Οι Βρετανοί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση

Parallaxi
οι-βρετανοί-υπέρ-της-επιστροφής-των-γλ-904385
Parallaxi

Υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τάσσεται το 54% των Βρετανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η μέτρηση σε δείγμα σχεδόν 2.000 πολιτών έγινε για λογαριασμό του οργανισμού Parthenon Project που χρηματοδοτεί ο Έλληνας βιομήχανος πλαστικών Τζον Λέφας. To Parthenon Project βρίσκεται στο επίκεντρο ανανεωμένων πρωτοβουλιών και διεργασιών για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που κοινοποιήθηκαν στο BBC, υπέρ της διατήρησης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο τάχθηκε μόνο το 16% των ερωτηθέντων.

Η βασικότερη αιτιολόγηση της υποστήριξης της επιστροφής των Γλυπτών από το Λονδίνο είναι ότι:

Το Parthenon Project επισημαίνει πως μεταξύ των ερωτηθέντων που ψήφισαν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία στις εκλογές του 2019, το 44% τάσσεται υπέρ της επιστροφής, με ένα επιπλέον ποσοστό 28% να μην εκφέρει ισχυρή άποψη.

Επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Parthenon Project, όπως αναφέρει το BBC, αναλαμβάνει ο Υφυπουργός Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Κάμερον λόρδος Εντ Βέιζι, ο οποίος δηλώνει πως «μια συμφωνία (για την επανένωση των Γλυπτών) είναι εφικτή».

Ο ίδιος προσθέτει πως η υποστήριξη των Βρετανών πολιτών και των Συντηρητικών ψηφοφόρων στον επαναπατρισμό των Γλυπτών είναι «ξεκάθαρη».

Ο λόρδος Βέιζι έχει εξασφαλίσει για σήμερα Πέμπτη μια συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων με θέμα την προοπτική τροποποίησης του νόμου του 1983 περί Εθνικής Κληρονομιάς. Ο νόμος αυτός απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή κάποιων βρετανικών μουσείων, όπως του Victoria & Albert.

Παρόμοιος νόμος, του 1963, απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο.

Σε σημερινό άρθρο του στους Times ο λόρδος Βέιζι επισημαίνει ότι τέτοιου είδους νόμοι εξυπηρετούσαν έναν σκοπό που πλέον είναι ξεπερασμένος και ότι «εντείνεται η δυναμική» υπέρ του επαναπατρισμού κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών από τα μουσεία της Δύσης. Η αντίθετη άποψη, σχολιάζει, «μοιάζει όλο και περισσότερο μη βιώσιμη».

Αναφορικά δε με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προσθέτει και αυτός τη φωνή του στο επιχείρημα περί αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με βάση την οποία το Βρετανικό Μουσείο θα επέστρεφε μονίμως τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης (αφού θα έχει τροποποιηθεί ο νόμος του 1963) και σε αντάλλαγμα θα λάμβανε περιοδικά άλλα αρχαιοελληνικά αριστουργήματα που δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στο Λονδίνο.

Την ίδια μορφή λύσης, την οποία προωθεί το Parthenon Project, υποστήριξε με βίντεο που ανήρτησε στο Twitter και ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής Στίβεν Φράι, ο οποίος εδώ και χρόνια επιχειρηματολογεί υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών.

Ο κ. Φράι είναι επίσης από τους Βρετανούς που τοποθετούνται στο συμβούλιο του Parthenon Project, σύμφωνα με το BBC, μαζί με το συγγραφέα λόρδο Ντομπς και τη βαρόνη Μέγιερ, αμφότεροι μέλη των Συντηρητικών στη Βουλή των Λόρδων, αλλά και τη μέχρι πρότινος αναπληρώτρια διευθύντρια των Sunday Times δημοσιογράφο Σάρα Μπάξτερ.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα