Οι πολύτιμοι γατοφύλακες της Χαριλάου
Δημιουργήθηκε από την αγάπη και το μεράκι που τρέφουν κάποιοι συμπολίτες μας για τα αδέσποτα ζώα
Από μακριά μοιάζει με κατάλυμα ή εγκατάσταση κάποιου άστεγου ή με μία περίεργη κατασκευή που αποτελείται από ξύλινα ντουλάπια και κουτιά. Επίσης μοιάζει σαν παιδότοπος με τις δύο τεράστιες πάνινες κούκλες – γάτες στην μία πλευρά, να στέκονται ως φύλακες που ελέγχουν το χώρο.
Αν πλησιάσεις πιο κοντά, θα διαπιστώσεις πως πάνω και γύρω από την κατασκευή, κάθονται ή περιφέρονται διάφορες γάτες, γάτοι και μικρά γατάκια. Πρόκειται για μία σύνθετη κατασκευή, ξύλινη κατά βάση, που δένει αρμονικά με το χώρο, με υποδοχές και κρύπτες, με συρτάρια και ντουλάπια, με πορτάκια και «μπαλκονάκια».
Μπροστά και γύρω από το χώρο έχουν τοποθετηθεί δοχεία για νερό και φαγητό ενώ ο χώρος είναι προσεγμένος και καθαρός. Πρόκειται για ένα τεράστιο γατόσπιτο ή «γατοαποικία», το οποία βρίσκεται στη κάτω πλευρά – άκρο του μεγάλου πάρκου που εκτείνεται πίσω από το γήπεδο του Άρη, στη Χαριλάου.
Δημιουργήθηκε από την αγάπη και το μεράκι που τρέφουν κάποιοι συμπολίτες μας για τα αδέσποτα ζώα και ειδικά για τις γάτες. Ο σκοπός είναι το γατόσπιτο να λειτουργεί ως καταφύγιο και να προσφέρει στέγη και προστασία στις αδέσποτες γάτες της περιοχής.
«Υπήρχαν πολλές γάτες γύρω από το πάρκο, που τρέφονταν από τα σκουπίδια και πολλές αντιμετώπιζαν αρρώστιες, τραυματισμούς και κακουχίες. Υπήρχε αρχικά μία πρόχειρη κατασκευή, την οποία εμείς ανακατασκευάσαμε για να είναι λειτουργική για τα ζώα και να ταιριάζει και με το ευρύτερο χώρο, χωρίς να προκαλεί προβλήματα», τονίζει στην «Parallaxi» η Λίτσα Βούρκα από την ομάδα «Εθελοντές Φιλόζωοι Χαριλάου», που φροντίζουν το χώρο και τα μέλη της γατοαποικίας.
Τα μέλη της ομάδας, κάθε μεσημέρι έχουν ραντεβού με τις γάτες της περιοχής. Μόλις δοθεί το σύνθημα ο χώρο γεμίζει από αιλουροειδή, που συγκεντρώνονται για το γεύμα. Κροκέτες, ειδικές κονσέρβες αλλά και μαγειρευτό φαγητό, περιλαμβάνει το ημερήσιο μενού. Δεν υπάρχουν αποφάγια, ούτε μπαγιάτικα φαγητά ανθρώπων. «Οι ανθρώπινες τροφές δεν είναι κατάλληλες για τις γάτες, φροντίζουμε όσο μπορούμε να έχουμε την κατάλληλη γατοτροφή», αναφέρει ο Μανφρέντο Ντεπορτού, επίσης μέλος της ομάδας, που μας πληροφορεί πως το κόστος για τη διατροφή είναι περίπου 200 ευρω το μήνα, έξοδο που επιβαρύνει κυρίως τα μέλη της ομάδας και «κάποιους φίλους που βοηθάνε» .
Κάποια απογεύματα, οι εθελοντές της ομάδας προσπαθούν να «πιάσουν» για να στειρώσουν τις μη στειρωμένες αδέσποτες γάτες. «Χρησιμοποιούμε ειδικές γατοπαγίδες για να μη τραυματίσουμε τα ζώα. Η στείρωση γίνεται από φίλους κτηνίατρους που μας κάνουν ειδική τιμή» αναφέρει η Αμαλία Αθανασιάδου, το τρίτο ενεργό μέλος της ομάδας, που τονίζει πως όλες σχεδόν οι γάτες της περιοχής έχουν στειρωθεί, με πρωτοβουλία και κόστος των «Εθελοντών Φιλόζωων Χαριλάου».
«Έχουμε στειρώσει συνολικά περίπου 400 γάτες με κόστος 25 ευρω για τις θηλυκές και 20 ευρώ για τις αρσενικές», τονίζει ο Μαμφρέντο Ντεπούρτο, και προσθέτει πως «έχουμε καταφέρει να βρούμε σπίτι και «υιοθεσία» για 100 περίπου αδέσποτες γάτες». «Είναι ένα έργο δύσκολο και καθημερινό, που περιλαμβάνει τη τροφή, την ιατρική παρακολούθηση και τη στέγαση» αναφέρει η Λίτσα Βούρκα, και σημειώνει πως ο δήμος θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερα για την φροντίδα των αδέσποτων, αλλά δυστυχώς το έργο του δήμου και συνολικά της πολιτείας στον συγκεκριμένο τομέα, είναι ελάχιστο ή μηδαμινό.
Όπως αναφέρουν, στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν υποδομές ούτε οι απαραίτητες υπηρεσίες για την φροντίδα και στείρωση των αδέσποτων. «Για τις στειρώσεις υπήρχε η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, αλλά η σχετική σύμβαση έχει λήξει. Σήμερα ο δήμος έχει σύμβαση με κάποια κτηνιατρική κλινική που έχει αναλάβει τις στειρώσεις, αλλά αυτή βρίσκεται εκτός Θεσσαλονίκης, στον Λαγκαδά, γεγονός που δυσκολεύει την πρόσβαση», τονίζουν τα μέλη της Ομάδας και καλούν τον δήμο Θεσσαλονίκης να σκύψει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πρόβλημα.
«Είναι στάση ζωής και αγάπης για τα ζώα, ειδικά για τα αδέσποτα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια όσο αντέχουμε» τονίζει η Αμαλία Αθανασιάδου και απευθύνει κάλεσμα προς όλες και όλους να δείχνουν μεγαλύτερη αγάπη και ανοχή στις …αθώες αδέσποτες ψυχές στις γειτονιές της πόλης.
Οι “Εθελοντές Φιλόζωοι Χαριλάου”, διαθέτουν και σελίδα στο διαδίκτυο:
https://www.facebook.com/EthelontesFilozwoiXarilaou/