Oι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στην Ελλάδα
Οι τελευταίες πληροφορίες στο μέτωπο του κοροναϊού
Στους 231 οι νεκροί στην Ελλάδα
Ακόμη ένα άτομο κατέληξε λόγω κορονοϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν άνδρα, ηλικίας 69 ετών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΝΤ1, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Εξιτήριο για το 29 ημερών βρέφος
Εξιτήριο πήρε σήμερα, Τρίτη, το 29 ημερών βρέφος το οποίο νοσηλευόταν θετικό στον κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Ο πυρετός έπεσε και οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο προκειμένου να επιστρέψει σπίτι του μετά από τρεις ημέρες νοσηλείας. Το μωράκι είναι καλά στην υγεία του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Σταθερή αλλά σοβαρή η κατάσταση υγείας της 17χρονης διασωληνωμένης
Κιλκίς: Θετικός στον ιό ο διοικητής του νοσοκομείου -Επέστρεψε από διακοπές
Θετικοί εννιά εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη
Σε καραντίνα 15 ημερών τέθηκαν συνολικά εννιά εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, επιστρέφοντας από άδεια.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης, ανέφερε ότι «φαίνεται ότι οι επαφές είναι όλες από την κοινότητα καθώς οι νοσούντες δεν είχαν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα εντός του νοσοκομείου, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εκτεθεί στον ιό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τουχτίδη όλοι οι εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό όπως προβλέπεται και έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης, από την οποία εντοπίστηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι θετικοί στον ιό οι οποίοι είχαν στενή επαφή με τους εργαζόμενους και τέθηκαν και εκείνοι σε καραντίνα.
Απαγορεύτηκε η λειτουργία λαϊκής αγοράς στην Κοζάνη
Απαγορεύτηκε, προσωρινά, η λειτουργία της λαϊκής αγοράς επί της οδού Αριστοτέλους στην Κοζάνη για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Αυτό ορίζει σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η λειτουργία της λαϊκής αγοράς, για το χρονικό διάστημα από 17.8.2020 έως και 26.8.2020, μετά την αναφορά του τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ότι δεν τηρούνται οι κανόνες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
N. Χαρδαλιάς: Όχι, δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς τόνισε στη σημερινή ενημέρωση πως βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ενημέρωση των πολιτών. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μένει μόνο στα στατιστικά. «Βέβαια εάν κάνουμε σύγκριση με τον αριθμό θανάτων και κρουσμάτων άλλων συγκρίσιμων χωρών, θα δούμε ότι είμαστε ακόμη σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε:
«Δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές» ξεκαθάρισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί για την Πάρο και την Αντίπαρο. Eνώ δήλωσε κατηγορηματικά όχι, πως δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Τσακρής: Η χρήση μάσκας είναι κάτι που μπορούν να μάθουν τα παιδιά
Τη χρήση μάσκας ως βασικό εργαλείο δημόσιας υγείας επισήμανε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για τα σενάρια λειτουργίας των σχολείων. Τόνισε ότι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ποσοστό «80 – 90% του πληθυσμού μπορεί να έχει περίπου ισάξια αποτελέσματα με αυτά που έχει ένα lockdown».
Ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι η τάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά χρειάζονται και την κοινωνικοποίηση που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ψυχική τους υγεία, αλλά και η εκπαίδευση, η δια ζώσης επικοινωνία με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική.
Υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ασιατικές χώρες, είναι κάτι που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, προσθέτοντας ότι είναι καλό να αποκτήσουν αρχές δημόσιας υγείας.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί δέσμη μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, αφού εξεταστούν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν στη χώρα μας τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.
Ανέφερε ότι συγκεντρώνονται και τα επιστημονικά δεδομένα για το κατά πόσο τα παιδιά, μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, συμβάλλουν στη μετάδοση της επιδημίας στο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν λίγο διαφορετικές απόψεις.
«Φαίνεται, λιγότερο από τη γρίπη, να μπορούν να μεταφέρουν τον ιό κυρίως τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου και λιγότερο τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού, αν και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι και στα μικρότερα παιδιά υπάρχει ιικό φορτίο» σημείωσε ο κ. Τσακρής.
Επισήμανε ότι όπως έχουν δείξει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, την επιδημία φαίνεται να οδηγούν πια οι νέες ηλικίες, κυρίως 20 – 30 ετών, που συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι λοιμώξεις αυτές σε νέους μπορεί να είναι αρκετά ήπιες, αν και μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν σημαντικές επιπλοκές ή να αφήνουν χρόνια προβλήματα.
Υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο ο απόλυτος αριθμός των περιστατικών, αλλά και πόσο τοις 100 των δειγμάτων που εξετάζονται στα εργαστήρια είναι θετικά στον κορονοϊό.
«Όσο είμαστε κάτω από το 5%, βρισκόμαστε ακόμα σε επίπεδα που μπορούμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία» σημείωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακοπή της πορείας της επιδημίας.
Kρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας εκτιμάται το διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να αναζητούν τρόπους ανάσχεσης της διασποράς του κοροναϊού στη χώρα.
Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πλέον στο «τραπέζι», με κάθε προσπάθεια να επικεντρώνεται στην αποφυγή του γενικού lockdown, ενώ από τη Δευτέρα βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα.
Η θετική είδηση με τη μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων χτες, που ανακοινώθηκαν 150 κρούσματα, τα οποία για μέρες επέμεναν πάνω από 200, δεν έχει καθησυχάσει τις υγειονομικές αρχές οι οποίες βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση.
Αρνητικά μηνύματα, ωστόσο, στέλνει ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, καθώς πλήττονται όλο και περισσότερο νέες ηλικίες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχία έχουν προκαλέσει τα «ορφανά» κρούσματα.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Με διάθεση να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν η νέα έξαρση της πανδημίας, πριν οδηγηθούμε σε νέα κύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χτες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, αν κριθεί από τους ειδικούς.
«Η θέσπιση τοπικών lockdown ήταν μέσα στη ατζέντα από την αρχή» δήλωσε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις του Μαγιορκίνη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων:
Κικίλιας: Στην Ελλάδα 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό
Η Ελλάδα από τα τέλη Δεκεμβρίου θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4, ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μoνή ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Διαβάστε περισσότερα:
Κικίλιας: Στην Ελλάδα 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο
Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων σε όλη την χώρα
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 17 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (37.704) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
- (9) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (4) κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (286) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (22) άτομα.
- (2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας και συγκεκριμένα σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (34) σχετικές παραβάσεις.
- (3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (72) σχετικές παραβάσεις. (251) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
- (50) στην Αττική,
- (47) στη Θεσσαλονίκη,
- (22) στα Ιόνια Νησιά,
- (18) στην Κρήτη,
- (17) στη Θεσσαλία,
- (17) στην Κεντρική Μακεδονία,
- (14) στη Στερεά Ελλάδα,
- (13) στο Νότιο Αιγαίο,
- (13) στην Ήπειρο και
- (12) στην Πελοπόννησο,
- (12) στη Δυτική Ελλάδα
- (10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
- (6) στο Βόρειο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.793) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (5.785) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (8) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (70) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (11) παραβάσεις. Παράλληλα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (3) καταστήματα σε Άνδρο, Νάξο και Πάρο.
Διαβάστε αναλυτικά για τους έλεγχους:
Πηγή: Cnn, Ερτ, iefimerida, ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ