Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκόσμια

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα παγκόσμια

Parallaxi
οι-τελευταίες-εξελίξεις-στο-μέτωπο-τη-635407
Parallaxi

κοροναϊός πίνακας 1

Πέθαναν για να σώσουν ζωές – 7.000 παγκοσμίως οι νεκροί υγειονομικοί

Τουλάχιστον 7.000 επαγγελματίες της υγείας έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, με το Μεξικό να είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί το σκληρότερο πλήγμα, τονίζεται σε ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη. «Το γεγονός ότι πάνω από 7.000 άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να σώσουν άλλους αποτελεί κρίση απίστευτης κλίμακας», έκρινε ο Στιβ Κόκμπερν, στέλεχος του προγράμματος για την Κοινωνική και Οικονομική Δικαιοσύνη στη Διεθνή Αμνηστία, κατά την ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Μεταξύ των θανάτων των υγειονομικών, «τουλάχιστον 1.320 καταγράφονται στο Μεξικό, ο υψηλότερος γνωστός αριθμός σε μία χώρα», αναφέρεται στην ανάλυση της Αμνηστίας. Προηγούμενη έκθεση της ίδιας ΜΚΟ, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί τη 13η Ιουλίου, έκανε λόγο για 3.000 εργαζομένους στον κλάδο της υγείας που πέθαναν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Η θεαματική αύξηση εξηγείται από την αύξηση των περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες, καθώς και από τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πληροφοριών για την κρίση. Το Μεξικό ακολουθούν οι ΗΠΑ (1.077 θάνατοι), το Ηνωμένο Βασίλειο (649), η Βραζιλία (634), η Ρωσία (631), η Ινδία (573), η Νότια Αφρική (240), η Ιταλία (188), το Περού (183), το Ιράν (164) και η Αίγυπτος (159), σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία μπόρεσε να συγκεντρώσει η Διεθνής Αμνηστία. «Κάθε εργαζόμενος στον τομέα της υγείας έχει το δικαίωμα να εργάζεται με ασφάλεια και είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πλήρωσαν το πιο βαρύ τίμημα» στην προσπάθειά τους να θεραπεύσουν, υπογράμμισε ο Κόκμπερν.

Κατά τον ίδιο, οι αριθμοί που συγκεντρώθηκαν ενδέχεται να είναι «υποτιμημένοι» σε σχέση με την πραγματικότητα, με άλλα λόγια τα θύματα ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα από όσα ανακοινώνονται. Το γεγονός ότι η μεξικανική κυβέρνηση αποπειράται λεπτομερή καταμέτρηση πιθανόν εξηγεί τον υψηλότερο αριθμό στη χώρα αυτή σε σύγκριση με άλλες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 26,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και 865.000 έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 ως αυτό το στάδιο.

Η διάρροια και οι εμετοί είναι βασικό σύμπτωμα στα παιδιά συχνότερο από τον βήχα

Οι στομαχικές διαταραχές, η διάρροια και οι εμετοί είναι πιο συχνοί ως συμπτώματα της νόσου Covid-19 στα παιδιά από ό,τι ο βήχας, σε σχέση με τους ενηλίκους που συμβαίνει το αντίστροφο, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίνς (Queen’s) του Μπέλφαστ, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ζητούν να αναθεωρηθεί ο κατάλογος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας με τα βασικά συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει τον πυρετό, το συνεχή βήχα και την απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
Οι Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα στομαχικά συμπτώματα αποτελούν κάτι συχνό στα παιδιά. «Η διάρροια και οι εμετοί αποτελούν καλύτερη πρόγνωση από τον βήχα ή τις αλλαγές στην όσφρηση ή τη γεύση. Αν θέλουμε πραγματικά να διαγνώσουμε τη λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά, πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε από τη διάρροια και τους εμετούς και όχι από τα συμπτώματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τομ Γουότερφιλντ.
Όπως είπε, με βάση τα τρία έως τώρα βασικά συμπτώματα (πυρετό, βήχα, απώλεια όσφρησης-γεύσης), η διενέργεια τεστ στα συμπτωματικά παιδιά μπορεί να αποκαλύψει το 76% των κρουσμάτων, αν όμως στο κατάλογο των συμπτωμάτων προστεθούν τα γαστρεντερικά συμπτώματα, τότε το ποσοστό φθάνει το 97%. Η έρευνα έγινε την περίοδο Απριλίου έως Ιουλίου και αφορούσε σχεδόν 1.000 παιδιά ηλικίας δύο έως 15 ετών, κανένα από τα οποία δεν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για Covid-19.
Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 7% των παιδιών είχαν αναπτύξει ήδη αντισώματα κατά του κορονοϊού. Το 31% των παιδιών με Covid-19 είχαν πυρετό, το 19% γαστρεντερικά συμπτώματα και το 18% πονοκέφαλο. Τα περισσότερα παιδιά ήσαν ασυμπτωματικά, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμπτώματα όπως η διάρροια και οι εμετοί θα πρέπει να χτυπάνε «καμπανάκι» στην οικογένεια ή στο σχολείο ότι μπορεί το παιδί να έχει λοίμωξη Covid-19.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Γουότερφιλντ, μια καταρροή ή ένα φτάρνισμα κάλλιστα μπορεί να οφείλεται σε απλό κρυολόγημα. Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s College) επιβεβαίωσε ότι «ο βήχας ως σύμπτωμα Covid-19 δεν είναι τόσο συνηθισμένος στα παιδιά όσο στους μεγάλους» και, από την άλλη, ότι «τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι κάπως συχνότερα στα παιδιά από ό,τι στους ενηλίκους».

Μπορεί να είναι ήδη αργά για να αποτραπεί το ένα δεύτερο «κύμα» της πανδημίας στην Ευρώπη

Μπερλουσκόνι: Στο νοσοκομείο μετά το θετικό τεστ κορονοϊού – Εμφάνισε συμπτώματα ο Καβαλιέρε

Ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισήχθη αργά χθες βράδυ στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, δυο μέρες μετά το θετικό τεστ κορονοϊού, όπως έκαναν σήμερα γνωστό οι ίδιοι του οι συνεργάτες. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η εισαγωγή αποφασίσθηκε για προληπτικούς λόγους μετά την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων», αλλά «η γενικότερη κατάσταση του Μπερλουσκόνι δεν είναι σοβαρή».

Η συνεργάτιδά του και γερουσιαστής Λίτσια Ροντζούλι δήλωσε πριν από λίγο στην Rai ότι «έπειτα από κάποιες μικρές δυσκολίες που αντιμετώπισε σήμερα το πρωί, ο Καβαλιέρε είναι τώρα καλά».

Ιράν: Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 22.000

Ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 στο Ιράν αυξήθηκε κατά 118 και έφθασε στους 22.044, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 382.772.

Όπως είπε η Σίμα Σαντάτ Λαρί, 2.026 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ιράν το τελευταίο 24ωρο. Το Ιράν είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες από την πανδημία χώρες της Μέσης Ανατολής.

Παρότι κάποιοι γονείς ανησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν το Σάββατο υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Κοροναϊός – ΠΟΥ: Δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί μέχρι τα μέσα του 2021

Κλειστά 22 σχολεία στη Γαλλία λόγω εμφάνισης κρουσμάτων

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ δήλωσε ότι 22 σχολεία έχουν κλείσει στη Γαλλία εξαιτίας κρουσμάτων Covid-19. «Στην ηπειρωτική Γαλλία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 12 σχολεία που έχουν κλείσει επί συνόλου άνω των 60.000, ένας αριθμός που είναι μικρός. Αν προσθέσουμε 10 σχολεία στη Λα Ρεϋνιόν (νησί), φθάνουν τα 22», δήλωσε ο Μπλανκέ μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1.
Καθώς περισσότεροι από 12 εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν την Τρίτη στο σχολείο, μερικές ενώσεις γονέων και εκπαιδευτικών έχουν εκφράσει ανησυχία για την επαναλειτουργία τους καθώς η διάδοση του ιού φαίνεται να επιταχύνεται.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως κατέγραψε περισσότερα από 7.000 νέα κρούσματα του κοροναϊού μέσα σε 24 ώρες για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 7.578 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στις 31 Μαρτίου, ενώ οι νοσηλείες εξαιτίας του ιού αυξήθηκαν επίσης και πάλι.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα