ΟΗΕ – Χονγκ Κονγκ: Ανησυχία για “αοριστία” του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας
Που θέσπισε το Πεκίνο
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα την ανησυχία ότι οι “αόριστες και υπερβολικά ευρείες” διατάξεις του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ που θέσπισε το Πεκίνο μπορεί να οδηγήσουν σε αυθαίρετη ερμηνεία και τη δίωξη ακτιβιστών σε παραβίαση των ελευθεριών της συνάθροισης και της έκφρασης.
Ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας που τέθηκε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ θα τιμωρεί τα εγκλήματα της “ανατρεπτικής, αποσχιστικής και τρομοκρατικής δράσης”, καθώς και της “συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις” με ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης, προμηνύοντας μια περίοδο μεγαλύτερου αυταρχισμού για το Χονγκ Κονγκ.
“Μας έχει θορυβήσει το γεγονός ότι συλλήψεις γίνονται ήδη βάσει του νόμου αυτού με άμεση ισχύ, ενώ δεν υπάρχει πλήρης πληροφόρηση και κατανόηση όσον αφορά το εύρος των εγκλημάτων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.
Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδήλωση που έγινε στο Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, και σε τουλάχιστον 10 από τους συλληφθέντες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες βάσει αυτού, σημείωσε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στη Γενεύη.
“Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ο ορισμός ορισμένων από τα εγκλήματα που περιέχονται στον νόμο είναι ασαφής και υπερβολικά ευρύς και δεν κάνει επαρκή διάκριση μεταξύ βίαιων και μη βίαιων ενεργειών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεροληπτική ή αυθαίρετη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου, κάτι το οποίο μπορεί να υπονομεύει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, σημείωσε ο Κόλβιλ.
Το έγκλημα της “συνωμοσίας με ξένη χώρα ή με εξωτερικά στοιχεία” μπορεί να αφήνει εκτεθειμένους ακτιβιστές σε διώξεις για την άσκηση των δικαιωμάτων τους της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι”, πρόσθεσε.
Οι διατάξεις του νόμου που εγγυώνται το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα σε μια δέουσα διαδικασία και μια δίκαιη δίκη πρέπει να διατηρηθούν, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, κατέληξε ο Κόλβιλ.