλονίκης
Σε συναγερμό η αγορά και οι επαγγελματίες της πόλης ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης
Διανύουμε το δεύτερο δεκαήμερο των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και ήδη οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες, έχουν ξεπεράσει τα ουκρανικά σύνορα και εκτείνονται σε όλη σχεδόν την Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη Θεσσαλονίκη να βιώνει ήδη τις συνέπειες του πολέμου και να προετοιμάζεται για τα χειρότερα.
Στην πόλη επικρατεί ανησυχία, ανασφάλεια και έντονος σκεπτικισμός για αυτά που έρχονται, ενώ το κλίμα στην αγορά, που ακόμα προσπαθεί να αναρρώσει από την υγειονομική κρίση, είναι κλίμα ακινησίας, ακυρώσεων και απωλειών σε όλους σχεδόν τους τομείς. Εκτός από τα βασικά είδη διαβίωσης, η κατανάλωση και οι τζίροι στο λιανικό εμπόριο σημειώνουν σημαντική πτώση, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν παγώσει ή ακυρώνονται, ενώ η εστίαση και ο τομέας των υπηρεσιών επιστρέφει σε ένα ακόμα λαβύρινθο φθοράς και απραξίας.
Άνθρωποι της αγοράς περιγράφουν το κλίμα στην οικονομία της πόλης ως καταστροφικό, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μιλούν για ένα παρατεταμένο τέλμα, που αναγκαστικά οδηγεί τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους σε αναστολή επενδύσεων και εργασιών, σε απώλειες θέσεων εργασίας ή ακόμα και σε λουκέτα. Όπως αναφέρουν, οι συνέπειες της πανδημίας είναι ήδη τεράστιες κι ανυπολόγιστες, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει παραπέρα όλα τα κόστη ενώ ο αρνητισμός και η ανασφάλεια που γεννά ο φόβος του πολέμου, προμηνύουν ένα μέλλον αβεβαιότητας και απωλειών.
Κυβέρνηση: μη περιμένετε βοήθεια, ό,τι δώσαμε, δώσαμε…
Από την πλευρά της βέβαια η κυβέρνηση επιμένει ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη και πως η πολιτική της έχει θωρακίσει την οικονομία. Ό υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να περιγράψει ένα ευοίωνο μέλλον, αλλά για να μη φανεί ανακριβής και υπερφίαλος, δεν ξέχασε να μιλήσει και για «αυξημένες αβεβαιότητες και μεγάλες προκλήσεις». Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, υποστήριξε γενικόλογα ότι το ποσοστό της ανάπτυξης του 2021, θα καλύπτει το σύνολο των απωλειών του 2020 και μίλησε για αύξηση επενδύσεων, μείωση της ανεργίας και αυξημένο τζίρο των επιχειρήσεων το 2021 κατά 15 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Και αφού εγκωμίασε την κυβερνητική πολιτική, δεν ξέχασε να αναφερθεί και στις συνέπειες του πολέμου για τις οποίες δεν έκρυψε ότι θα πλήξουν άμεσα το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού και συρρίκνωση της ανάπτυξης, λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια, λιπάσματα, σιτηρά και μείωση τουρισμού.
Ωστόσο, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε πως η κυβερνητική οικονομική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε απέναντι στα νοικοκυριά, αλλά ούτε και απέναντι στις επιχειρήσεις, ενώ σε δηλώσεις του στην δημοτική τηλεόραση, διεμήνυσε πως η αγορά δεν πρέπει να προσδοκά πρόσθετες ενισχύσεις. Όπως είπε οι «πρόσθετες παρεμβάσεις που πιθανότατα θα χρειαστούν, θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αποτυπωθούν με σύνεση και σωφροσύνη».
Με λίγα λόγια είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε πολιτική, ούτε να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, διότι πλέον το πρόβλημα, όπως τόνισε, είναι… ευρωπαϊκό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιλέγει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και η αγορά, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι θα επωμιστούν και θα αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συνέπειες της συγκυρίας.
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: είμαστε σε τέλμα
Ποια είναι όμως είναι αυτή η συγκυρία και πως την βιώνουν και την κατανοούν οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς στην Θεσσαλονίκη; Ενδεικτική είναι η περιγραφή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, που εκτιμά ότι τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι, ή μάλλον ήδη είναι εμφανείς και οδυνηρές για την αγορά της πόλης.
Όπως τονίζει, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία ακινησία στην αγορά, τα μαγαζιά βρίσκονται σε αναζήτηση πελατών και τίποτα δεν προμηνύει ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει ανάκαμψη. «Είμαστε σε ένα διαρκές τέλμα. Ούτε οι γιορτές, ούτε οι εκπτώσεις μας δώσανε ανάσες οικονομικές ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους», σημειώνει και αναφέρει ότι οι συνέπειες της πολλαπλής κρίσης, οικονομικής, υγειονομικής, ενεργειακής είναι εμφανείς στις τσέπες των καταναλωτών και συνακόλουθα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. «Φαίνεται καθημερινά στην αγορά, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ψωνίσει, Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη έχουν αδειάσει τα εμπορικά καταστήματα, δεν υπάρχουν πελάτες», παρατηρεί με έμφαση και εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει άμεσα την οικονομία της πόλης.
«Ο πόλεμος θα φέρει τα χειρότερα, ιδίως για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα που περιμένει πολλά από τους επισκέπτες από τα βόρεια της χώρας. Αν δεν έρθουν οι 600.000 Ρώσοι, οι Ρουμάνοι, οι Μολδαβοί και οι άλλοι γείτονες, το κόστος και οι απώλειες για την αγορά της πόλης και της περιοχής γενικότερα, θα είναι τεράστιο», τονίζει και αναφέρει πως η στάση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες του εμπορικού κόσμου. «Προτάσεις έχουμε καταθέσει πολλές, αλλά φως και ελπίδα δεν βλέπουμε» σημειώνει.
Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: Αντί για κρατήσεις έχουμε ακυρώσεις
Ανάλογη είναι και η εικόνα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Όσα αναφέρει ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σιμιακός, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “Nea Metropolis”, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά . Όπως τονίζει, στη Θεσσαλονίκη, τα ξενοδοχεία είναι 12μηνης λειτουργίας, δηλαδή δεν λειτουργούν μόνο ή κυρίως την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, και ήδη οι συνέπειες του πολέμου φαίνονται στις κρατήσεις και στις αφίξεις των επισκεπτών. «Έχουμε μείωση κρατήσεων ή στασιμότητα ή ακόμα και ακυρώσεις κρατήσεων. Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας και μέχρι το καλοκαίρι, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα στηριχτούμε αποκλειστικά στον εγχώριο τουρισμό. Διότι η Βόρεια Ελλάδα διαφέρει από τον νότο της χώρας. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες στον κλάδο μας», τονίζει και αναφέρει ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων στην πόλη αυτή την περίοδο πλησιάζει το 30% όταν το 2019, την ίδια περίοδο είχε ξεπεράσει το 60%. Αναφέρει δε πως την τελευταία διετία, λόγω κυρίως της υγειονομικής κρίσης, έχουν κλείσει 4 ξενοδοχεία και έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας. «Ήταν ξενοδοχεία που λειτουργούσαν ανελλιπώς από το 1970, που είχαν σταθερούς πελάτες και τα έβγαζαν πέρα. Αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω πανδημίας αλλά και οικονομικής κρίσης, ενώ έχουν γίνει περικοπές στις θέσεις εργασίας προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας το οποίο σε εμάς στη Θεσσαλονίκη είναι 12μηνής διάρκειας», επισημαίνει και εύχεται γρήγορα να σταματήσει ο πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και κλίματος είναι και οι εκτιμήσεις του Παναγιώτη Ζελελίδη, γενικού διευθυντής του Mediterranean Palace που διαπιστώνει ότι με τον πόλεμο χάνεται μία ευκαιρία ο ξενοδοχειακός κλάδος να κερδίσει και πάλι έδαφος και να αποσβήσει ζημιές. «Είχαμε μπει σε καλό δρόμο και ελπίζαμε ότι φέτος σταδιακά θα είχαμε αύξηση της κίνησης άνοδο. Όμως τώρα όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις. Ήδη το βλέπουμε μπροστά μας, δεν υπάρχει ενδιαφέρον και έχουμε ακυρώσεις και δεν μιλάω για το καλοκαίρι», υπογραμμίζει και αναφέρει ότι και το ενεργειακό και το θέμα των καυσίμων και των ανατιμήσεων θα επηρεάσουν καθοριστικά την τουριστική κίνηση.
«Είναι σημαντική η αγορά της Ρωσίας και των Βόρειων γειτόνων μας αλλά το κυρίως πρόβλημα είναι πως θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι, διότι εκεί πρέπει να στοχεύσουμε και ως πόλη» τονίζει επισημαίνοντας την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να ανοίξει τα φτερά της στην Δυτική Ευρώπη.
Ένωση Εστιατόρων: Κάθε περσινή τσικνοπέμπτη και καλύτερα
Απογοητευτικά είναι τα μηνύματα και από το χώρο της εστίασης, όπου οι τζίροι καταγράφουν μία διαρκή αστάθεια και τελευταία λόγω και των ανατιμήσεων, υποχρεώνουν πολλούς επαγγελματίες του κλάδου να βάλουν πωλητήριο στις επιχειρήσεις τους.
«Όλα τα κακά τα είχαμε: οικονομική κρίση, πανδημία μέτρα και lockdown και τελευταία και τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα κόστη λειτουργίας. Ήρθε και ο πόλεμος για να μας αποτελειώσει», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Γιάννης Φιλοκώστας, ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας «Ιππόκαμπος». Αναφέρει δε χαρακτηριστικά πως η κίνηση στα μαγαζιά της εστίασης στην φετινή Τσικνοπέμπτη ήταν πεσμένη κατά 70% σε σχέση με άλλες χρονιές. «Εμείς «πληρώσαμε» την έναρξη του πολέμου πολύ ακριβά, διότι συνέπεσε με μία ημέρα που παραδοσιακά ο κόσμος βγαίνει έξω. Από τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, διότι η κίνηση στα μαγαζιά της εστίασης, εξαρτάται και από το κλίμα που επικρατεί γύρω μας, από τη διάθεση του κόσμου», τονίζει και επισημαίνει ότι η ανησυχία και η αναστάτωση που προκαλεί ο πόλεμος σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, έχουν δυναμιτίσει τα θεμέλια του κλάδου. «Είναι απλό, δεν βγαίνουμε με τίποτα. Έχουμε κάνει περικοπές στο προσωπικό, αναγκαστικά πήγαμε σε ανατιμήσεις, αλλά δεν πάει άλλο. Ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν βάλει πωλητήριο και εγκαταλείπουν τον κλάδο. Ξέρω συνάδελφο που πλήρωνε 3-4 χιλιάδες ευρώ ρεύμα και λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, του ήρθε λογαριασμός 10.500 ευρώ» αναφέρει και τονίζει πως «είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεν παλεύεται αυτή η κρίση».
Εργαζόμενοι: υπάρχει ανέχεια και οργή
Κλίμα αναστάτωσης υπάρχει και στον συνδικαλιστικό χώρο, όπου κλαδικά σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα κινητοποιούνται, απαιτώντας μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας.
Όπως αναφέρει στην Parallaxi, o Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναπ. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, έχει εντείνει το κλίμα ανησυχίας στους εργαζόμενους που φοβούνται ότι ένα νέο κύμα ύφεσης θα πλήξει τους παραγωγικούς κλάδους και το εμπόριο, και θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.
«Υπάρχει τεράστια ανησυχία, υπάρχει ανέχεια και ανεργία, ήρθε και ο πόλεμος και όλα όσα φέρνει και χειροτερεύει το κλίμα», τονίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, και σημειώνει πως «δυστυχώς τα λαϊκά στρώματα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους καθώς αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και στρατηγική υποστήριξης των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε τίποτα απ αυτούς». Αναφέρει δε, πως υποβόσκει μεγάλη αγανάκτηση και οργή μεταξύ των εργαζομένων και αυτό φάνηκε στο μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα, για τα θέματα της ακρίβειας. «Τέτοιο θυμό και δυναμισμό είχαμε πολύ καιρό να δούμε, θα έχουμε εκρήξεις», τονίζει και υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πείθονται από την προπαγάνδα και τα ψέματα της κυβέρνησης.
Δείτε επίσης: