Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ

Πέφτουν όλοι οι κλαδικοί δείκτες - Πτωτικό «ντόμινο» σε όλα τα Χρηματιστήρια

Parallaxi
χρηματιστήριο-αθηνών-βουτιά-μετά-την-850204
Parallaxi

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch κατά μια βαθμίδα, στο AA+, για πρώτη φορά από το 2011.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών νωρίτερα διαμορφώνονταν στις 1.282 μονάδες (-3,14%) με αυξημένες συναλλαγές στα 34 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχωρούσε κατά (- 3,14%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-3,85%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 7 μετοχές κινούνταν ανοδικά και 97 πτωτικά.

Επίσης, όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται καθοδικά. Σημαντικές υποχωρήσεις πάνω από – 4% καταγράφουν οι Τράπεζες (με αυξημένους όγκους συναλλαγών), οι πρώτες ύλες, οι τεχνολογικές και ο κλάδος Υγείας.

Από τις δεικτοβαρείς μετοχές, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo είναι αυτές που ανθίστανται στην έντονη υποχώρηση.

Έντονες πτωτικές τάσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Fitch ήταν ο «κεραυνός εν αιθρία» για τις χρηματιστηριακές αγορές που μάλλον κάτι είχαν καταλάβει, κρίνοντας από τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις και την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Το ζητούμενο στις σημερινές συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι το πώς θα αντιδράσουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι σ’ αυτό και εν συνεχεία πώς θα αντιδράσουν οι αμερικανικές αγορές (ξεκινούν στις 16.30 ώρα Ελλάδος).

Ένα επίσης αρνητικό στοιχείο ήταν ότι, σύμφωνα με την Eurostat, αναθερμάνθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και αυτό δημιούργησε βάσιμους φόβους για συνέχιση στην αύξηση των επιτοκίων. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν με έντονες πτωτικές τάσεις.

Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε λίγο μετά την έναρξη κατά (-1,29%), ο γαλλικός CAC (-1,04%), o ιταλικός MIB (-1,11%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 μειώνονταν κατά (-1,15%).

Τέλος, έντονα πτωτικά έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές γεγονός που δείχνει ότι σήμερα θα είναι μία αρκετά δύσκολη ημέρα για τα χρηματιστήρια.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα