Από μισθωτούς και συνταξιούχoυς το 71,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους

Ψίχουλα συγκριτικά οι φόροι από επιχειρήσεις και μερίσματα - Το πάρτι της φοροδιαφυγής.

Parallaxi
από-μισθωτούς-και-συνταξιούχoυς-το-715-τω-1120537
Parallaxi

Για μία ακόμη χρονιά τα έσοδα του ελληνικού κράτους από την φορολογία εισοδήματος προέρχονται από την φορολόγηση μισθών και συντάξεων ενώ αυτοί που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20 χιλ ευρώ το χρόνο φτάνει μόλις στο 10% την ώρα μάλιστα που η φοροδιαφυγή εκτιμάται ότι ξεπερνά ετησίως τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το φορολογικό έτος 2023 είναι και πάλι αποκαλυπτικά για το ποιός πληρώνει φόρους και ποιος είναι μπαταχτσής και φοροκλέφτης.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δηλώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 97,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά το 80% δηλαδή για την ακρίβεια τα 77,6 δισ. ευρώ προέρχονται από εισοδήματα εργασίας (μισθοί-συντάξεις, επιχειρήσεις, αγροτικά) και το 15% ή 14,6 δισ. ευρώ από πηγές κεφαλαίου (ακίνητα, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου) ενώ στα ποσά αυτά προστίθενται και 5,2 δισ. ευρώ ως διαφορά τεκμηρίων.

Το μάρμαρο το πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

Πιο συγκεκριμένα όμως αυτό που αναδεικνύεται για μία ακόμη χρονιά είναι ότι τα έσοδα του ελληνικού κράτους προέρχονται από την φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή από τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας και όχι από τα υψηλά κλιμάκια και τα ρετιρέ της οικονομικής ολιγαρχίας.

  • Οι μισθοί και οι συντάξεις λοιπόν και για το 2023 αποτελούν την κύρια εισοδηματική πηγή για το ελληνικό κράτος: συνεισφέρουν το 71,5% επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος ήτοι 69,793 δισ. ευρώ.
  • Αμέσως μετά έπονται τα φορολογικά έσοδα από το εισόδημα των ακινήτων, τα ενοίκια που ανέρχονται σε 7,948 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 8,1%.
  • Τρίτη στη σειρά εισοδηματική πηγή από πλευράς κατανομής επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος, είναι τα εισοδήματα από την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα αγροτικά καθώς ανέχονται σε 6,968 δισ. ευρώ και σε ποσοστό το 7,1%).
  • Λίγο πιο κάτω κινούνται τα φορολογικά έσοδα από τα ποσά που δηλώνονται από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και υπεραξία κεφαλαίου καθώς φθάνουν τα 6,695 δισ. ευρώ και σε ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος το 6,8%.

Την ώρα δηλαδή που οι μισθοί και οι συντάξεις προσφέρουν στο ελληνικό κράτος το 71,5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και μερίσματα τόκοι και υπεραξία κεφαλαίου προσφέρουν μόλις το 14,9%!

Να σημειωθεί ότι το εισόδημα που δηλώθηκε το 2023 είναι υψηλότερο κατά 9,1 δισ. ευρώ ή κατά 10,3% σε σχέση με το 2022. Συνολικά ο φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 10,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1,4 δισ. ευρώ το φόρο που βεβαιώθηκε πέρσι. Επίσης να σημειωθεί ότι το 50% των φορολογουμένων δήλωσαν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως και 7.680 ευρώ και μόνο το 10% των φορολογουμένων έχει εισόδημα άνω των 20.842 ευρώ. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής για το 2023 ανήλθε σε 10,41% και η μέση αξία ακίνητης περιουσίας ανά ιδιοκτήτη κυμαίνεται περί τα 107.826 ευρώ και ο μέσος φόρος στα 319 ευρώ.

Κάνει πάρτι η φοροδιαφυγή

Στο μεταξύ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων και τραπεζών εκτιμάται ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα παραμένει υψηλή και το είναι το μέγεθος της, δηλαδή το ποσοστό που δεν φορολογείται κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30% του ΑΕΠ, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της  Eurobank , δηλαδή περίπου γύρω στα 40 δισ. ευρώ ετησίως.

Παρότι οι ακριβείς μετρήσεις είναι σχεδόν αδύνατες, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι το συνολικό εισόδημα που δηλώνουν τα νοικοκυριά στις φορολογικές τους δηλώσεις υπολείπεται σημαντικά της κατανάλωσής τους βάσει των στοιχείων των εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ. Για τα 3 προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσε τα 40 δισ. ευρώ ετησίως.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στις μεγάλες υποθέσεις φορολογικής απάτης η φοροδιαφυγή ξεπερνά το 85%  και στους μικρούς επαγγελματίες το 50% φοροδιαφεύγει. Μέσα στο 2023 η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), ολοκλήρωσε 1.054 ειδικές έρευνες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 914 από αυτές. Διαπιστώθηκε παραβατικότητα σε ποσοστό του 86,6% και ενώ τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου είχαν υπολογιστεί στο ποσό των 359,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως εντός του 2023 σε εξέλιξη βρισκόταν 2.809 έρευνες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ ξεκινούσαν 1.186 νέες έρευνες.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πολύπλοκα κόλπα απόκρυψης συναλλαγών και αποφυγής πληρωμής φόρων και ειδικά του ΦΠΑ ενώ υπάρχουν πολλές υποθέσεις επιχειρήσεων που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές και διασπάθιση του ΦΠΑ, μέσω τριγωνικών συναλλαγών ή χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά που «κουρεύουν» τα έσοδα.

Μεγάλη είναι φοροδιαφυγή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό της «απλής» φοροδιαφυγής κινήθηκε πάνω από το 45%. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν βασικά στον έλεγχο της έκδοσης αποδείξεων πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, με τους περισσότερους να πραγματοποιούνται σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, είχε εκτιμήσει ότι οι χαμένοι φόροι ετησίως είναι 8 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσες είναι οι δαπάνες για Παιδεία και Υγεία κάθε χρόνο, τονίζοντας ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη δηλωθέντα εισοδήματα είναι περίπου 60 δισ. ευρώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα