Top

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως

Δείτε αναλυτικά.

Parallaxi
οι-τελευταίες-εξελίξεις-στο-μέτωπο-τη-734209
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Γαλλία

Ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της covid-19 στη Γαλλία Αλέν Φισέρ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως η χώρα θα επιστρέψει σε ένα είδος “κανονικών” συνθηκών ζωής ως το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM, ο Φισέρ επεσήμανε ότι ο στρατός θα συμμετάσχει στις προσπάθειες επιτάχυνσης της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 και πρόσθεσε ότι η Γαλλία εξακολουθεί να είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους της, παρά τα προβλήματα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

“Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επιστρέψει η ζωή στο κανονικό”, τόνισε. “Για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους ως τον Μάιο δεν θα πρέπει να είμαστε μακριά από τον στόχο που έχουμε θέσει. Για μια επιστροφή στην κανονικότητα αυτό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο”.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι 6.191.666 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19, ποσοστό 9,2% του συνολικού πληθυσμού και 11,8% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Ο Φισέρ σημείωσε επίσης ότι το καρναβάλι που διοργανώθηκε παρανόμως στη Μασσαλία χθες ήταν μια “εντελώς ανεύθυνη” κίνηση και ότι αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19 και των νοσηλειών.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι “είναι χαρακτηριστικό της αγανάκτησης που νιώθουν οι πολίτες”.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων εισήλθε σε ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα το Σάββατο, με πολλούς πολίτες να εκφράζουν την κόπωση και τη σύγχυσή τους για τους περιορισμούς.

Ουγγαρία

Έκκληση για εθελοντές που θα συνδράμουν το προσωπικό των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των νοσηλευόμενων με COVID-19 στη βορειοδυτική Ουγγαρία απευθύνουν γιατροί καθώς όπως λένε οι θάλαμοι για τους ασθενείς αυτούς είναι υπερπλήρεις και η πίεση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στην Ουγγαρία, η οποία αντιμετωπίζει τώρα το τρίτο κύμα της πανδημίας, παρότι ο ρυθμός εμβολιασμού σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ είναι μεγαλύτερος αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα του μπλοκ που αγόρασε και χορηγεί το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο καθώς, όπως ανακοίνωσε, καθυστερούσαν οι παραδόσεις εμβολίων από τη Δύση.

Η σημερινή έκκληση έγινε μέσω της σελίδας στο Facebook του Ουγγρικού Ιατρικού Επιμελητηρίου στην κομητεία Γκιόρ-Σοπρόν καθώς η χώρα ανέφερε έναν αριθμό ρεκόρ νοσηλευομένων ασθενών, 11.276, με 1.340 από αυτούς να βρίσκονται σε αναπνευστήρα.

Ο Λάζλο Σιτζάρτο, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, έκανε έκκληση για αξιόπιστους και ενθουσιώδεις εθελοντές που θα παρακολουθήσουν τρίωρα ή τετράωρα σεμινάρια ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο νοσοκομειακό προσωπικό και να βοηθούν στην παρακολούθηση και την φροντίδα των ασθενών.

Σε άλλη ανακοίνωση η ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βουδαπέστης Semmelweis ζήτησε βοήθεια από τους φοιτητές Ιατρικής και από άλλους εθελοντές.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν είπε ότι η Ουγγαρία έχει ακόμη πολλές ελεύθερες νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό.

“Το ερώτημα είναι πάντα αν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές”, σχολίασε ο ίδιος λέγοντας ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν.

Με μόλις 1.589 εκατομμύρια Ούγγρους να έχουν εμβολιαστεί, ο Ορμπάν είπε ότι τα μέτρα του λόκνταουν θα αρχίσουν να χαλαρώνουν όταν ο αριθμός των εμβολιασμένων θα φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια ή αλλιώς το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 9.284 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων 1.586 κρουσμάτων στην Μόσχα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.466.153.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών αρχών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 361 θάνατοι, ενώ από την έναρξη της πανδημίας συνολικά έχουν καταγραφεί 95.391 θάνατοι.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Virchow Biotech για την παραγωγή στην Ινδία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik V κατά της covid-19.

“Η μεταφορά τεχνολογίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και θα ακολουθήσει η εμπορική παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το RDIF, το οποίο χρηματοδοτεί εν μέρει την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου και διαπραγματεύεται συμφωνίες για την παραγωγή του εκτός Ρωσίας.

Η συμφωνία αυτή ακολούθησε μια άλλη που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Stelis, η οποία πρόκειται να παράξει 200 εκατομμύρια δόσεις.

Το RDIF συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ινδική εταιρεία Hetero για την παραγωγή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού ετησίως.

“Οι συνεργασίες για τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η πανδημία. Ο κόσμος εξακολουθεί να δίνει μάχη κατά του κορονοϊού και βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Sputnik V”, σχολίασε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του RDIF

Το ρωσικό εμβόλιο κατά της covid-19, το οποίο έχει λάβει άδεια χρήσης σε περίπου 50 χώρες, δεν έχει εγκριθεί στην Ινδία, όπου συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές. Όμως η Μόσχα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές παραγωγής του εμβολίου της, καθώς οι δικές της ικανότητες είναι περιορισμένες και η παγκόσμια ζήτηση μεγάλη.

Συναγερμός στο Βέλγιο μετά την εμφάνιση νέας μετάλλαξης κορωνοϊού

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.032 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 2.245.771.

Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 28 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 54.545 νεκρούς.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (939.232 κρούσματα) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 161.073.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 44 εκατ. κατοίκων άρχισε τον Δεκέμβριο. Έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση των εμβολίων τους πάνω από 3,1 εκατ. πολίτες.

Νέα Ζηλανδία

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία για ταξίδια από και προς την Αυστραλία χωρίς την υποχρέωση καραντίνας στις 6 Απριλίου. «Δεν έχουμε μία ημερομηνία για εσάς», είπε χαρακτηριστικά η Άρντερν στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Γνωρίζουμε ότι αρκετοί Νεοζηλανδοί είναι νευρικοί…, θέλουν από εμάς να προχωρήσουμε με την ίδια τακτική, όπως κάναμε με τη συνολική αντίδρασή μας [απέναντι] στην COVID-19, με προσοχή».

Η Άρντερν περιέγραψε τις συνθήκες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση, όπως, η εφαρμογή μέτρων ιχνηλάτησης, αλλά και η διαχείριση υποδομών απομόνωσης, πριν από το άνοιγμα των συνόρων για τους Αυστραλούς.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη ξεκίνησε σήμερα τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου που παρασκεύασε για τον κορονοϊό και αναμένει να το κυκλοφορήσει τον ερχόμενο χρόνο, κάτι το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας, μπορεί να δώσει στην Ταϊλάνδη περισσότερη ελευθερία ως προς την πολιτική της των εμβολιασμών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, το εμβόλιο θα δώσει στην Ταϊλάνδη περισσότερες επιλογές και λιγότερους περιορισμούς.

“Αλλά σήμερα, αν επιτύχουμε μπορούμε να χαράξουμε την δική μας πορεία”, σχολίασε.

Η Ταϊλάνδη στοχεύει στον εμβολιασμό του μισού ενήλικου πληθυσμού της μέχρι το τέλος του χρόνου χρησιμοποιώντας 61 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που θα παράγεται στη χώρα από τον Ιούνιο.

Το εγχώριας προέλευσης υποψήφιο εμβόλιο παρασκευάζει η κρατική φαρμακοβιομηχανία “Κυβερνητική Φαρμακευτική Οργάνωση” σε συνεργασία με το Τμήμα Τροπικής Ιατρικής και με μια αμερικανική μκο και χρησιμοποιεί έναν αδρανοποιημένο ιό για να προκαλέσει ανοσία.

“Το εμβόλιο, παρασκευασμένο από Ταϊλανδούς για Ταϊλάνδούς, αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση από τον ερχόμενο χρόνο”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Πιγιασακόλ Σακολσαταγιαντόρν, πρόεδρος του Συμβουλίου του πανεπιστημίου Mahidol.

Η Ταϊλάνδη προχωράει στην ανάπτυξη εγχώριου εμβολίου κατά του κορονοϊό, ταυτόχρονα με άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ταϊβάν, εν μέσω περιορισμών στην προμήθεια εμβολίων παγκοσμίως αλλά και της εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορονοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι το δικής του παραγωγής εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Mahidol, Μπανγκζόνγκ Μαχαϊσαβαρίγια, ανακοίνωσε ότι 460 εθελοντές έγιναν δεκτοί για να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές, εκ των οποίων οι 210 θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο με τα αποτελέσματα να εκτιμάται ότι θα προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ένα άλλο εγχώριο εμβόλιο αναπτύσσεται από το πανεπιστήμιο Chulalongkorn και χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA (γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία της πρωτεΐνης ‘ακίδας’ του κορωνοϊού). Και με αυτό το εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα οι κλινικές δοκιμές.

Η Ταϊλάνδη έχει καταγράψει συνολικά 27.876 κρούσματα του κορονοϊού και 91 θανάτους.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 212 ασθενείς με την COVID-19, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 46.951 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, οι περισσότερες από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2020.

Η ανησυχία στη χώρα για το ενδεχόμενο να βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού εντείνεται.

Μέχρι σήμερα, η χώρα έχει καταγράψει 159.967 θανάτους επί συνόλου 11,65 εκατομμυρίων μολύνσεων. Πρόκειται αντίστοιχα για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.

Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων είναι, για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί φέτος.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 334.646 (+25.559 σε σύγκριση με την προηγουμένη). Τα περισσότερα (19.122) εντοπίστηκαν στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα (νοτιοδυτικά), επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Η Ινδία άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης τον Ιανουάριο, με πάνω από 45 εκατ. ανθρώπους να έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου τους ως τώρα. Οι αρχές θέλουν να έχουν εμβολιαστεί 300 εκατ. από το 1,35 δισεκ. των πολιτών μέχρι τον Αύγουστο.

Άλλοι 400 χιλιάδες ασθενείς προστέθηκαν χθες στην παγκόσμια μέτρηση

Ιταλία

«Καταστροφική» είναι η εκστρατεία εμβολιασμού εξαιτίας του ελλειμματικού συστήματος οργάνωσης των ραντεβού στην Λομβαρδία, την πλέον πληγείσα από την πανδημία περιοχή της Ιταλίας, παραδέχονται οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες.

Η Λομβαρδία υπήρξε το επίκεντρο της επιδημίας πριν από 13 μήνες και παραμένει η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Πρόκειται για «καταστροφή εξ αρχής», δήλωσε η δήμαρχος της Κρέμα Στεφανία Μπονάλντι στην La Repubblica.

Στην Κρεμόνα το κέντρο εμβολιασμού ήταν σχεδόν άδειο κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, διότι οι άνθρωποι που επρόκειτο να εμβολιασθούν δεν έλαβαν το μήνυμα για το ραντεβού τους.

Οι τοπικοί δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάσθηκαν να συμβουλευθούν τα μητρώα των δήμων και να τηλεφωνήσουν σε κάθε έναν από τους πολίτες. Ενας δήμαρχος επιστράτευσε ένα μίνιμπας για να μεταφέρει τους ηλικιωμένους.

«Χθες μετέφερα 20, σήμερα 30 και μια δεκαπενταριά εκπαιδευτικούς», δήλωσε ο Τζουζέπε Πάπα, δήμαρχος του Σαν Μπασάνο στην La Repubblica.

Η τοπική υπουργός Υγείας της Λομβαρδίας Λετίτσια Μοράτι υποσχέθηκε χθες ότι θα λάβει «γρήγορες και δραστικές» αποφάσεις για να διορθώσει μία «απαράδεκτη» κατάσταση.

Η Ιταλία, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, υποφέρει από έλλειψη εμβολίων, όμως η παταγώδης αποτυχία της Λομβαρδίας, μίας από τις πλουσιότερες και αποτελεσματικότερες στην διαχείριση περιφέρειες, είναι κραυγαλέα.

Στην Ιταλία, που μετρά 105.000 θανάτους από την Covid-19, έχουν χορηγηθεί 7,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχουν εμβολιασθεί πλήρως λιγότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα, σε πληθυσμό 60 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου συστήματος υγείας που αφήνει μεγάλα περιθώρια δράσης στις περιφέρειες, ο συντονισμός των προτεραιοτήτων υπήρξε ελλειμματικός, παρά την σύσταση να προηγηθούν οι άνω των 80 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανεξάρτητου οργανισμού GIMBE, το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κυμαίνεται από 87% στο Λάτιο, την περιφέρεια της Ρώμης, έως 2,6% στην Σαρδηνία.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» κατά της πανδημίας και δραματική αύξηση των εμβολιασμών.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον τριπλασιασμό του αριθμού των εμβολιασμών σε 500.000 ημερησίως μέχρι τα μέσα του Απριλίου και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του 80% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

AstraZeneca

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca κατά της covid-19 είναι σε ποσοστό 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης, σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης.

Παράλληλα το εμβόλιο αυτό αποδείχθηκε κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω covid-19.

Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερους από 32.000 εθελοντές διαφόρων ηλικιών στις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού.

“Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά νέα καθώς αποδεικνύουν την εκπληκτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα νέο πληθυσμό και συμφωνούν με τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήγαγε η Οξφόρδη”, δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.

Τα νέα αυτά στοιχεία δημοσιεύονται καθώς πολλές χώρες ξεκινούν και πάλι να χορηγούν το εμβόλιο αυτό, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι τα οφέλη που προσφέρει ξεπερνούν τους κινδύνους, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν μετά τις αναφορές για την εμφάνιση θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Η AstraZeneca επισήμανε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας εξέτασε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο εμφάνισης θρομβώσεων και φλεβικών θρομβώσεων, μια σπάνια μορφή θρόμβου στον εγκέφαλο, με τη συνδρομή ανεξάρτητου νευρολόγου.

Η φαρμακευτική εταιρεία επισήμανε ότι από την έρευνα δεν εντοπίστηκε “αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων ή επεισοδίων που να σχετίζονται με θρομβώσεις μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων οι οποίοι έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου”.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα