Οι πρώτες αντιδράσεις για το τοπικό lockdown της Χαλκιδικής
Όλα όσα δήλωσαν ο Δήμαρχος Σιθωνίας, η κ. Μάλαμα και ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής για τα νέα μέτρα.
Έκτακτα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη Χαλκιδική και στη Μύκονο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, τα οποία προκάλεσαν διάφορες αντιδράσεις.
Αδικαιολόγητα πάρθηκαν τα μέτρα για ολόκληρη την Χαλκιδική σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου Σιθωνίας, κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της parallaxi: «Ο Δήμος Σιθωνίας βρίσκεται σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση και έχει ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα πράγματα δεν είναι επικίνδυνα.» δηλώνει ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ντέμπλας ενώ συμπληρώνει: «Όλοι οι επιχειρηματίες ήταν συνεπείς στη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν έγιναν ούτε πάρτι, ούτε συναθροίσεις με μεγάλο συνωστισμό. Όμως εξαιτίας μερικών περιστατικών επηρεάζεται όλη η Χαλκιδική.».
«Επιπλέον, οι επιχειρηματίες ήταν το ίδιο τακτικοί και στη τήρηση του νέου ωραρίου. Τα μαγαζιά θα μπορούσαν να κλείνουν και στη 1:00 κατά την εκτίμηση μου» επισημαίνει ενώ καταλήγει: «Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα! Τόσο καιρό υπήρχε άψογη συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα για τους ελέγχους για μάσκες, τήρησης των αποστάσεων και του ωραρίου».
Η προσέλευση του κόσμου δεν ξεπέρασε ποτέ το 35% σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια, παρά μόνο την περίοδο του 15 Αυγούστου που υπήρξαν υψηλότερα νούμερα. Έτσι δικαιολογείται και το γεγονός πως δεν υπάρχουν ξένοι ούτε οδικός βαλκανικός τουρισμός. Καταλήγοντας τονίζει πως: «Το οικονομικό πλήγμα για την Χαλκιδική θα είναι τεράστιο».
Κ. Μάλαμα : «Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή στην οικονομία της Χαλκιδικής».
Μιλώντας στη parallaxi η κ. Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η Χαλκιδική στοχοποιήθηκε.
Η αιφνίδια ανακοίνωση της επιβολής καταστροφικών μέτρων για την Χαλκιδική, χωρίς η κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί τσουβαλιάζει σε μία απόφαση 3 πόδια, 5 δήμους και 88 χωριά, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας της Χαλκιδικής στο σύνολό της.
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να κλείσει τις λαϊκές αγορές, δεν ενδιαφέρεται για την καταστροφή των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, των ενοικιαζόμενων δωματίων, των καταστημάτων, των αγροτών.
«Η αναιτιολόγητη και οριζόντια μεταχείριση ενός Νομού, χωρίς επεξηγήσεις και χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση προκαλεί τεράστια απογοήτευση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη.»
«Θεωρώ πως τα μέτρα είναι απαράδεκτα! Είναι αδιανόητο να ισχύσουν σε όλα τα χωριά της Χαλκιδικής» δηλώνει.
Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος: «Τίτλοι τέλους για την Χαλκιδική»
Την δυσαρέσκεια του για τα νέα μέτρα εξέφρασε και ο κ. Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής μιλώντας στη parallaxi.
«Είναι άδικο εξαιτίας συγκεκριμένων περιστατικών που είδαν το φως της δημοσιότητας, να την «πληρώνουν» καιωόσοι ήταν τυπικοί στους κανόνες και τα μέτρα.» αναφέρει.
Ο ίδιος παρατηρεί: «Το κακό έχει γίνει. Ο τουρισμός στηρίζεται αποκλειστικά σε Έλληνες. Μάλιστα πολλοί από αυτούς ήδη από την προηγούμενη βδομάδα ακύρωσαν τις κρατήσεις τους. Ειδικά μετά το προειδοποιητικό μήνυμα του 112 υπήρξαν ακόμα περισσότερες ακυρώσεις. Ο κόσμος φοβάται. Ακόμα και για εκείνους θα επισκέπτονταν τα καταλύματα με τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού. Έτσι πέφτουν τίτλοι τέλους για την φετινή τουριστική περίοδο στη Χαλκιδική».
Μεγάλο πλήγμα για τουρισμό, επίσης, υπήρξε το περιστατικό με τα 50 κρούσματα σε βιομηχανία τροφίμων.
Καταλήγοντας, σχετικά με το νέο ωράριο υποστηρίζει πως στην Νικήτη, όπου βρίσκεται ο ίδιος τηρούνται όλα τα μέτρα. Όμως δεν γνωρίζει πόσο αυτό έχει επηρεάσει τον τζίρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται πως τα περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21/08 και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31/8 και ώρα 06.00.