Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της Ρωσίας-οι άνθρωποι του προέδρου

Οι ολιγάρχες που μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγιναν στόχος κυρώσεων για ΕΕ και Αμερική

Γιώργος Σταυρακίδης
οι-πιο-πλούσιοι-άνθρωποι-της-ρωσίας-οι-896382
Γιώργος Σταυρακίδης

Το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε μια νέα οικονομική και κοινωνική κατάσταση ολιγαρχίας, που τα παλαιά κραταιά και παντοδύναμα κομματικά στελέχη διαδέχθηκαν όλοι οι άνθρωποι του προέδρου που στα χέρια τους βρέθηκαν οι εθνικοί θησαυροί της Ρωσίας.

Η λίστα των ολιγαρχών που κυνερνούν την Ρωσία, μπορεί να δημοσιεύτηκε πρόσφατα αλλά είναι έτσι κι αλλιώς ένα θέμα που βάζει στο τραπέζι συνεχώς την κοινωνική ανισότητα και την παγκόσμια οικονομία με όρους και όρια που κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να ορίσει.

Οι κυρώσεις του Λευκοί Οίκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σκιά της χώρας τους με όλα όσα μπορεί αυτό να προκαλεί και ένας αποκλεισμός που δείχνει να δυσκολεύει τους πιο πλούσιους και ισχυρούς άντρες της Ρωσίας.

Ολιγάρχης θα πει…

Ο όρος “ολιγαρχία” προέρχεται από την πολιτική επιστήμη και τυπικά περιγράφει ένα σύστημα εξουσίας που καθοδηγείται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια, η λέξη «ολιγάρχης» έχει αποκτήσει μια πιο συγκεκριμένη σημασία όταν σχετίζεται με τη Ρωσία, αναφερόμενη στην ομάδα Ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων που απέκτησαν πλούτο και εξουσία τα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και έχουν στα χέρια τους τεράστια δύναμη.

Πάμε να δούμε μερικούς από τους πιο ισχυρούς άντρες της Ρωσίας (και του κόσμου) που λόγω και της στενής τους σχέσης με τον Πούτιν, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ και της Αμερικής.

Vladimir Potanin

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, ο τραπεζίτης, μεγιστάνας εξόρυξης μετάλλων και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βλαντιμίρ Ποτάνιν ήταν μεταξύ ενός μικρού κύκλου ολιγαρχών που συναντήθηκαν με τον Πούτιν πριν μερικές εβδομάδες καθώς ξεκινούσε η εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Potanin έπαιξε μεγάλο ρόλο στις αμερικανικές τέχνες: ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης για δύο δεκαετίες, μέχρι που παραιτήθηκε πριν μερικές μέρες. Έχει επίσης δώσει εκατομμύρια στο Κέντρο Κένεντι στην Ουάσιγκτον, το οποίο χάραξε το όνομά του σε έναν τοίχο. Είναι επίσης γνωστό ότι είχε ιδιοκτησία στη Νέα Υόρκη , η οποία ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια μιας μάχης διαζυγίου που θα μπορούσε να του κοστίσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Potanin δεν υπόκειται επί του παρόντος υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ, κάτι που είναι καλό για τα τρία πολυτελή σκάφη αναψυχής του και τα δύο ιδιωτικά του τζετ (σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε).

Alisher Usmanov

Οι Ρώσοι γνωρίζουν τον Alisher Usmanov ως έναν από τους «αγαπημένους» ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας μέχρι το 2015, ο Usmanov με περιουσία άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέχει σήμερα πλειοψηφικό μερίδιο στο δεύτερο μεγαλύτερο τηλεφωνικό δίκτυο της Ρωσίας, τη MegFon, και μεγάλο μερίδιο στον κολοσσό σιδήρου και χάλυβα Metalloinvest.

https://www.instagram.com/p/CbCm2aMKaLu/?utm_source=ig_web_copy_link

 Αυτό όμως που δεν ξέρουν πολλοί, είναι πως ο Usmanov βοήθησε στο να έχουμε σήμερα το Facebook! Ο δισεκατομμυριούχος άρχισε να επενδύει στο κοινωνικό δίκτυο το 2009, όταν η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ αντιμετώπιζε προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση μετά την οικονομική κρίση. Ο Usmanov διέθεσε τότε πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, κατέχοντας έως και το 10% της, προτού πουλήσει το μερίδιό του το 2014. Ήταν επίσης μεγάλος επενδυτής στην Apple, το Twitter, το LinkedIn, την Groupon και τη Zynga.

Ο Usmanov υποβλήθηκε σε κυρώσεις από την ΕΕ πριν λίγες μέρες, όπου οι γερμανικές αρχές κατέσχεσαν το γιότ του, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη εσωτερική πισίνα στον κόσμο που υπάρχει σε γιοτ. Στις 3 Μαρτίου ήταν μεταξύ εκείνων που προστέθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ο ολιγάρχης έχει ακόμα ένα ιδιωτικό Airbus A340 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Oleg Deripaska

Ο Oleg Deripaska είναι ο ιδρυτής της Basic Element, ενός ρωσικού βιομηχανικού ομίλου με ενδιαφέροντα στο αλουμίνιο, την ενέργεια, τις κατασκευές, τη γεωργία και πολλά άλλα. Τον Απρίλιο του 2018, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις κατά του Ντεριπάσκα και ορισμένων από τις εταιρείες του. Τον Ιανουάριο του 2019, η OFAC ήρε τις κυρώσεις στις En+ Group, UC Rusal και Eurosibenergo και ο Deripaska συμφώνησε να μειώσει οριστικά το μερίδιό του στο 44,95%.

Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και ο 9ος πλουσιότερος στον κόσμο το 2008 πριν σχεδόν τα χάσει όλα λόγω της κατάρρευσης των αγορών και των μεγάλων χρεών. Σε μια δημόσια εγγραφή τον Νοέμβριο του 2017, ο όμιλος En+, ο οποίος συνδύαζε το μερίδιο της Deripaka στην UC Rusal και περιουσιακά στοιχεία στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, συγκέντρωσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 10 Μαρτίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κι ας ήταν αυτός που ζήτησε να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική», έγραψε ο Deripaska, ο οποίος ίδρυσε τον ρωσικό γίγαντα αλουμινίου Rusal, στον οποίο εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο μέσω μετοχών στη μητρική εταιρεία του EN+ Group που είναι στο Λονδίνο.

Ο Deripaska, ο οποίος μόλις στις 21 Φεβρουαρίου είπε ότι δεν θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία , βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2018 για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τη ρωσική κυβέρνηση, την οποία έχει κινήσει νομικά για να αμφισβητήσει.

Petr Aven

Ο Petr Aven είναι ο επικεφαλής της Alfa Group, της εμπορικής τράπεζας που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις και τον βοήθησαν να συγκεντρώσει περιουσία περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Finparty.ru (@finparty)

 Είναι πολύ γνωστός συλλέκτης κλασικών ρωσικών έργων ζωγραφικής, όπου έχει δανείσει έργα από τη συλλογή του – σύμφωνα με πληροφορίες αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων – στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και στην Neue Galerie. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Aven δεν αγόρασε ποτέ αεροπλάνο ή γιοτ και είπε στους FT «όλα τα χρήματά μου πηγαίνουν στην τέχνη». Αυτό βέβαια, αν δεν μετρήσουμε τα εκατομμύρια που ξόδεψε για να μετατρέψει ένα οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων στην Αγγλία σε μια έπαυλη «από την KGB» , με ένα αδιάβροχο δωμάτιο πανικού.

Πέρυσι, ο Aven υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της HarperCollins για ένα βιβλίο που δημοσίευσε σχετικά με την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στον Aven επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ, η οποία τον περιέγραψε ως «έναν από τους πιο στενούς ανθρώπους – ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν» και έναν από τους «περίπου 50 πιο πλούσιους Ρώσους επιχειρηματίες που συναντώνται τακτικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο». Δεν έχει ακόμη τεθεί υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Mikhail Fridman

Ο επιχειρηματικός εταίρος του Petr Aven, ο Mikhail Fridman, είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Alfa και γεννήθηκε στην Ουκρανία. Έχει έναν γιο, τον Αλέξανδρο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φοιτά στη σχολή επιχειρήσεων Stern του NYU, μετά από μια θητεία στη Μόσχα πουλώντας ναργιλέδες. Ο Fridman έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2011 για την αγορά ακινήτων στην ανατολική ακτή, λέγοντας τότε στη Wall Street Journal: «Η αμερικανική αγορά είναι η πιο καλά ρυθμισμένη και ρευστή αγορά στον κόσμο. Έχει την καλύτερη προστασία για τα δικαιώματα των επενδυτών».

 Μέσω του επενδυτικού ομίλου του Fridman, LetterOne, ο δισεκατομμυριούχος επένδυσε επίσης 200 εκατομμύρια δολάρια στην Uber και 50 εκατομμύρια δολάρια στην startup τηλεπικοινωνιών FreedomPop. Ο Fridman προκάλεσε σάλο και το 2018 όταν μίλησε στο πλευρό του Aven σε ένα δείπνο κεκλεισμένων των θυρών που παρέθεσε το Atlantic Council, ένα σημαντικό κέντρο σκέψης για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σε κάτι που οι επικριτές θεώρησαν ως μια ανεπίσημη αποστολή του Κρεμλίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά των αμερικανικών κυρώσεων.

Πριν μερικές εβδομάδες, ο Fridman έγινε ένας από τους πρώτους ολιγάρχες που μίλησε ανοιχτά κατά της εισβολής στην Ουκρανία, αποκαλώντας την «τραγωδία» και γράφοντας ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση». Παρ’ όλα αυτά, ο Fridman υπέστη κυρώσεις από την ΕΕ, η οποία τον χαρακτήρισε ως “κορυφαίο Ρώσο χρηματοδότη και διευκολυντή του στενού κύκλου του Πούτιν”. Όπως και ο Aven, δεν έχει ακόμη τεθεί υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Arkady και Boris Rotenberg

Πολύ πριν τα αδέρφια Arkady και Boris Rotenberg γίνουν δύο από τους πλουσιότερους μεγιστάνες της Ρωσίας, ήταν φίλοι του έφηβου Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν πηγαίνανε μαζί τζούντο και μάλλον τα πήγαιναν πολύ καλά αν δούμε πως ο Πούτιν όταν έγινε πρόεδρος, αντάμειψε τα αδέρφια με τον έλεγχο μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και προσοδοφόρα συμβόλαια, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια τεράστια περιουσία.

https://www.instagram.com/p/BeF731EA9Xb/?utm_source=ig_web_copy_link

 Οι Rotenberg έκτοτε έχτισαν μια τεράστια οικογενειακή αυτοκρατορία διεθνών επενδύσεων. Παρά το γεγονός ότι ο Arkady και ο Boris επιβλήθηκαν σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, τα αδέρφια «συνέχισαν να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά τέχνης των ΗΠΑ αγοράζοντας πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης τους μήνες μετά την επιβολή των κυρώσεων», σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ . Οι εταιρείες που συνδέονται με τους Rotenberg συνέχισαν να πραγματοποιούν συναλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ αξίας άνω των 91 εκατομμυρίων δολαρίων πολύ μετά τις κυρώσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

https://www.instagram.com/p/CXfkWWysSwI/?utm_source=ig_web_copy_link

Εκτός από τον Arkady και τον Boris, ο Igor (γιος του Arkady) και πέντε επιπλέον μέλη της οικογένειας προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Alexei Mordashov

Επί του παρόντος, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο Alexei Mordashov κατέχει το ένα τρίτο της Tui, της μεγαλύτερης τουριστικής εταιρείας της Ευρώπης, και κέρδισε τα δισεκατομμύρια του ως διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης, Severstal. Είναι επίσης μεγάλος μέτοχος της Bank of Rossiya, η οποία είχε ανοίξει υποκαταστήματα σε όλη την κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική επικράτεια τα τελευταία χρόνια.

 Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο δισεκατομμυριούχος διοχέτευσε επίσης χρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επενδύοντας πολλά μέσω της Severstal σε εταιρείες χάλυβα στα μεσοδυτικά προτού τις πουλήσει για 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Ο Μορντάσοφ έχει δεχτεί κυρώσεις από την ΕΕ, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη μέτρα. Θα τους ενδιέφερε το ιδιωτικό του τζετ Bombardier Global 6000 και τα πολλαπλά σούπερ γιοτ, συμπεριλαμβανομένου το Nord 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς σημείωσε ότι «έπλεε στην περιοχή των Σεϋχελλών για περισσότερες από 10 ημέρες» σε ένα νήμα στο Twitter σχετικά με τον ρωσικό πλούτο στην ανοικτή θάλασσα…

  • Το παρακάτω βίντεο δείχνει τη χλιδή και τα πλούτη μερικών από τους Ρώσους ολιγάρχες.

Sergey Chemezov

Πρώην αξιωματικός της KGB που έγινε φίλος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη δεκαετία του 1980 όταν ζούσαν στην ίδια πολυκατοικία, ο Sergey Viktorovich Chemezov ανέβηκε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ρωσίας μετά από τον Πούτιν και το 2007 διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού αμυντικού γίγαντα της Ρωσίας Rostec, μια θέση που κρατάει ακόμα και σήμερα. Ο Chemezov επιβλήθηκε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2014 εν μέσω του ρόλου της Rostec ως προμηθευτή για την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και η Ουάσιγκτον τον στοχοποιεί ξανά, τώρα με τα μέλη της οικογένειάς του.

https://www.instagram.com/p/CUmRKYYj4Xb/

Σύμφωνα με έρευνες και ισχυρισμούς του φυλακισμένου ακτιβιστή Alexei Navalny, οι συγγενείς του Chemezov έχουν χρησιμοποιήσει εταιρείες κοχυλιών για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και πολυτελών βιλών σε όλο τον κόσμο.

 Αλλά ο Chemezov λέει ότι είναι καθαρός, λέγοντας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2019: «Δεν συσσωρεύω πλούτη. Δεν βάζω λεφτά στην άκρη. Δεν έχω γιοτ ή αεροπλάνα…»

Βέβαια, η Ισπανία πριν λίγες μέρες κατάσχεσε προσωρινά το παραπάνω σούπερ γιοτ 85 μέτρων αξίας 140 εκατ. δολ, που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη και ονομάζεται Valerie, ενώ πλέει με σημαία του Αγίου Βικέντιου και Γρεναδίνων και είναι στο όνομα της θετής κόρης του Chemezov, Anastasia Ignatova, μέσω μίας εταιρείας με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2021 στα Pandora Papers.

Igor Shuvalov

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας από το 2008 έως το 2018, Igor Shuvalov είναι τώρα ο πρόεδρος της VEB, της ρωσικής αναπτυξιακής τράπεζας που χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι και η οικογενειακή περιουσία του, έχει αναφερθεί ότι ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια!

https://www.instagram.com/p/Bo91XKXhaBM/?utm_source=ig_web_copy_link

 Μια έρευνα από τον ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Alexei Navalny διαπίστωσε ότι ο Shuvalov, μέσω μιας εταιρείας κέλυφος, αγόρασε δύο πολυτελή διαμερίσματα στο Λονδίνο το 2014 για 11,4 εκατομμύρια δολάρια και χρησιμοποίησε ένα μυστικό ιδιωτικό αεροσκάφος για να πετάξει τα σκυλιά corgi της γυναίκας του σε όλο τον κόσμο, κάτι που ίσως να μη μπορεί να το κάνει σε τόσα μέρη τώρα πια, που βρίσκεται στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Φήμες λένε ότι νοικιάζει ένα κάστρο στην Αυστρία, ενώ η ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς του Ναβάλνι είπε ότι είχε νοικιάσει κι ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Ντουμπάι στο παρελθόν.

Ο Shuvalov πάντως, έχει πει στο παρελθόν ότι την περιουσία του την κέρδισε τίμια ως δικηγόρος και επιχειρηματίας προτού ενταχθεί στην κυβέρνηση…

Yevgeniy Prigozhin

Ο… θρύλος λέει ότι ο Yevgeniy Prigozhin ξεκίνησε την άνοδό του στην εξουσία πουλώντας χοτ-ντογκ, λίγο μετά την αποφυλάκισή του για ληστεία. Μάλλον λοιπόν, αυτό είχε μεγάλη επιτυχία, αφού μέσα σε λίγα χρόνια είχε ανοίξει εστιατόρια υψηλής ποιότητας που είχαν τον Πούτιν στην πελατεία τους, δίνοντάς του μάλιστα το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν», κάτι που τον εκτόξευσε στους εσωτερικούς κύκλους της ρωσικής ελίτ.

https://www.instagram.com/p/CCzswrfoJMA/?utm_source=ig_web_copy_link

 Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένοι με μια άλλη από τις επιχειρήσεις του Prigozhin: την Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου, η οποία χρησιμοποίησε έναν στρατό τρολ που ξεκίνησε με την υποστήριξη της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, προτού στρέψει τις προσπάθειές της να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Prigozhin και η Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου κατηγορήθηκαν σε δικαστήριο των ΗΠΑ το 2018 για παρέμβαση στις εκλογές και το 2021 προστέθηκε σε λίστα καταζητούμενων του FBI.

Τώρα βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ για τη διεξαγωγή εκστρατειών παραπληροφόρησης για την υποστήριξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Nikolai Tokarev

Ένας άλλος πρώην αξιωματικός της KGB που υπηρέτησε μαζί με τον Πούτιν και τον Chemezov, ο Nikolai Tokarev ανέλαβε τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην σοβιετικού κράτους καθώς ο Πούτιν έχτιζε την πολιτική του εξουσία και το 2007 έγινε επικεφαλής του κρατικού ελεγχόμενου πετρελαϊκού γίγαντα Transneft.

https://www.instagram.com/p/Bw5aKUPBDj_/?utm_source=ig_web_copy_link

 Ο ολιγάρχης χρησιμοποίησε τη θέση του στην Transneft για να χτίσει μια επιχειρηματική και κτηματομεσιτική αυτοκρατορία, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει τη χορηγία ενός εξαιρετικά φανταχτερού παλατιού που λέγεται ότι χρησιμοποιείται προσωπικά από τον Πούτιν. Ο Tokarev ήταν σε αυτούς που επλήγησαν από κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ

Roman Abramovich

Ο Roman Abramovich, ο μακροχρόνιος ιδιοκτήτης της Τσέλσι FC με περιουσία 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει περιγραφεί από ένα μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου ως «βασικός παράγοντας» του καθεστώτος του Πούτιν, κάτι που ο Αμπράμοβιτς αρνείται βέβαια, εδώ και καιρό. Ορφανός, που μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά του στη Σιβηρία, ο Αμπράμοβιτς μπήκε στους εσωτερικούς κύκλους της κυβέρνησης και στη συνέχεια επωφελήθηκε τεράστια, πουλώντας προηγούμενα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

 Ο δισεκατομμυριούχος διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων με δικό του σύστημα ανίχνευσης πυραύλων, μαζί με ένα υποβρύχιο και τρία ελικόπτερα. Έχει επίσης μια σειρά από εξαιρετικά ακριβά ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων τριών κτιρίων στο Upper East Side της Νέας Υόρκης συνολικής αξίας άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μεταβίβασε στην τρίτη σύζυγό του, Darya Zhukova, το 2018.

Επί του παρόντος, ο Abramovich δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, ενώ προσφέρθηκε να συνδράμει στις ειρηνευτικές προσπάθειες και ανακοίνωσε οτι πουλά την Τσέλσι και θα προσφέρει τα χρήματα για την στήριξη των θυμάτων πολέμου.

Leonid Mikhelson

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας το 2016, ο Λεονίντ Μίκελσον είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek, στενός φίλος του Πούτιν και επιχειρηματικός εταίρος του Γκενάντι Τιμτσένκο, ενός δισεκατομμυριούχου που τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2014.

https://www.instagram.com/p/BnGtCGMFU6A/?utm_source=ig_web_copy_link

Ο Μίκελσον λατρεύει την τέχνη: μαζί με τη συλλογή έργων τέχνης του 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νέου Μουσείου της Νέας Υόρκης από το 2013 έως το 2017 και έχει χρηματοδοτήσει εκθέσεις στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και στην Tate Modern του Λονδίνου. Το επιδεικτικό σούπερ γιοτ του, το Pacific, φέρεται να μπορεί να φιλοξενήσει δύο ελικόπτερα.

Αλλά τα άλλα περιουσιακά του στοιχεία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Το 2017, τα Panama Papers αποκάλυψαν ότι ο Mikhelson είχε χρησιμοποιήσει ένα περίπλοκο σύστημα εταιρειών κοχυλιών για να καταχωρίσει κρυφά ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Gulfstream $65 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί αμερικανική υπηκοότητα ή μόνιμη κατοικία.

  • Οι κυρώσεις της βρετανικής κυβέρνησης στοχεύουν τις επενδύσεις Ρώσων ολιγαρχών σε ακίνητα στο Λονδίνο μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ο ανταποκριτής του Guardian, Rupert Neate, μας ξεναγεί στο παρακάτω βίντεο σε ορισμένα από τα ακίνητα που ανήκουν ή συνδέονται με άτομα που κατονομάζονται στους καταλόγους κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ή της ΕΕ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα