Εκατό ημέρες στην προεδρία των ΗΠΑ και ο Τραμπ έφερε τη μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου από την εποχή του Νίξον
Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του νομίσματος έχει υποχωρήσει περίπου 9% από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι και χθες
To δολάριο είναι σε τροχιά να σημειώσει τη χειρότερη επίδοσή του τις πρώτες 100 ημέρες μιας αμερικανικής προεδρίας από την εποχή του Νίξον, όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον κανόνα χρυσού και προσχώρησαν σε ένα καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης της ισοτιμίας του νομίσματος.
Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου έχει υποχωρήσει περίπου 9% από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, έως χθες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, τουλάχιστον από το 1973.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πρώτες 100 ημέρες στην προεδρία των ΗΠΑ συνοδεύονταν από την ενίσχυση του νομίσματος της χώρας, με αποδόσεις που κατά μέσο όρο ήταν 0,9% μεταξύ του 1973, όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του, και του 2021, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τζο Μπάιντεν.
Το λεγόμενο σοκ Νίξον από την εγκατάλειψη του κανόνα χρυσού το 1971, που προβλεπόταν ως προσωρινό μέτρο, προκάλεσε πτώση του δολαρίου, τερματίζοντας ουσιαστικά το σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton Woods που καθιερώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Από την αρχή της δεύτερης προεδρίας του, ο Τραμπ υλοποίησε προεκλογικές δεσμεύσεις του, εισάγοντας νέους δασμούς και ανεβάζοντας τους τόνους κατά της Κίνας και άλλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.
Η δασμολογική του πολιτική του οδήγησε τους επενδυτές να συνωθούνται σε αγορές μη αμερικανικών assets, αποδυναμώνοντας το δολάριο και ενισχύοντας άλλα νομίσματα και τον χρυσό.
Ανατίμηση ευρώ και ελβετικού φράγκου
Το ευρώ, το ελβετικό φράγκο και το γεν έχουν ανατιμηθεί περισσότερο από 8% το καθένα έναντι του δολαρίου από την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία.
«Η καθολική παρουσία του δολαρίου ΗΠΑ και ο ρόλος του στο διεθνές εμπόριο και τη χρηματοδότηση συμβάδιζε με μία βαθιά εμπιστοσύνη στους αμερικανικούς θεσμούς, χαμηλούς εμπορικούς και κεφαλαιακούς φραγμούς και μια προβλέψιμη εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BMO Global Asset Management. «Τώρα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις υπονόμευσης, οι οποίες υποδηλώνουν αλλαγή στις παγκόσμιες τάσεις κατανομής περιουσιακών στοιχείων που δεν ευνοούν το δολάριο. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή», πρόσθεσε.
Οι πρωτοβουλίες του Τραμπ έχουν αυξήσει και τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού, περιορίζοντας την έκταση των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων από τη Fed.
Τα σχόλια του Tραμπ για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ιδίως η απειλή του να τον απολύσει, έχουν θέσει τους επενδυτές σε συναγερμό, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να απολύσει τον Πάουελ.
Νέα πτωτική αναθεώρηση από την UBS
Ως συνέπεια, η UBS αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για το δολάριο, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες. Αναλυτές της ελβετικής τράπεζας ανέφεραν ότι η πορεία του δολαρίου εξαρτάται από την έκβαση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας, στην οποία δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Deutsche Bank προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για μια διαρθρωτική πτωτική τάση του δολαρίου τα επόμενα χρόνια, η οποία θα μπορούσε να ρίξει το αμερικανικό νόμισμα στο πιο αδύναμο επίπεδο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών έναντι του ευρώ.
Οι κερδοσκόποι traders, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, αύξησαν τα στοιχήματά τους κατά του δολαρίου τον Απρίλιο.
Η ομάδα αυτή έχει αυξήσει τις θέσεις short στο δολάριο μεγαλύτερο βαθμό από τον Σεπτέμβριο, με πτωτικά στοιχήματα για το αμερικανικό νόμισμα αξίας περίπου 13,9 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.
Πηγές: Bloomberg, ΗΜΕΡΗΣΙΑ