Top

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κοροναϊό στην Ελλάδα – Συναγερμός στην Αττική

Η Αττική σε συναγερμό, με το ρεκόρ των 82 νέων κρουσμάτων και την σταδιακή αύξηση των διασωληνωμένων.

Parallaxi
οι-τελευταίες-εξελίξεις-για-τον-κορον-569507
Parallaxi

Το απόγευμα της Τρίτης, ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, που ανέρχεται στα 196, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο αριθμός αυτός ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο “ρεκόρ”  στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, ενώ έντονη ανησυχία πλέον δημιουργεί η κατάσταση στην Αττική.

Στην Αττική, τα νέα κρούσματα είναι 82, τα 10 εξ αυτών, εντοπίζονται στον Πόρo. Ο βασικός παράγοντας της απότομης αύξησης των κρουσμάτων είναι οι επιστροφές των ταξιδιωτών κυρίως νεαρής ηλικίας από τα νησιά στην Αθήνα.

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για τον κορονοϊό 

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι κρίσιμος και στο τέλος του μήνα θα φανεί το κατά πόσο οι «αδειούχοι» τήρησαν τα μέτρα προστασίας.

Σε αυτή τη φάση έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι  χαρακτηριστικό πως μόνο στην Αττική , με βάση την τελευταία ενημέρωση, υπήρξαν  82 νέα κρούσματα.

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown είναι εκτός του τραπεζιού, ωστόσο τοπικά lockdown θα μπαίνουν σε ισχύ κατά περίπτωση. Δεδομένο είναι πως θα εφαρμόζεται άμεσα ένα αυστηρότερο πλαίσιο, σε περιοχές που υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (όπως έγινε πρόσφατα στον Πόρο).

Την ίδια στιγμή  σε εφαρμογή μπαίνουν στοχευμένες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις δώδεκα  τα μεσάνυχτα μέχρι τις επτά το πρωί.

To μέτρο ισχύει έως τις 23 του μήνα στις εξής περιοχές: Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας. Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Να σημειωθεί  ωστόσο  πως ανάλογη διάταξη δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ανάλογα με τη διασπορά του ιού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα οι τηλεδιασκέψεις για να υπάρχει συνεχής εκτίμηση της κατάστασης. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το ότι ο δείκτης RO έχει ξεπεράσει το ένα (από 0.4 που ήταν) , δηλαδή ο κάθε ασθενής μεταδίδει τον ιό σε τουλάχιστον ένα συμπολίτη του. Επίσης καμπανάκι έχει χτυπήσει για τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς έφτασαν πλέον τους 26.

Η διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19, σε δομές της Αίγινας, θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι (ΚΟΕΣ) της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στο νησί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, θα προβούν στη λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν με την τεχνική PCR στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ειδικότερα, θα διενεργηθούν έλεγχοι στο προσωπικό, καθώς και στους υπερήλικες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αγιος Διονύσιος», καθώς και στο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού Σταθμού της Αίγινας.

«Η επιλογή των δομών για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ έγινε εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί, αλλά και στην εκτίμηση της επιδημιολογικής επικινδυνότητας των συγκεκριμένων δομών», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Προτεραιότητά μας αυτή την περίοδο, που είμαστε στην καρδιά της τουριστικής κίνησης, είναι η ενίσχυση της πρόληψης σε δομές υψηλής επικινδυνότητας, που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς» τονίζει σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. «Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη προάσπιση της υγείας των πολιτών, αλλά και ενίσχυσης της ασφάλειας του τουριστικού μας προϊόντος» προσθέτει και διαβεβαιώνει: «Θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, συντρέχοντας με εξειδικευμένο και στοχευμένο τρόπο την εθνική προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας και την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας».

Έντονη ανησυχία για Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Αττική και Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν χθες 124 κρούσματα σε σύνολο 170 εγχώριων κρουσμάτων, τα οποία εντοπίστηκαν σε άλλες 23 περιφερειακές ενότητες, πλην λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Από τα 82 περιστατικά που εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 10 αφορούν κατοίκους του Πόρου όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων από την οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής σχεδόν 50 κρούσματα. Ο Πόρος ήταν άλλωστε η πρώτη περιοχή της χώρας όπου επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα μερική καραντίνα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού κι ακολούθησε ο Αμπελώνας Λάρισας.

Συνολικά χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, εκ των οποίων οι 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Να σημειωθεί εδώ πως παράλληλα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών αποφάσεων βρίσκεται και το θέμα της στήριξης της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, με βαρύτητα να δίνεται στη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τη Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από ένα  μήνα. Η ΔΕΘ ακυρώθηκε, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία (στις 5 Σεπτεμβρίου) σε περιορισμένο ακροατήριο λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα η ΔΕΘ – Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικό- οικονομικό φόρουμ, όπου θα δοθεί η ευκαιρία για μία ουσιαστική συζήτηση.

Τα 196 νέα κρούσματα κορονοϊού

196 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τρίτης, κατά την καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Αναλυτικότερα:

  • 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
  •  2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δημόπουλος: «Εμφανές ότι έχουμε έξαρση»

Είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού στην χώρα μας.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε χρειάζονται 7-14 μέρες για να έχουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αλλά από την άλλη μεριά είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων προσθέτοντας πως αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανοίγουν συνεχώς νέες μονάδες ειδικών λοιμώξεων που νοσηλεύουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία, έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Επομένως ο ίδιος σημείωσε πως είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για fake news, είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση ενώ όσοι δεν το αποδέχονται έχουν και ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι φορείς παίρνουν μέτρα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι θα σταματήσει την εξάπλωση; 

Σχετικά με το τι θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού στην χώρα μας ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται συνειδητοποίηση και εφαρμογή μέτρων απ όλους μας και ιδιαίτερα από τους υπευθύνους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ότι δυστυχώς ότι δεν πρέπει να μετακυλήσουν τα ωράρια, να βρουν κάποια τρικ να ξεφύγουν προσχηματικά δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την προστασία όλων μας. Δεν είναι τιμωρητικά μέτρα.

Ο κ. Δημόπουλος συμπλήρωσε πως το να αποφασισθεί σε μία μέρα ένα καθολικό lockdown δεν θα απέδιδε, θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις ενώ τα μέτρα αυτά δίνουν και ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους μας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παγκοσμίως, κανένας δεν έχει προτείνει κάτι διαφορετικό για να αποτραπεί κάτι περαιτέρω

Αναφορικά με το εμβόλιο ανέφερε πως «Ανασκοπούμε την βιβλιογραφία σε διεθνή βάση και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως οι μελέτες που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ και ΗΠΑ είναι καθόλα αξιόπιστες δεδομένου ότι έχουν πάρει εγκρίσεις από ειδικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς».

ΙΣΑ: «Να αναλάβουν την ευθύνη για την υγεία τους καλεί τους πολίτες»

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απευθύνει έκκληση, «ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στη λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τονίζει πως η «επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικά η Αττική χτυπά καμπανάκι κινδύνου. Είναι προφανές ότι κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, ειδικά στις διακοπές, που ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο. Τονίζουμε ότι οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Ο εχθρός μας απειλεί περισσότερο από ποτέ. Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία, για να βγούμε νικητές κι από αυτή τη δύσκολη μάχη, όπως το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα. Θέλουμε ασφάλεια στις διακοπές, στις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τόσο για τους πολίτες της χώρας μας όσο και για τους επισκέπτες».

Μαγιορκίνης : «Αναμένουμε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στο τέλος της εβδομάδας»

Σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων αναμένουν οι επιστήμονες, βάσει των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο και κυρίως με τη γενικευμένη χρήση μάσκας. Όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ «Αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Εάν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».

Σχετικά με το μέτρο του περιορισμού του ωραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ σε 15 περιοχές της χώρας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «περιορίζοντας το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 12 το βράδυ, περιορίζεται και ο χρόνος που υπάρχει έκθεση. Όταν δεν υπάρχει περιορισμός, φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε κατά τις 12 και τελειώνουν και στις 8 το πρωί. Έτσι, θεωρητικά είναι λιγότερες οι ώρες, γίνεται λιγότερος χαμός και είναι πιο εύκολο να τηρηθεί το μέτρο. Εάν δούμε ότι υπάρχει συνεχής κι εκτεταμένη μετάδοση, θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλα μέτρα. Νομίζω ότι αυτό ήταν πιο ήπιο από το να κλείσουν γενικά που γίνεται σε άλλες χώρες».

Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται, υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος.

Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί. 

Ειδικότερα:

  • Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
  • Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)
  • Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες, χερούλια, ΑΤΜ κ.τ.λ.)
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχή με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος κ.τ.λ.) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.

Πηγή: Η Βραδυνή, Σκαϊ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα