Ακρίβεια: Γιατί η Ελλάδα παραμένει “πρωταθλήτρια” σε πολλά προϊόντα
Για αυτό το σύνολο αγαθών ειδικότερα, θα μπορούσε να προκύψει μείωση τιμών ίση με 17% κατά μέσο όρο (23% αν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο).
Αν και μικραίνουν οι αποκλίσεις με την ΕΕ σε σχέση με τις τιμές αρκετών αγαθών, παραμένουν μεγάλες, οι διαφορές, σε άλλα, ειδικά σε τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ, με βάση μελέτη Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα: “Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων σούπερ μάρκετ “, που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το γίνεται στο μέτωπο της ακρίβειας,
Παράλληλα, η μελέτη αναφέρει ότι κάποια τοπικώς παραγόμενα είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο. Βέβαια όλα αυτά γίνεται με … μισθούς Βαλκανίων, δηλαδή με μια αγοραστική δύναμη που είναι απομειωμένη, κάτι που είναι και το μεγάλο ζήτημα.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι μελετητές της ΤτΕ (Αλέξανδρος Καρακίτσιος, Θεοδώρα Κοσμά, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Παύλος Πέτρουλας) τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος, καθώς οι διαφορές των τιμών έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την ευρωζώνη (κατά μέσο όρο περίπου 10%).