Αυτή είναι η λίστα των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα
Νέο ρεκόρ επενδύσεων αναμένεται να πετύχει φέτος η Ελλάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας. Όλη η λίστα με τις μεγάλες επενδύσεις.
Νέο ρεκόρ επενδύσεων αναμένεται να επιτύχει φέτος η χώρα μας όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Οικονομίας αναμένονται επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ καθώς ήδη, μέσω του Παραθύρου για τις Υποδομές και την Καινοτομία, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα.
Όπως έχει αναφέρει σε ομιλίες του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε εγκρίσεις και υπογραφές δανείων και εγγυήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο του «Σχεδίου Γιούνκερ». Ειδικότερα, η χώρα μας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις απορρόφησης. Ήδη, μέσω του Παραθύρου για τις Υποδομές και την Καινοτομία, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του Παράθυρου για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως ΜΜΕ, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πέρα από την παραπάνω εξαιρετική απόδοση της χώρας μέσω του «Σχεδίου Γιούνγκερ» και δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSΙ) αποτελεί ένα μόνο από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για το 2016 η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ πενταετίας, όσον αφορά στη συνολική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Συγκεκριμένα, οι εγκρίσεις δανείων για το 2016 αντιστοιχούν σε 2,365 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα τα χρήματα που διατέθηκαν στην αγορά αντιστοιχούν σε 1,420 δις ευρώ.
Το τελευταίο καθιστά την Ελλάδα ως έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους της ΕΤΕπ στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας. Τέλος, ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, έχουν ήδη υπογραφεί 687 εκατ. ευρώ νέων συμβάσεων, ενώ για το πρώτο τετράμηνο προγραμματίζονται εκταμιεύσεις 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θέτουν τις βάσεις για νέο ρεκόρ επενδύσεων το 2017.
Συνολικά για το 2017, προγραμματίζονται υπογραφές νέων συμβάσεων ύψους 2 δισ. ευρώ με αντίστοιχες εκταμιεύσεις 1,8 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν περίπου στο 1% του ΑΕΠ!). Οι τελευταίες περιλαμβάνουν απευθείας δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, στήριξη σε δήμους, σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στον τομέα του εμπορίου και εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
«Οι ανάγκες για επενδύσεις στη χώρα είναι τεράστιες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, και η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να εκμεταλλεύεται όλες τις πηγές χρηματοδότησης, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το EFSI, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς», σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.
Νέες επενδύσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας αρκετά εκατομμύρια εισρέουν ήδη στην οικονομία μας για μεγάλες επενδύσεις. Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται φέτος ή ανακοινώθηκαν φέτος και θα ολοκληρωθούν άμεσα ή τα επόμενα χρόνια οι εξής μεγάλες επενδύσεις:
– Από το 2015 είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται φέτος η επένδυση της Nestle στα εργοστάσια παγωτού και καφέ που διατηρεί στη χώρα μας. Η ελβετική εταιρεία έδωσε 3 εκατ ευρώ το 2015 και θα δαπανήσει 16,5 εκατ ευρώ μέχρι το 2017 για να ολοκληρώσει την επένδυση.
– Η Carlsberg πραγματοποιεί ένα πενταετές πλάνο επενδύσεων ύψους άνω των 50 εκατ ευρώ από το 2015 μέχρι το 2019 για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της Μύθος Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Το νέο σχήμα με την επωνυμία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» θα έχει ισχυρή μετοχική σύνθεση όπου ο όμιλος Carlsberg θα συμμετέχει με ποσοστό 51% .
– Η Vodafone πραγματοποιεί επενδύσεις με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και θα δαπανήσει συνολικά 500 εκατ ευρώ από το 2016 μέχρι το 2020
– Η Παπαστράτος Philip Morris International ανακοίνωσε ότι προχωράει φέτος σε επένδυση 300 εκατ ευρώ στη χώρα μας δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας για την μονάδα παραγωγής του νέου προϊόντος IQOS στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
– Η σουηδική Sobi προχωράει σε επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρεία βιοτεχνολογίας με σημαντικό έργο στη πρωτεϊνική βιοχημεία και την ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών παραγόντων. Δέσμευση της Sobi είναι μέσω καινοτόμων θεραπειών να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους. Η εταιρεία διαθέτει παρουσία σε 24 χώρες, παρέχοντας θεραπείες σε ασθενείς σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.
– Ο διεθνής γαλλικός όμιλος ξενοδοχείων Accor Hotels Group ανακοίνωσε για φέτος την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα με την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία polis H.M.S.A. για την ανάπτυξη του πρώτο ξενοδοχείου Ibis Styles στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για μία διεθνή αλυσίδα 367 μη τυποποιημένων ξενοδοχείων γνωστά για το ξεχωριστό design τους.
– Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης καταλήγει στην κοινοπραξία της Deutsche InvestEquity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (Ιβαν Σαββίδης) και Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA). Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από την προσφορά των 231.926 εκατ ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ ευρώ την επόμενη επταετία αλλά και αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις. Σημειώνεται επίσης ότι ο παραχωρησιούχος καλείται να αυξήσει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000 TEU μέσα σε διάστημα 9 ετών.
– Σύμβαση 30 ετών υπέγραψαν φέτος για 14 ελληνικά αεροδρόμια η Fraport Greece και η θυγατρική της Dufry «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών». Η σύμβαση προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών εμπορικών χώρων από 5000 τμ σε περισσότερα από 12.000 τμ. Τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, θυγατρική της Dufry θα έχουν την αποκλειστικότητα στη δραστηριότητα λιανικού εμπορίου στους ελεγχόμενους χώρους εντός των αεροδρομίων και δεσμεύεται να παρέχει επιπέδου υπηρεσίες στους επιβάτες.
– Η διεθνής αλυσίδα Wyndham Hotel Group ανακοίνωσε φέτος πως αναλαμβάνει τη διαχείριση του ξενοδοχείου Poseidon Resort στο Λουτράκι και θα λειτουργεί υπό δύο διαφορετικά σχήματα, Wyndham και Ramada ενώ η τελευταία συμφωνία της εταιρείας αφορά δυο ξενοδοχεία στην Αττική το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso στη Βραβρώνα και το Aquamarina στο Μάτι. Η επένδυση προγραμματίζεται αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη σεζόν και τα ξενοδοχεία θα δέχονται κρατήσεις από τις αρχές του 2018.
– Ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2017 η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (20 εκατ ευρώ) έκανε η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Trastor ΑΕΕΑΠ και τα κεφάλαια θα διατεθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων
– Υπεγράφη συμφωνία για την είσοδο της με 61,3 εκατ ευρώ για την απόκτηση του 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Lamda Malls ΑΕ η οποία κατέχει τις μετοχές των εταιρειών Lamda Δομή ΑΕ και Πυλαία ΑΕ και στις οποίες ανήκουν, αντίστοιχα, τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos.
-Τέλος ανακοινώθηκε φέτος η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα από την CVC Capital Partners, με έδρα το Λουξεμβούργο, για 80 εκατ ευρώ. Η Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς ιδιώτες μέσω του νοσοκομείου Metropolitan.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανοίγει σήμερα το φάκελο «Ανάπτυξη».
Δίνει το λόγο σε επιχειρηματίες να περιγράψουν τη συγκυρία και τις προσδοκίες, από τη δική τους οπτική. Και ταυτοχρόνως, παραθέτει όλους τους οικονομικούς δείκτες, που πιστοποιούν ότι, όντως, «κάτι αλλάζει», όπως και οι συνεντευξιαζόμενοί μας αναγνωρίζουν άλλωστε.
Τούτο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε, το αντίθετο. Ίσως τώρα, να είναι η ώρα για μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη προσπάθεια. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, τα 13 περιφερειακά συνέδρια, τα οποία κυβέρνηση και Περιφέρειες συνδιοργανώνουν.
Αλλά, αν έπρεπε να συμπυκνώσει κανείς τη συγκυρία σε μία μόνον φράση, τότε θα έπρεπε ίσως να δανειστεί κανείς την αποστροφή ενός εκ των συνομιλητών μας: «Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι μια θρυαλλίδα εμπιστοσύνης». Τόσο απλά, αν δει κανείς το «ποτήρι» της ανάπτυξης με αποφασιστικότητα. Αναλυτικά:
Νέο ρεκόρ επενδύσεων αναμένεται να επιτύχει φέτος η χώρα μας όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τα οποία επικοινώνησε το Πρακτορείο. Επιπλέον, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραθέτει τη λίστα με τις μεγάλες επενδύσεις (και τα αντίστοιχα ποσά ανά περίπτωση), που είτε ολοκληρώθηκαν φέτος είτε ανακοινώθηκαν φέτος και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια. «Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να εκμεταλλεύεται όλες τις πηγές χρηματοδότησης, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς», σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.
Αναλυτικά στοιχεία για επιμέρους δείκτες της οικονομίας, μέσω των οποίων αποτυπώνεται η ανάκαμψη της οικονομίας, παρατίθενται στις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΣΕΒ Μιχάλη Μασουράκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ενώ, «όταν θα αρχίσουν (οι πολίτες) να βρίσκουν δουλειές με καλύτερες αποδοχές, και όχι με αδήλωτη εργασία, τότε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα αρχίσει να κάνει άλματα», υποστηρίζει.
«Οι θετικές προσδοκίες προέρχονται σαφώς από τη συμφωνία με τους δανειστές», αναφέρει σε άρθρο του για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης. Και, παρά το γεγονός ότι «τα ‘καλά νέα’ θα έπρεπε να ήταν καλύτερα», εν τούτοις «πιστεύουμε», όπως σημειώνει, «ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει περαιτέρω σταθεροποίηση της οικονομίας και ανάπτυξη στο τέλος του χρόνου με θετικό πρόσημο». Επιπλέον, ο πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. θεωρεί ότι «η κυβερνητική πρωτοβουλία για την υλοποίηση 13 περιφερειακών συνεδρίων, με θέμα την ‘παραγωγική ανασυγκρότηση’ αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία να αποτυπωθούν κατευθύνσεις πολιτικής, που θα ενισχύουν έμπρακτα την ανταγωνιστικότητα…».
Η βιομηχανική παραγωγή εκκινεί από χαμηλή βάση, σε κάθε περίπτωση όμως «είναι θετικό πως έχει σταματήσει η πτώση και το πρόσημο είναι θετικό», αναγνωρίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέττας. Εξάλλου, «κάθε τι που επαναφέρει την οικονομία προς μια κανονικότητα και μειώνει την πιθανότητα εκτροχιασμού του προγράμματος, ενισχύει την τρέχουσα ανάκαμψη», υποστηρίζει ο Ν. Βέττας, που χαρακτηρίζει πάντως, «κρίσιμο» το χειρισμό της τρίτης αξιολόγησης.
«Αρκετά ενθαρρυντικές» ενδείξεις και στοιχεία διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα ο Ευριπίδης Δοντάς, πρόεδρος –διευθύνων σύμβουλος της «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία», και μέλος του Δ.Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, «Ελληνική Παραγωγή». Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε. Το αντίθετο, τονίζει στο άρθρο του που γράφτηκε ειδικά για το αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εν κατακλείδι, «τώρα είναι η στιγμή που θα κριθεί αν, ή θα (ξανα)κτίσουμε την οικονομία μας σε γερά θεμέλια αυτή τη φορά ή εάν η δύναμη της αδράνειας θα μας (ξανα)οδηγήσει σε μια φούσκα κατανάλωσης και εισαγωγών, που απλώς θα περιμένει την επόμενη διεθνή κρίση για να σκάσει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ