Οι πιο γλυκιοί «πελάτες» του εμβληματικού Les Deux Magots
Τεράστια λούτρινα αρκουδάκια γέμισαν τις άδειες θέσεις του διάσημου ιστορικού καφέ του Παρισιού
Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες συνήθειες στην καθημερινότητα του πλανήτη τους τελευταίους μήνες με τις εικόνες που αντικρύζουμε καθημερινά να είναι πρωτόγνωρες.
Σε ανάρτηση του ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, αποτύπωσε την εικόνα που αντικρίζουν οι Παριζιάνοι στο ιστορικό καφέ «Les Deux Magots» που έχει κατεβάσει ρολά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στην γαλλική πρωτεύουσα.
Τεράστια λούτρινα αρκουδάκια έχουν κάνει «κατάληψη» στο χώρο γεμίζοντας έστω και με αυτό τον τρόπο τις άδειες καρέκλες και τα τραπέζια που με προσμονή περιμένουν και πάλι τους πελάτες, όταν όλη αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει.
Ποιο είναι το «Les Deux Magots»
Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης παρουσιάζει αναλυτικά το εμβληματικό καφέ του Παρισιού, την ιστορία του, αλλά και μερικούς από τους γνωστότερους θαμώνες που άφησαν το στίγμα τους ο καθένας στον δικό του κλάδο.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
Το Ιστορικό Καφέ Les Deux Magots είναι από τα εμβληματικότερα του Παρισιού. Βρίσκεται στην Πλατεία Saint-Germain-des-Pres, στην Αριστερή Όχθη, απέναντι από τη μεσαιωνική Εκκλησία Σαιν-Ζερμαίν-ντε-Πρε, την παλαιότερη εκκλησία-μοναστήρι της γαλλικής πρωτεύουσας!
Το όνομα “Les Deux Magots” προέρχεται από δύο ξύλινα αγάλματα Κινέζων εμπόρων (magots), τα οποία βρίσκονται σε δύο κολόνες στο εσωτερικό του. Το Καφέ είναι διακοσμημένο σε στυλ Art Deco, με πολυτελή καθίσματα από καφετί δέρμα.
Στο “Les Deux Magots” σύχναζαν από την ίδρυσή του καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενοι. Εκεί συζητούσαν αναπτύσσοντας τις ιδέες και θεωρίες τους. Στο “Les Deux Magots” συναντιόταν τακτικά ο Γάλλος συμβολιστής ποιητής Πωλ Βερλαίν (Paul Verlaine, 1844-1896) με τον ποιητή Αρθούρο Ρεμπώ (Arthur Rimbaud, 1854-1891). Στο Καφέ σύχναζε , μεταξύ άλλων, ο παρνασιστής Γάλλος ποιητής Στεφάν Μαλαρμέ, και ο εξόριστος από την Αγγλία συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ (Oscar Wilde) έπινε κάθε πρωί τον καφέ του στο “Les Deux Magots”.
Στο Καφέ ο Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso) και ο Ζωρζ Μπρακ (Georges Braque) διαμόρφωσαν το κυβιστικό κίνημά τους, ενώ οι σουρεαλιστές συγγραφείς Λουί Αραγκόν, Αντρέ Μπρετόν και Φιλίπ Σουπώ (Soupault), μαζί με τους ζωγράφους Μαξ Ερνστ, Χουάν Μιρό και Φερνάν Λεζέ (Fernand Leger), διακήρυξαν το Σουρεαλιστικό Μανιφέστο τους. Εδώ σύχναζαν ακόμη οι συγγραφείς Έρνεστ Χέμινγουεϊ και Τζαίημς Τζόυς (James Joyce).
O υπαρξιστής φιλόσοφος Ζαν-Πωλ Σαρτρ (Jean-Paul Sartre), με τη σύντροφό του Σιμόν ντε Μποβουάρ (Simone de Beauvoir) και άλλους διανοούμενους και οπαδούς του, είχαν φιλολογικό στέκι τους το Καφέ “Les Deux Magots”, όπου συγκεντρώνονταν και συζητούσαν τη θεωρία του υπαρξισμού (Existentialisme).
Τακτικός θαμώνας ήταν και ο Έλληνας φιλόσοφος Κώστας Αξελός. “Ο Σαρτρ τον ζήλευε… γιατί έκλεβε την προσοχή στις παρέες του Καφέ “Deux Magots” στην καρδιά του Σαιν-Ζερμαίν ντε Πρε. Διαβόητες είναι ακόμη και σήμερα οι κόντρες του Αξελού με τον Σαρτρ ανάμεσα σε αμέτρητα ξενύχτια… και ατέλειωτες φιλοσοφικές κουβέντες”.
Ανάμεσα σε πολυάριθμους άλλους θαμώνες στο Καφέ “Les Deux Magots” συγκαταλέγονται ο Αλμπέρ Καμύ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Αντρέ Ζιντ, ο Ζαν Ζιροντού, ο Ζακ Πρεβέρ, ο Μπορίς Βιάν και η διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια Ζυλιέτ Γκρεκό.
Σήμερα, το “Deux Magots” είναι από τα δημοφιλέστερα Καφέ του Παρισιού, πόλος έλξης των επισκεπτών, αλλά και των Παριζιάνων και κρατά αναλλοίωτη την αίγλη του παρελθόντος!
https://www.facebook.com/grigoris.gerotziafas/posts/10224055119669807