ΟΗΕ: Εννιακόσιοι είκοσι πέντε άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στην Ουκρανία
Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι – Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 2.421 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία –925 σκοτώθηκαν και 1.496 τραυματίστηκαν– μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.
«Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ κάθε σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ. Πρόσθεσε ότι ομάδες του Οργανισμού παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η πρόσβαση σε όσους βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά παραμένει ανέφικτη.
- Ουκρανία: Το Κίεβο καλεί το Πεκίνο να παίξει “σημαντικό ρόλο” για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα την Κίνα να “παίξει σημαντικό ρόλο” για την εξεύρεση μιας λύσης που θα θέτει τέλος στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
“Εδώ και δεκαετίες, οι ουκρανο-κινεζικές σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. “Συμμεριζόμαστε τη θέση του Πεκίνου για την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και καλούμε την Κίνα, ως παγκόσμια δύναμη, να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές”, έγραψε ο υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, είχε ήδη καλέσει την Κίνα, την περασμένη εβδομάδα, να πάρει θέση και να “καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα”. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε την Παρασκευή επί δύο ώρες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για να του εκθέσει “τις συνέπειες εάν η Κίνα παρείχε υλική υποστήριξη στη Ρωσία”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Αλλά ο Σι διατήρησε την ασάφεια και περιορίστηκε να υπογραμμίσει ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις “δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”, σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση.
Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στη Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτή η θέση ισχύει επίσης για το μέλλον. “Υπάρχει παραπληροφόρηση, σύμφωνα με την οποία η Κίνα παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Εμείς την απορρίπτουμε”, δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS.
Ο πρεσβευτής υπερασπίστηκε επίσης την άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού. “Μια καταδίκη δεν επιλύει το πρόβλημα. Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η Ρωσία υποχωρούσε λόγω των καταδικών”, δήλωσε ο διπλωμάτης.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, που τρέφει όπως και η Ρωσία μια βαθιά εχθρότητα προς τις ΗΠΑ, απέφυγε να καλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.
- Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λένε πως Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν με τη βία διαδήλωση πολιτών κατά της κατοχής στη Χερσώνα
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως Ρώσοι στρατιώτες έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και πυρών για να διαλύσουν μια διαδήλωση πολιτών υπέρ της Ουκρανίας στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας σήμερα.
Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει σχετικά με το περιστατικό. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους. Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διακρίνονται μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Ελευθερίας της Χερσώνας να τρέχουν για να σωθούν, εν μέσω πυρών.
«Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έτρεξαν, άρχισαν να πετούν βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους και να πυροβολούν», ανέφερε το γραφείο τύπου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, σε μια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, ωστόσο δεν είναι σαφές πως έγινε αυτό. Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν.
Στο βίντεο διακρίνονται ορισμένοι διαδηλωτές να επιστρέφουν στην πλατεία. Ένας άνδρας, που φοράει μαύρα, γυρίζει, τον σταματάνε από την άλλη πλευρά του δρόμου Ρώσοι στρατιώτες κι εκείνος στέκεται εκεί από μόνος του, κρατώντας μια μικρή ουκρανική σημαία πάνω από το κεφάλι του.
- Βρετανία: Το Λονδίνο έτοιμο να κρατικοποιήσει προσωρινά την μονάδα λιανικής παροχής της Gazprom, μεταδίδει το Bloomberg
Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρέμβει και να κρατικοποιήσει προσωρινά τον βρετανικό βραχίονα λιανικής παροχής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, ανέφερε σήμερα το Bloomberg, καθώς οι εταιρείες διέκοψαν τους δεσμούς τους με ρωσικές επιχειρήσεις.
Η Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd, της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η ρωσική κρατική Gazprom, είναι η κύρια υποψήφια για να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομο με γνώση του θέματος.
Η μονάδα, που λειτουργεί ως Gazprom Energy, προμηθεύει λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο του εμπορικού όγκου αερίου της Βρετανίας και εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ούτε η Gazprom Energy ούτε το υπουργείο Επιχειρήσεων της Βρετανίας απάντησαν αμέσως στα email του Reuters για να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Εν τω μεταξύ, οι Sunday Times ανέφεραν ότι η Gazprom Energy προσπαθεί να βρει έναν αγοραστή για να αποτρέψει την κατάρρευση, καθώς πολλοί μεγάλοι πελάτες επιδιώκουν να αποχωρήσουν από συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων λιρών ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
- Ρωσία-Ιαπωνία: Η Μόσχα διακόπτει τις συνομιλίες για ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία, μετά τις κυρώσεις του Τόκιο για την Ουκρανία
Η Ρωσία αποφάσισε να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Τόκιο για την Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη τερματίσει επίσημα την κατάσταση πολέμου μεταξύ τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω αντιπαραθέσεων που έχουν εμποδίσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία αποσύρθηκε από τις συνομιλίες με την Ιαπωνία σχετικά με κοινά επιχειρηματικά έργα στις Κουρίλες νήσους.