Οικονομία

Αντιδράσεις από τον κόσμο της αγοράς για την εκλογική «φίμωση» των Επιμελητηρίων

Δεν έχουν γίνει εκλογέα από το 2017 - Στελέχη από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας κάνουν λόγο για πραξικόπημα και αντιδημοκρατική - αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης  

Φίλιππος Δεργιαδές
αντιδράσεις-από-τον-κόσμο-της-αγοράς-γ-1040994
Φίλιππος Δεργιαδές

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο η απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει για τρίτη συνεχή χρονιά τις εκλογές στα Οικονομικά Επιμελητήρια της χώρας, στα οποία οι διοικήσεις δεν έχουν ανανεωθεί απο το 2017!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν κανονικά τον Δεκέμβριο του 2021. Λόγω του κορονοιού, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου του 2021, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά  διεξαγωγής των εκλογών για το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022.

Ωστόσο μετά την πανδημία ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση οπότε κρίθηκε και πάλι αναγκαία και πάλι να αναβληθούν οι εκλογές  για τα τέλη του 2023. Όμως αιφνίδια και ενώ όλα τα Επιμελητήρια της χώρας που εκπροσωπούν περίπου 800.000 μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, είχαν μπει σε εκλογικούς ρυθμούς, με τροπολογία στα τέλη Ιουλίου ήρθε νέα αναβολή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «σε νέα αναβολή οδηγούνται οι εκλογές για την ανάδειξη μελών Διοικητικών Συμβουλίων των Εμπορικών, Βιομηχανικών, Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, όπως αυτή δημοσιεύεται στο άρθρο 40 (χρονική μετάθεση διαδικασίας εκλογής μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων του Ν. 4497/2027) του Ν. 5046 (ΦΕΚ, Τεύχος Α’, 137/29.07.2023)».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εκλογές, που επρόκειτο να διεξαχθούν το διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023, θα διεξαχθούν τελικά «σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου 2024 και της 15ης Δεκεμβρίου 2024, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου».

Έντονες αντιδράσεις και το παρασκήνιο

Στελέχη των Επιμελητηρίων που αντιδρούν σ αυτή την απόφαση θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν αναβάλει τυχαία και χωρίς λόγο τις εκλογές.

Όπως υποστηρίζουν, ο στόχος είναι η υποβάθμιση των θεσμών εκπροσώπησης της αγοράς και του Επιμελητηριακού θεσμού ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να  ελέγξει απόλυτα το χώρο της οικονομίας και να επιβάλει τη στρατηγική της, χωρίς τους αναγκαίους εταίρους που να θέτουν δυσάρεστα αιτήματα ή να αντιδρούν σε αποφάσεις των οικονομικών υπουργείων.

Επίσης υποστηρίζουν πως πίσω από την αναβολή κρύβονται επιδιώξεις πολιτικών στελεχών της ΝΔ που επιθυμούν να ελέγξουν προς δικό τους όφελος  τους συσχετισμούς στα Επιμελητήρια και την ανάδειξη «φίλιων» διοικητικών συμβουλίων, που θα υπηρετούν με συνέπεια συγκεκριμένους πολιτικούς σχεδιασμούς. Γι αυτό στις αντιδράσεις τους μιλούν για πραξικοπηματική αι αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης που επιδιώκει την υποβάθμιση των επιμελητηριακών θεσμών. «Πρόκειται για λογική «τσαουσέκσου» και για ολοκληρωτισμό» τονίζει στέλεχος Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης.

Κάνουν επίσης λόγο για εμπαιγμό των Επιμελητηρίων καθώς οικονομικοί υπουργοί, όπως ο προηγούμενος Υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης,  είχαν δώσει υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξει μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των Επιμελητηριακών εκλογών.

Αρνητικός στην αναβολή ήταν και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης ο οποίος ρητά είχε δηλώσει πως «προσωπικά, δεν συμφωνώ να δοθεί νέα παράταση διότι η θητεία των νυν διοικήσεων θα επιμηκυνθεί στα επτά χρόνια».

Μερελής: Πρόκειται για αλαζονική συμπεριφορά που πλήττει κυρίως τους μικρομεσαίους  

Το μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κυριακος Μερελής, υποστηρίζει ότι πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τις εκλογές κρύβονται πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες

«Η αλαζονική απόφαση της κυβέρνησης για τρίτη συνεχόμενη αναβολή των Επιμελητηριακών εκλογών με καινοφανή, προσχηματικά επιχειρήματα, παρά τις περί  του αντιθέτου δεσμεύσεις της, πλήττει ωμά και απροκάλυπτα τη δημοκρατική έκφραση των μελών των Επιμελητηρίων και τη δημοκρατία στη χώρα μας» τονίζει και σημειώνει πως «η προσπάθεια της να «ελέγξει»τις εκλογικές διαδικασίες, παρόλο που ήδη έχουν συγκροτηθεί εκλογικές επιτροπές σεόλα τα Επιμελητήρια, αποτελεί βαθύτατη προσβολή προς τους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κατά προφανή παράβαση της δημοκρατικής αρχής, προσφέρει απροκάλυπτα 1 + 1 θητεία δώρο στις απερχόμενες διοικήσεις, δεσμεύοντας για.. αργότερα, το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και επιλογής του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου».

Σημειώνει δε πως η κυβερνητική απόφαση «πλήττει βάναυσα το κύρος και την αυτοτέλεια του Επιμελητηριακού Θεσμού, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη περιφρόνηση, ακόμη και στους νόμους που προσδιορίζουν ρητά, τετραετή όρια στη θητεία των Διοικήσεων» και αναφέρει πως «η  νέα – παλαιά κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ώστε να παρέμβει και να επηρεάσει τις πολιτικές διεργασίες στο χώρο των Επιμελητηρίων, προκειμένου οι επόμενες Διοικήσεις να είναι απολύτως ελεγχόμενες από την ίδια».

«Πάνω από όλα όμως επιδιώκει να αποτρέψει την ισχυροποίηση της φωνής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αφού πλέον η διοίκηση στα Επιμελητήρια, θα ασκείται χωρίς νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα, σε μια εποχή που τα προβλήματα οξύνονται και είναι διάχυτη η αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών», τονίζει και καταλήγει πως «ο επαγγελματικός κόσμος δεν μπορεί, δεν έχει περιθώρια να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, που θα έχει δραματικές συνέπειες για το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, γι’ αυτό θα πρέπει να καθορίσει μαχητικά τις ανάγκες και τις επιλογές της, και να μην αποδεχθεί τη χειραγώγηση του θεσμού στο βωμό μικροκομματικών επιδιώξεων».

Πρόεδροι και στελέχη Επιμελητηρίων: Πρόκειται για πραξικόπημα

Στο μεταξύ, με επιστολή τους 27 πρόεδροι και στελέχη Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα, εκφράζουν την αντίθεση στην αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών και κάνουν λόγο για πραξικόπημα,

Η επιστολή που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, στους αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και στην γενική συνέλευσης της  Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), με τίλο «Πραξικοπηματική κίνηση η αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών», μεταξύ άλλων τονίζει πως «από την εξέλιξη της κατάστασης φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι επιχειρούν να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους τον επιμελητηριακό θεσμό. Αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για το ρόλο των επιμελητηρίων, ενώ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Με υποβαθμισμένο τον επιμελητηριακό θεσμό, στερούνται οι επιχειρήσεις της χώρας –και κυρίως οι ΜμΕ- μίας αποτελεσματικής εκπροσώπησης».

«Πρόκειται αναμφίβολα για μία πραξικοπηματική κίνηση, για μία απόφαση που πλήττει την εικόνα του επιμελητηριακού θεσμού, που υπονομεύει τη λειτουργία και την αυτοτέλεια του καθώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τις αποφάσεις για το μέλλον του δεν τις λαμβάνουν τα μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας, αλλά καθορίζονται από τις βουλές κυβερνητικών παραγόντων που προφανώς επιδιώκουν πολιτικά οφέλη» τονίζουν τα στελέχη των Επιμελητηρίων και αναφέρουν «θα πρόκειται για το μεγαλύτερο λάθος να αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Εάν περάσει η μεθόδευση για αναβολή των εκλογών, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε πολύ χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον.

Ζητάμε το αυτονόητο. Την αυτοτέλεια των επιμελητηρίων της χώρας και την προστασία του επιμελητηριακού θεσμού. Είναι θέμα δημοκρατίας και κοινής λογικής. Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και όχι όποτε αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Επιμελητήρια και επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται, ούτε να άγονται και να φέρονται, από μικροπολιτικές μεθοδεύσεις. Τα επιμελητήρια ανήκουν μόνο στα μέλη τους. Και όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με τη λειτουργία τους πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια.Η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα και να μην προκαλεί κρίσεις εκεί που δεν χρειάζεται.

Υπογράφουν:

  1. Γκολομάζος Ιωάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας
  2. Δαμούλος Φώτης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας
  3. Πάσχος Αλέξανδρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
  4. Ραβάνης Παύλος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
  5. Σπαθής Σταύρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης
  6. Χατζηθεοδοσίου Ιωάννης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
  7. Χρυσοστόμου Ευθύμιος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
  8. Βαργιάμης Δημήτριος, Α’ Αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
  9. Γιαμάς Ιωάννης, Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Πρέβεζας
  10. Γκραίκης Παύλος, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
  11. Δαμίγος Κωνσταντίνος, Α΄ Αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
  12. Δημητρίου Δημήτριος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
  13. Ιωαννίδης Σπυρίδων, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου
  14. Καρράς Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αργολίδας
  15. Μαργαρώνης Ιωάννης, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων
  16. Μαρκουλιδάκης Κωνσταντίνος, Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
  17. Μελισσείδης Μηνάς, Β΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
  18. Μερελής Κυριάκος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
  19. Παναγιωτίδης Ιωάννης, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Καβάλας
  20. Πλαστάρας Τρύφων, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μαγνησίας
  21. Παντελίδης Γεώργιος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κοζάνης
  22. Σοφιανός Νίκος, Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών
  23. Σωτηρόπουλος Γεώργιος, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
  24. Τέτος Νικόλαος, Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης
  25. Τότσης Νικόλαος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Αρκαδίας
  26. Τσανακτσίδης Κωνσταντίνος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου
  27. Χασιώτης Ευθύμιος, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου
  28. Χατζηπαντελής Σωκράτης, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα