Α. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει σκέψη για επαναφορά των δώρων στο δημόσιο
Για τις τριετίες ανέφερε ότι είναι υποχρεωτικό μέτρο και προειδοποίησε πως «θα πέσουν πρόστιμα».
«Το «ξεπάγωμα» εν γένει αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, αλλά στην παρούσα φάση, δηλαδή μέσα στο 2024, υπολογίζουμε περίπου 100.000 και είναι αυτοί που έχουν υπόλοιπο τριετίας από το 12. Το «ξεπάγωμα» της τριετίας έχει ως εξής: είναι σαν να ξημερώνει σήμερα η 15η Φεβρουαρίου του 2012. Όποιος προσελήφθη από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 μέχρι και χθες, ξεκινά την τριετία του σήμερα. Όποιος στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 ήθελε μια ημέρα για να κλείσει τριετία, αύριο θα πάρει αύξηση 10%. Σε ένα μήνα, σε δυο μήνες και ούτω καθεξής. Οι τριετίες είναι μέχρι 3» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα με αφορμή τις μισθολογικές αυξήσεις που φέρνει το «ξεπάγωμα» των τριετιών.
«Η τριετία δεν είναι εθελοντικό μέτρο. Είναι υποχρεωτικό μέτρο-Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν απολύσεις»
«Η τριετία δεν είναι εθελοντικό μέτρο. Είναι υποχρεωτικό μέτρο. Όσον αφορά τον κίνδυνο απολύσεων, το επιχείρημα του 12 ήταν για να μη γίνονται οι απολύσεις. Όμως δεν είμαστε στην ίδια περίοδο σήμερα. Το 2012 πηγαίναμε για ανεργία 27%. Με άλλα λόγια, ένας επιχειρηματίας μπορούσε να απολύει για να βρει έναν άλλο με τον βασικό μισθό σε μια εποχή που έψαχνε μανιωδώς για δουλειά. Το 2024 η κατάσταση δεν είναι πια η ίδια. Τώρα πια το έλλειμμα δεν είναι στις επιχειρήσεις αλλά στο ότι δεν βρίσκεις πια εργαζόμενο. Άρα, το να απολύσει κάποιος έναν εργαζόμενο με την προσδοκία ότι θα βρει κάποιον με χαμηλότερο μισθό είναι εκτός πραγματικότητας» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης στη πορεία της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο.
«Το 2023 είναι μια χρονιά σταθμός για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα»
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στον δημοσιογράφο «Το 2023 είναι μια χρονιά σταθμός για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα. Σπάσαμε όπως ξέρετε το 10% και φαίνεται ότι και το Δεκέμβρη έχουμε πάει εξαιρετικά καλά στις προσλήψεις. Πιο συγκεκριμένα η ΕΡΓΑΝΗ δείχνει κάποια πρώτα στοιχεία που είναι πάρα πολλά-τα οποία όμως δεν μπορώ να πω, διότι οι ανακοινώσεις γίνονται από την ΕΛΣΤΑΤ-και θα είναι πολύ ευχάριστα. Με άλλα λόγια, τον Δεκέμβριο φέτος- μας βοήθησε και ο καιρός- η τουριστική μας βιομηχανία σχεδόν δεν σταμάτησε, κάτι το οποίο ήταν πρωτοφανές για την Ελλάδα».
«Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή σκέψη για επαναφορά των δώρων στο δημόσιο»
«Όχι, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επαναφορά των δώρων στο δημόσιο. Οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους δίνονται σήμερα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, όπως επίσης δώσαμε και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεις στις συντάξεις. Η επαναφορά όμως των δώρων δεν εξετάζεται» πρόσθεσε εν συνεχεία ο κ. Γεωργιάδης.
«Είμαστε σε συζητήσεις με 5 χώρες για την εργασιακή κινητικότητα»
Έπειτα, ο κ. Γεωργιάδης, σε ερώτηση για την εργασιακή κινητικότητα και για το αν η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με πέντε χώρες επισήμανε «Ναι είναι αλήθεια. Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ινδία και σε λιγότερο προχωρημένες με το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Αρμενία. Για τι πρώτες τρεις χώρες, στόχος είναι να έχουν περάσει από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το Πακιστάν δεν είναι μέσα σε αυτές».
«Παράνομο το δάνειο αν είναι στο κόμμα»
«Δεν αντέδρασα πάρα πολύ. Απλώς είπα ότι ισχύει στο νόμο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με την υπόθεση που αφορά στο δάνειο του κ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Κατά τη γνώμη μου το βασικό πρόβλημα του κ. Κασσελάκη είναι ότι δεν έχει καταλάβει ποιος ο ρόλος του. Για διακοπές βέβαια ήρθε ο άνθρωπος, πήρε και το ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλη εμπλοκή στην πολιτική δεν είχε και μπορεί να έχει κάποια δικαιολογία. Ο νόμος όμως για την χρηματοδότηση των κομμάτων είναι σαφής: αν δώσεις δάνειο πάνω από 20.000 ευρώ σε ένα κόμμα, μπορεί όντως να το δώσεις. Πρέπει όμως, να το έχεις πάρει πίσω εντός του έτους (…)».
«Από σήμερα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας»
«Από σήμερα έχουμε την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο Ελληνικό εμπόριο και Βιομηχανία, όπου είναι υποχρεωμένα πια όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και όλες οι μηχανές να την εφαρμόσουν. Καλώ λοιπόν, τις επιχειρήσεις να κατεβάσουν την δωρεάν εφαρμογή από την ΕΡΓΑΝΗ και να πάρουν την σχετική εφαρμογή στα κινητά τους τόσο αυτές όσο και οι εργαζόμενοί τους. Δεν βάζουμε πρόστιμα σήμερα. Έχουμε μια μεγάλη περίοδο χάριτος αρκετών μηνών στο λιανικό εμπόριο μέχρι και τον Μάρτιο ενώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κάτω από δέκα εργαζόμενους, ένα μήνα παραπάνω» ανέφερε στο τέλος.