Ε.Ε.: «Προϋπολογισμός της νέας εποχής» με μαύρη τρύπα 700 δις και βάρος στην άμυνα
Το 35% αναμένεται να διατεθεί για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για την περίοδο 2028 – 2034 ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρών. Πρόκειται για ένα ποσό 700 δισεκατομμυρίων υψηλότερο σε σύγκριση με το τρέχον πρόγραμμα (2021 – 2027).
Στον νέο προϋπολογισμό το βάρος πέφτει στην άμυνα, για την οποία προβλέπεται ένα ποσό 131 δισ. ευρώ, πενταπλάσιο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες της προηγούμενης περιόδου. Επίσης για την Ουκρανία προβλέπονται κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως επισήμανε κα ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Πιότρ Σεραφίν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η άμυνα καθίσταται μια από τις βασικές προτεραιότητες των επόμενων ετών.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως ο προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι «προϋπολογισμός για μια νέα εποχή», που «ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της Ευρώπης» και «ενισχύει την ανεξαρτησία μας». Σημείωσε δε πως προβλέπεται και τριπλασιασμός των κονδυλίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της διαχείρισης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι το 35% του νέου προϋπολογισμού σχεδιάζεται να διατεθεί για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, ενώ παράλληλα αλλάζει και τους κανόνες που αφορούν τις επιδοτήσεις για τη γεωργία. Για την κοινή αγροτική πολιτική έχουν προβλεφθεί κονδύλια συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ, ωστόσο ο τρόπος διανομής προβλέπεται να είναι διαφορετικός, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στις εθνικές κυβέρνησης. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
Ο Σεραφίν πρόσθεσε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει ένα ταμείο ανταγωνιστικότητας, ευημερίας και ασφάλειας ύψους 589,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 451 δισ. ευρώ προορίζονται για το ταμείο ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. 218 δισ. ευρώ προορίζονται για τη στήριξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών του μπλοκ.
Το ερώτημα των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ
Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός, γνωστός ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ και το πώς κατανέμονται οι πόροι σε διάφορους τομείς. Η τελική πρόταση, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, είναι το αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων. Το μέγεθος του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που ήδη αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά ζητήματα και τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους του πακέτου μέσω εθνικών συνεισφορών.
Συγκεκριμένα, αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι το πού θα βρεθούν τα επιπλέον 700 δισεκατομμύρια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτείται κυρίως από τις συνεισφορές των κρατών – μελών. Ένα μέρος αυτής της τρύπας θα μπορούσε επίσης να χρηματοδοτηθεί και μέσω νέων πηγών εσόδων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με προσχέδιο, η Επιτροπή προτείνει εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, φόρο σε ηλεκτρονικά απόβλητα που δεν συλλέγονται για ανακύκλωση, καθώς και ποσοστό από τους εθνικούς φόρους καπνού, το οποίο θα αποδίδεται απευθείας στην ΕΕ.
Ενώ αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες, τα κράτη-μέλη βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους. Παράλληλα, θα πρέπει να αποπληρωθούν και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης από την πανδημία. Το σχέδιο του προϋπολογισμού τίθεται πλέον προς διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι συνομιλίες αναμένονται μακρές και δύσκολες, καθώς το πολυετές πλαίσιο συνοδεύεται από ετήσιους προϋπολογισμούς, στους οποίους εξειδικεύονται οι δαπάνες.
Πηγή: ieidiseis.gr