ΑΑΔΕ: Από «κόσκινο» οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Τελικός στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των συναλλαγών "κάτω από το τραπέζι"
Από “κόσκινο” της Εφορίας αναμένεται να περάσουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, και άλλα τεχνικά επαγγέλματα αλλά ειδικότητες όπως π.χ. εκμεταλλευτές ταξί, ώστε να διακριβωθεί εάν δηλώνονται τα δέοντα, εάν ο φόρος που καταβάλλεται είναι αναλογικός με τα έσοδα και βέβαια, εάν υπάρχουν “κρυφά” έσοδα.
Ουσιαστικά, στην προσπάθεια για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, αναμένεται να υπάρξει ένα “κύμα” διασταυρώσεων σε δηλωθέντα εισοδήματα, δηλώσεις ΦΠΑ, εγγραφές εξόδων στο myDATA , περιουσιακά στοιχεία και τεκμαρτές δαπάνες, ενισχύσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Τελικός στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των συναλλαγών “κάτω από το τραπέζι”. Κι αυτό την ώρα, που το όλο πλαίσιο κινήτρων που θεσμοθετήθηκε το 2021 για δήλωση δαπανών από 19 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (με αντάλλαγμα την μείωση του 20% των δαπανών έως και 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα), δεν περπάτησε, μια οδηγούσε σε σχετικά μικρή μείωση φόρου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2.200 ευρώ το χρόνο.
Ειδικότερα, αναμένεται να ελεγχθούν εξονυχιστικά δαπάνες, μέσω των οποίων μειώνεται το προς φορολόγηση εισόδημα των κλάδων των ελεύθερων επαγγελματιών, που μπαίνουν στο στόχαστρο και άρα ο τελικός φόρος.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στους ελεγκτές με εγκρίνουν μόνο δαπάνες, που συνδέονται αυστηρά με την επαγγελματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, αναμένεται να γίνει και χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου με αξιοποίηση στοιχείων από λογαριασμούς τραπεζών, δαπανών σε κάρτες, στοιχείων διαβίωσης και άλλων δεδομένων ρευστότητας. Έτσι, τυχόν περιπτώσεις όπου θα καταγράφονται “δυσαρμονίες” μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και συνολικής περιουσιακής κατάστασης θα μπαίνουν “στο στόχαστρο” και στη συνέχεια θα καλείται ο/η υπόχρεος/η για να δώσει εξηγήσεις, και ανάλογα να υποβάλλει τροποποιητικές δηλώσεις, επιπλέον φόρους και πρόστιμα. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη υπόθεση με γνωστή influencer.
Εν τω μεταξύ, σταδικά, βασικό ρόλο στους ελέγχους αναμένεται να παίξει η αξιοποίηση των εργαλείων του My DATA. Ουσιαστικά, θα αναγνωρίζονται μόνο όσες δαπάνες περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Επίσης στο πλαίσιο των καλύτερων διαδικασιών ελέγχων εξετάζεται η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αλλά και η υιοθέτηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ψηφιακού πελατολογίου για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Τα εισοδήματα
Να σημειωθεί ότι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (για το εισοδήματα του 2021), όπως τις επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ, εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν 6 στα 10 φορολογουμένους στην εφορία, με βάση, τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 και αφορούσαν τα εισοδήματα 2021. Επίσης, 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα σε αυτό το εύρος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από 6.605.272 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022 και επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ οι 3.757.535 δήλωσαν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.
Επίσης, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, δύο στους δέκα φορολογούμενους η το 20,4% όσων υπέβαλαν δηλώσεις, είχαν μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 83 ευρώ τον μήνα, την ώρα που το το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται στα 200 ευρώ. Επίσης, 659.258 φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα. Επιπλέον, ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ είχε το 37% των φυσικών προσώπων.
Μεταξύ, 20.000 και 50.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν, πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης, μόλις 1.004 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.
Παράλληλα, 1.662.289 φορολογούμενοι με βάση τα τεκμήρια φάνηκε ότι είχαν περισσότερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν κι έτσι πλήρωσαν έξτρα ποσά φόρων. Από αυτούς οι 377.292 είναι εισοδηματίες, οι 188.889 επιτηδευματίες-επαγγελματίες, οι 547.827 μισθωτοί, οι 465.238 συνταξιούχοι και οι 91.045 αγρότες.
ΠΗΓΗ: news247.gr / Γιώργος Αλεξάκης