Οικονομία

ΑΑΔΕ: “Ξετρύπωσε” διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής με προϊόντα τηλεπικοινωνίας

Το εν λόγω κύκλωμα περιλαμβάνει τουλάχιστον 16 ελληνικές επιχειρήσεις

Parallaxi
ααδε-ξετρύπωσε-διεθνές-κύκλωμα-φορ-1033782
Parallaxi

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν και έπιασαν ένα διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής με προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Το εν λόγω κύκλωμα περιλαμβάνει τουλάχιστον 16 ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα στην Αττική, των οποίων τα μέλη φαίνεται να είναι επίσης μέτοχοι σε γερμανικές και κυπριακές επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου. Η δραστηριότητα του κυκλώματος εκτείνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα λειτουργούσε με έναν «κυκλικό» τρόπο, με τη χρήση της γνωστής μεθόδου του «εξαφανισμένου εμπόρου» μιας μεθόδου ευρέως διαδεδομένης στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ένα άτομο από το κύκλωμα ανέλαβε να εισάγει υποτιμολογημένα προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (κυρίως πολυτελή προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα τύπου iPhone, iPad κ.λπ.) χωρίς να καταβάλλει τον αναλογούντα ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις πωλήσεις του. Ο κύκλος της απάτης ολοκληρώνεται όταν οι άλλοι μεσολαβητές έμποροι της αλυσίδας απαιτούν έκπτωση ή ακόμα και επιστροφή του ΦΠΑ από τις αγορές τους.

Ο «εξαφανισμένος έμπορος»

Η μη καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ στις πωλήσεις επιτρέπει στον «εξαφανισμένο έμπορο» να εισάγει προϊόντα στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές από την αγοραία τιμή, σε σύγκριση με άλλα νόμιμα προϊόντα του ίδιου είδους. Λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους, οι έμποροι του κυκλώματος δεν παρέχουν φορολογικά έγγραφα, πραγματοποιούν πλασματικές συναλλαγές και αποκρύπτουν σημαντικά ποσά εσόδων.

Το κύκλωμα των «16» αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά περιστατικά φοροδιαφυγής που εντοπίστηκαν, κατά τους ίδιους ελέγχους σε επιχειρήσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών και εμπορίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 3 επιχειρήσεις που δεν διαβίβασαν 1.900 φορολογικά στοιχεία ύψους 18.000 ευρώ, 4 επιχειρήσεις που δεν εξέδωσαν 2.004 φορολογικά στοιχεία ύψους 393.000 ευρώ, και 6 επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν εικονικές συναλλαγές αξίας 36.000.000 ευρώ.

Έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ και σε πέντε επιχειρήσεις μπήκε «λουκέτο».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα