Ελλάδα

Οικολόγοι: Το αλάτι για εκχιονισμούς έχει και αρνητικές συνέπειες

«Το πολύ αλάτι», συνεχίζει, «μπορεί να "κάψει" ακόμη και ολόκληρα δέντρα».

Parallaxi
οικολόγοι-το-αλάτι-για-εκχιονισμούς-έ-381086
Parallaxi

Στις “αρνητικές συνέπειες που έχει το αλάτι για εκχιονισμούς” αναφέρεται η αυτοδιοικητική κίνηση “Οικολογία – Αλληλεγγύη”, ζητώντας την εξέταση εναλλακτικών λύσεων.

“Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να είναι σοβαρές οι επιπτώσεις σε υδάτινους αποδέκτες με γλυκό νερό και γενικά στη φύση” τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το πολύ αλάτι», συνεχίζει, «μπορεί να “κάψει” ακόμη και ολόκληρα δέντρα, πόσο μάλλον να καταστρέψει τη χαμηλότερη βλάστηση σε κήπους και αυλές».

Στην ανακοίνωση προτείνονται ορισμένες εναλλακτικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το αλάτι, όπως η μείξη του αλατιού με άμμο ή λεπτόκοκκο χαλίκι σε μίγματα ή η χρήση οργανικών υγρών με παραπροϊόντα από την εκχύλιση τεύτλων κατά την παραγωγή ζάχαρης ή από τη διαδικασία παραγωγής αιθανόλης, πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

“Αν και στη Θεσσαλονίκη τα φαινόμενα μακρόχρονου αποκλεισμού δρόμων λόγω χιονόπτωσης δεν είναι συχνά, ενώ οι απορροές καταλήγουν στη θάλασσα, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής προστασίας, αλλά και οι απλοί πολίτες, θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού” καταλήγει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι σε πόλεις όπου οι απορροές καταλήγουν σε ποτάμια και σε λίμνες, η χρήση του αλατιού θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγαλύτερη φειδώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα