Η οικολογική βοήθεια στους πυρόπληκτους έρχεται από τον Νέσσωνα Λάρισας

Μια χείρα βοηθείας σε ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό τρόπο.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
η-οικολογική-βοήθεια-στους-πυρόπληκτ-795673
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
Εικόνα Twitter

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε για ένατη μέρα τη χώρα μας να καίγεται, με τη Βόρειο Εύβοια να έχει δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα και εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν χάσει ολόκληρο το βιός τους.

Στα δύσκολα όμως, όπως αποδείχθηκε περίτρανα για ακόμη μια φορά, έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο. Η βοήθεια που συλλέγεται και καταφθάνει στις πληγείσες περιοχές είναι μεγάλη, ενώ καθημερινές είναι οι αντίστοιχες αναρτήσεις στα social media, οι οποίες μας γεμίζουν ελπίδα.

Μια από αυτές, έρχεται από τον Νέσσωνα Λαρίσης και έναν κοινωνικό συνεταιρισμό, το cob.gr, ο οποίος εξειδικεύεται στη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Η ομάδα του, σύμφωνα με τον Χρήστο Κοντομάνο και όσα είπε στην Parallaxi, προσφέρει στους πληττόμενους διαμονή βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη στο κτήμα τους, ανακατασκευή πρώτων οικιών με τη βοήθειά των ίδιων και του δικτύου εθελοντών τους, καθώς και έτοιμα φυτά (σπάρτα, κουτσουπιές, μηδικές δεντρώδεις) για ελεγχόμενη αναδάσωση. 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντομάνο, ο οποίος είναι γεωπόνος, πέρα από τη βοήθεια που αναφέρθηκε, η ομάδα τους είναι διατεθειμένη να προσφέρει και την τεχνογνωσία της, όπως κάνει ήδη μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, αλλά και προϊόντα που καλλιεργούνται στο κτήμα, για όσο καιρό βρουν εκεί ένα καταφύγιο.

https://www.facebook.com/buildingwithearth/photos/a.452620381455452/4529659790418137/

Λίγα λόγια για το cob.gr και τη δράση του

Tο cob.gr και η ομάδα του ασχολούνται με τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στην φάση της κατασκευής μιας κατοικίας ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.

Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση φυσικών, τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.

Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα.

Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι πιο λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά;

Ασχολούνται επίσης με την ενέργεια, την τροφή, τις καλλιέργειες και γενικότερα με ότι μπορεί να κάνει πιο ελαφρύ και δίκαιο το αποτύπωμά μας στον πλανήτη γη.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα