Ανάστατοι οι παραγωγοί κομπόστας για τις ελληνικές εξαγωγές λόγω των δασμών Τραμπ

Άμεση η ανάγκη για εύρεση εναλλακτικών αγορών, υπό το φόβο να χάσει η Ελλάδα μία από τις βασικότερες αγορές της στο συγκεκριμένο τομέα

Parallaxi
ανάστατοι-οι-παραγωγοί-κομπόστας-για-203605
Parallaxi

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, καθώς σε δύο εβδομάδες, την 1η Αυγούστου, τίθεται σε εφαρμογή ο τιμωρητικός δασμός 47% στις εισαγωγές του προϊόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ πλήττει άμεσα έναν από τους βασικότερους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής μεταποίησης, με τις ΗΠΑ να απορροφούν το 20% των συνολικών εξαγωγών κομπόστας, συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πλήγμα έρχεται στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή, καθώς η παραγωγική περίοδος βρίσκεται στην κορύφωσή της. Οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις καλούνται πλέον να επανασχεδιάσουν άμεσα τις εξαγωγικές τους στρατηγικές, με φόντο την αβεβαιότητα για το αν και πόση ποσότητα ροδάκινου μπορούν να διαθέσουν στη μέχρι πρότινος σημαντικότατη αγορά των ΗΠΑ. Ειδικά συσκευασίες που εξυπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς μένουν πλέον χωρίς προορισμό.

Ο κλάδος αισθάνεται ανυπεράσπιστος, καθώς -όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου– τα αγροτικά προϊόντα και ειδικά η κομπόστα ροδάκινου δεν φαίνεται να βρίσκονται στον διαπραγματευτικό χάρτη Ε.Ε.-ΗΠΑ, όπου προτεραιότητα έχουν δοθεί σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, φάρμακα και αυτοκίνητα.

«Πίσω από την παραγωγή μας βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αγροτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να μένουμε θεατές μπροστά σ’ αυτή την απειλή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, απευθύνοντας δημόσια έκκληση προς την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές να αναλάβουν άμεσα δράση για την αποτροπή της επιβολής των δασμών.

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης εμπορικών συμφωνιών με χώρες όπως το Μεξικό και τα κράτη της Mercosur, καθώς και η επιτάχυνση αντίστοιχων συμφωνιών με την Ινδία, ώστε να ανοίξουν νέες αγορές για τη διάθεση του προϊόντος και να υπάρξει διέξοδος για τον κλάδο που απειλείται ευθέως.

Πηγή: pliroforiodotis.gr (Αντώνης Χατζηκυριακίδης)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα