Οικονομία

ALUMIL: Νέες επενδύσεις 54 εκατ. από την καινοτόμο ναυαρχίδα της Β. Ελλάδας

Ο κύκλος εργασιών της αναμένεται φέτος να φτάσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ - Ποιες είναι οι καινοτόμες μεθόδοι της;

Βασίλης Παπουτσής
alumil-νέες-επενδύσεις-54-εκατ-από-την-καινοτ-1093156
Βασίλης Παπουτσής

Επενδύσεις αξίας 54 εκατ. ευρώ επρόκειτο να υλοποιήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό ο όμιλος της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου Alumil.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μυλωνάς τόνισε, πως οι επενδύσεις αφορούν τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των προϊόντων και σε μεγαλύτερο όγκο, άρα αφορούν και τον κόσμο της τεχνολογίας, και θα χρηματοδοτηθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με αυτό το νέο επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται η εταιρεία να ανεξαρτητοποιηθεί και από τους servicers.

“Η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο press trip το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα 11/12, μέσα από την ξενάγηση στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Alumil στη ΒΙ.ΠΕ του Κιλκίς, παρουσιάστηκε η μόνη μονάδα στην Ελλάδα ανακύκλωσης αλουμινίου. Χάρη σε αυτήν τη μονάδα η εταιρεία καταφέρνει να παράγει προϊόντα με 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Με την ανακύκλωση του αλουμινίου επιτυγχάνεται 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και κατά 75% μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μια σημαντική διεργασία για την Alumil, στην προσπάθειά της για self-sustainability στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει.

Ο όμιλος της ALUMIL για το 2023 αναμένεται να εμφανίσει κύκλο εργασιών 398,9 εκατ. ευρώ και να καταγράψει 37 εκατ. ευρώ ως καθαρά κέρδη. Στον όμιλο εργάζονται 3200 εργαζόμενοι και ανήκουν σε αυτόν 12 εργοστάσια τα οποία λειτουργούν σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία και Βοσνία. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει 32 θυγατρικές εταιρείες. Μάλιστα στη συνάντηση που έγινε με τους ιθύνοντες της εταιρείας στο Κιλκίς, αποκαλύφθηκε ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να “ανοίξει” παραγωγική μονάδα και στο Κάιρο, στην Αίγυπτο, ενώ έγινε επίσης μνεία στην επανέναρξη εργασιών στο εργοστάσιο που επαναλειτουργεί στην Ξάνθη.

Αυτό προκύπτει και από την έντονη οικονομική δραστηριότητα εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς στον ετήσιο τζίρο καταγράφηκαν 76% εξαγωγές στο εξωτερικό.

“Μέχρι στιγμής δε μας έχει αγγίξει η μείωση της ζήτησης (-30% στη Δυτική Ευρώπη), γιατί κυρίως απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένες αγορές και είμαστε ισχυροί στις αγορές της Μέσης Ανατολής”, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

“Εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το Loop 60”

Κατά την παρουσίαση του ομίλου, ο διευθυντής καινοτομίας του ομίλου της ALUMIL, Νίκος Σαλπιγγίδης μίλησε για το επίτευγμα “Loop 60”, το πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο υλικό. Συγκεκριμένα, με τη χρήση του “Loop 60”, οι εκπομπές μειώνονται δραστικά, σε ποσοστό άνω του 76% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενής παραγωγής αλουμινίου.

Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε και κάποια από τα χαρακτηριστικά του ArXellence 3, μιας δράσης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών με τη σφραγίδα του ομίλου ALUMIL, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται σε περίπου ένα μήνα. Σαν κύριο θέμα έχει: “Εκεί όπου η ιστορική μνήμη ενώνεται με το οικολογικό παρόν και το μέλλον”. Αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο καλούνται να προτείνουν ιδέες και προτάσεις για τον σχεδιασμό ενός ιδιότυπου “hub”, με σκοπό να περιλαμβάνει ένα διαδραστικό κέντρο, ένα εργαστήριο για τη βιοποικιλότητα και ερευνητικό ινστιτούτο. Η υποστήριξη του διαγωνισμού θα γίνει και με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

“Άξια αναφοράς αλλά και αντάξια των ικανοτήτων της εταιρείας είναι και η συνεργασία της Alumil με την εταιρεία κολοσσό Google, για τα γραφεία της στη Νέα Υόρκη” ανέφερε ο κ. Σαλπιγγίδης.

H Αρχιτεκτονική Ακαδημία Αλουμινίου (Architectural Aluminium Academy) του ομίλου Alumil

Το 2015 ξεκίνησε η εκπαίδευση αλουμινοκατασκευαστών, αλλά το 2021 άρχισαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τα ετήσια προγράμματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης ανθρώπων για τη βιομηχανία αλουμινίου.

“Φέτος υλοποιείται ο 3ος κύκλος του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης εργατοτεχνιτών, στον οποίο φοιτούν 30 φοιτητές, σε εγκαταστάσεις του ομίλου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα” υποστήριξε η διευθύντρια της Architectural Aluminium Academy, Βασιλική Τζίκα στις εγκαταστάσεις στην Ευκαρπία. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει αφενός 480 ώρες εργαστηριακής εκπαίδευσης, αφετέρου 120 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης. 40 εξ’αυτών που αποφοίτησαν έχουν ήδη αποκατασταθεί επαγγελματικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα