Ακρίβεια: Αδιάκοπο το κύμα ανατιμήσεων

Λερναία Ύδρα ο πληθωρισμός.

Parallaxi
ακρίβεια-αδιάκοπο-το-κύμα-ανατιμήσεω-1044751
Parallaxi

Το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα κυρίως στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων γονατίζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών την ώρα που οι εποπτικοί μηχανισμοί δείχνουν να υπολειτουργούν.

Ο πληθωρισμός, μετά από μια προσωρινή αποκλιμάκωση που καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του έτους, πήρε και πάλι την ανιούσα τον Μάρτιο σκαρφαλώνοντας στο 3,4% (από 3,1% τον Φεβρουάριο) όταν στην ευρωζώνη «έτρεξε» με 2,4%. Η Ελλάδα είχε την 5η ταχύτερη άνοδο τιμών, με δυσμενέστερες επιδόσεις μόνο από την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο.

Τρόφιμα και καύσιμα οδηγούν την κούρσα

Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν άνοδο της τάξης του 4,8% ενώ βραχνά αποτελούν και τα καύσιμα με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να βρίσκεται μία ανάσα πριν «σπάσει» το φράγμα των 2 ευρώ με τη χώρα μας να έχει την 2η θέση υψηλότερη τιμή στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με έρευνα (ΙΕΛΚΑ) καταγράφηκε αύξηση 11,2% στα νερά και αναψυκτικά, 7,46% στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 6,78% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη, 6,67% σε ξηρούς καρπούς και σνακ.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε φρούτα και λαχανικά είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με την Ευρώπη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των λαχανικών στην Ελλάδα τρέχουν με 6,5% τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι στο 0,6%. Στα φρέσκα φρούτα ο ρυθμός αύξησής των τιμών στη χώρα μας είναι στο 12,2% τη στιγμή πού στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 6,3%.

Με σπασμένα τα φρένα και λόγω κλιματικής κρίσης

Υπό αυτές τις συνθήκες προ των πυλών βρίσκεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή βασικών προϊόντων, μεταφράζεται σε υψηλότερες ακόμη και υπερδιπλάσιες τιμές στο ράφι. Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, οπωροκηπευτικά και κακάο, είναι πολύ μεγάλες και στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το προσεχές μέλλον.

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πετάλας, αναφέρθηκε (ΕΡΤ) μεταξύ άλλων στο άλμα της τιμής στο κακάο «λόγω των προβλημάτων από την κλιματική κρίση στην Αφρική» αλλά και στη «μεγάλη μείωση της παραγωγής στο ελαιόλαδο» για τους ίδιους λόγους.

Σημαντικό πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δεχθεί και τα οπωροκηπευτικά προϊόντα. «Λόγος της λειψυδρίας θα έχουμε φαινόμενα στην ποιότητα και στην ποσότητα, άρα και πάλι πολύ υψηλές τιμές», τόνισε ο Παύλος Σατολιάς πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Παραγωγή κρασιού: Ανησυχία για ελλείψεις στην αγορά

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε και η ελληνική παραγωγή κρασιού με την τιμή να έχει αυξηθεί από 10% έως 30% ανάλογα με την κατηγορία, ενώ στελέχη του κλάδου κρύβουν τους κινδύνους για ελλείψεις στην αγορά.

«Η μείωση της παραγωγής είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και οφείλεται αμιγώς στο θέμα της ανόδου της θερμοκρασίας από την ξηρασία και την πίεση που υπέστησαν τα αμπέλια το καλοκαίρι» είπε (ΕΡΤΝews) ο Γιάννης Βοριατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

Τα «καμπανάκια»

Θυμίζουμε πως το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα -μεταξύ άλλων- στην έκθεσή του περιλαμβάνει «αστερίσκους» και επισημάνσεις που χρήζουν προσοχής και αφορούν κατά κύριο λόγο στις «επιπλοκές» του πληθωρισμού.

Στην έκθεση υπάρχει ειδική αναφορά στην ακρίβεια και τις ανοδικές τιμές που αποτελεί βραχνά όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τον ανταγωνισμό της ελληνικής οικονομίας.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται εκτιμά πως η διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού κάποιων βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την έκθεση για το 4ο τρίμηνο του 2023 την οποία παρουσίασε τη Δευτέρα (01/04) ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Γιάννης Τσουκαλάς, είναι απαραίτητο, να ενταθούν οι παρεμβάσεις πολιτικής προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι πολιτικές αυτές ορθά εφαρμοζόμενες θα μπορούσαν να είχαν καλύτερο αποτέλεσμα για την επίτευξη του στόχου της πληθωριστικής αποκλιμάκωσης.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μίλησε (MEGA) για την ακρίβεια που «καίει» τα πορτοφόλια των καταναλωτών και έθεσε το μεγάλο θέμα του εποπτικού μηχανισμού. Συνέδεσε τις ανατιμήσεις με τους ελέγχους και την ανάγκη παρεμβάσεων των αρμόδιων Αρχών.

«Συνολικά για όλη την χώρα υπάρχουν 70 άνθρωποι που πρέπει να κάνουν την δουλειά του εποπτικού μηχανισμού. Αυτό είναι αδύνατον όταν έχεις μια τέτοια οικονομία και αγορά να λειτουργήσει στην πράξη», ανέφερε φέρνοντας στο προσκήνιο το σοβαρό αυτό πρόβλημα που λειτουργεί αποτρεπτικά στην πάταξη της αισχροκέρδειας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα