ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ναρκωτικών

«Η αστυνομία δεν είναι πλέον εκεί για να σταματήσει τη δραστηριότητα των εργαστηρίων.»

Parallaxi
οηε-ο-πόλεμος-στην-ουκρανία-μπορεί-να-α-913198
Parallaxi

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ωφελήσει την παράνομη παραγωγή ναρκωτικών, επικαλούμενος την εμπειρία ένοπλων συρράξεων σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

«Τα δεδομένα από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία (…) δείχνουν ότι οι καταστάσεις σύρραξης μπορεί να δρουν σαν μαγνήτης για την παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, που μπορούν στην πραγματικότητα να παραχθούν οπουδήποτε», σημειώνει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) στην ετήσια έκθεσή του.

«Αυτή η επίδραση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη» στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς «η περιοχή όπου εκτυλίσσεται η σύρραξη βρίσκεται κοντά σε τεράστιες καταναλωτικές αγορές», προσθέτει.

Πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, την 24η Φεβρουαρίου, στην Ουκρανία βρισκόταν ήδη αυξανόμενος αριθμός εργαστηρίων αμφεταμινών, διευκρινίζει η ειδικός Άντζελα Με, η οποία ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο. Σχεδόν 80 εξαρθρώθηκαν το 2020, έναντι 17 το 2019.

Αυτό το παραγωγικό δυναμικό «μπορεί να μεγεθυνθεί αν η σύρραξη επιμείνει», καθώς «η αστυνομία δεν είναι πλέον εκεί για να σταματήσει τη δραστηριότητα των εργαστηρίων», εξηγεί.

Ο πόλεμος θα μπορούσε ωστόσο να εγείρει προσκόμματα «στα δρομολόγια της διακίνησης», σημειώνεται στην έκθεση, που αναφέρεται σε ενδεχόμενη μείωσή της στην Ουκρανία από τις αρχές του 2022.

Η κυρία Με τονίζει ταυτόχρονα πως είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο οποίο το 2021 αντιστοιχούσε το 86% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου.

Τον Απρίλιο, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν διέταξε την απαγόρευση της καλλιέργειας παπαρούνας. Μένει «να δούμε εάν αυτό θα μεταφραστεί σε δραστική μείωση» της παραγωγής, υπογραμμίζει η ειδικός, ή εάν, αντιθέτως, οι παράνομες καλλιέργειες θα επεκταθούν, λόγω της επιδείνωσης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Κάθε μεταβολή θα έχει «αντίκτυπο σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου», τονίζει ο ΟΗΕ.

Κάπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ή ο ένας στους 18 στο ηλικιακό φάσμα 15-64 ετών – έκαναν χρήση ναρκωτικών το 2020, αριθμός αυξημένος κατά 26% απ’ ό,τι μια δεκαετία νωρίτερα.

Αν και η πλειονότητα των χρηστών είναι άνδρες, γυναίκες καταφεύγουν ολοένα περισσότερο σε διεγερτικά του είδους των αμφεταμινών, αλλά «υποεκπροσωπούνται στη θεραπεία», στηλιτεύει η Άντζελα Με.

Κάνει λόγο για «διπλό στιγματισμό» και για ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι όπου θα αισθάνονται «ασφαλείς» και θα μπορούν να μείνουν μαζί με τα παιδιά τους.

Ακόμη ένα αξιοσημείωτο δεδομένο: η παραγωγή κοκαΐνης έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ, στους 1.982 τόνους το 2020.

Η έκθεση του UNODC, «προκαταρκτική αποτίμηση», βασίζεται σε στοιχεία που συλλέγει από το υλικό που του υποβάλουν κράτη-μέλη του, από δικούς του διαύλους, καθώς και από την ανάλυση δεδομένων από τις λεγόμενες ανοικτές πηγές, δηλαδή δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και εκθέσεις θεσμών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα