ΟΗΕ: Περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον κυκλώνα Μόκα
Ενώ η χούντα στη χώρα του Μιανμάρ εκτιμά σε 145 τον αριθμό των νεκρών.
Περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον κυκλώνα Μόκα στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ενώ η χούντα στη χώρα εκτιμά σε 145 τον αριθμό των νεκρών.
“Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι που βρέθηκαν στη πορεία του κυκλώνα έχουν ανάγκη από έκτακτη επισιτιστική βοήθεια” στη Μιανμάρ, δήλωσε η Ανθέα Ουέμπ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) για την Ασία και τον Ειρηνικό στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του ΟΗΕ από τη Γενεύη.
“Ο κυκλώνας προκάλεσε στο πέρασμά του μεγάλες ζημιές στο κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, με ισοπεδωμένα σπίτια, αποκλεισμένους δρόμους από τα ξεριζωμένα δέντρα, νοσοκομεία και σχολεία κατεστραμμένα αλλά και σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και τις γραμμές ηλεκτροδότησης”, πρόσθεσε.
Το WFP δραστηριοποιείται ήδη στη Μιανμάρ, αλλά πλέον έχει ανάγκη 60 εκατ. δολάρια για να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε 2,1 εκατ. ανθρώπους, περιλαμβανομένων των 800.000 που επηρεάστηκαν από τον καταστροφικό κυκλώνα που έπληξε και το Μπανγκλαντές.
Η Ουέμπ επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές αρχές, που κατέλαβαν την εξουσία στη Μιανμάρ με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, έδωσαν άδεια στο WFP να αποκτήσει πρόσβαση στις πλέον πληγείσες περιοχές, στις οποίες οι κυβερνητικές δυνάμεις επιδίδονται σε βίαιη καταστολή των αντιφρονούντων και αντάρτικων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων.
To WFP άρχισε να διανέμει εκτάκτως επισιτιστική βοήθεια στις οικογένειες που έχουν καταφύγει σε καταφύγια στο κρατίδιο Ραχίν και την περιοχή Μαγκουάι.
Με ανέμους που έφταναν έως και τα 195 χιλιόμετρα την ώρα, ο Μόκα, η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια στην περιοχή, έπληξε την Κυριακή την περιοχή μεταξύ της Σίτουε, πρωτεύουσας του κρατιδίου Ραχίν στη Μιανμάρ και το Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, όπου βρίσκονται αυτοσχέδιοι καταυλισμοί που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.
Αν και ζουν στη Μιανμάρ εδώ και πολλές γενιές, οι περισσότεροι Ροχίνγκια δεν έχουν υπηκοότητα, ούτε παροχές υγείας και παιδείας, σε αυτή τη χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές.
Η Ουέμπ υπογράμμισε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης ανάγκασε τον Μάρτιο το WFP να μειώσει την αξία των τροφίμων που προσφέρει στους πρόσφυγες που ζουν στο Κοξ Μπαζάρ σε μόλις 10 σεντς ανά γεύμα.
“Και θα πρέπει να τη μειώσουμε ξανά τον Ιούνιο, αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για χρηματοδότηση”, τόνισε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι το WFP έχει άμεση ανάγκη 56 εκατ. δολάρια ως τα τέλη του έτους για να βοηθήσει τους πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Κοξ Μπαζάρ.
Νωρίτερα σήμερα η χούντα στη Μιανμάρ είχε ανακοινώσει ότι “σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, 4 στρατιώτες, 24 κάτοικοι και 117 Μπενγκάλις σκοτώθηκαν από την καταιγίδα”. “Μπενγκάλι” είναι ο υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται στη Μιανμάρ για τους Ροχίνγκια.
Παράλληλα είχε επισημάνει επίσης ότι οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης και οι οποίες κάνουν λόγο για 400 νεκρούς Ροχίνγκια είναι “ψευδείς”, ενώ τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον των μέσων που τις δημοσίευσαν.
Πηγή: ΑΠΕ