Οικονομία

Ελαιόλαδο: Φόβοι για νέες ανατιμήσεις τιμών τον χειμώνα

Σε ποια τιμή έκλεισε το πρώτο συμβόλαιο της σεζόν;

Parallaxi
ελαιόλαδο-φόβοι-για-νέες-ανατιμήσεις-1065223
Parallaxi

Στα 9,25 ευρώ το κιλό έκλεισε το πρώτο συμβόλαιο της σεζόν 2023-2024 για το ελαιόλαδο. Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, προχώρησε μετά από διαπραγμάτευση στην πώληση ενός βυτίου (σχεδόν 26 τόνους) εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εσοδείας 2023, στην παραπάνω τιμή.

Πρόκειται για μια τιμή που –βεβαίως– είναι πιο αυξημένη από την περσινή σεζόν, αλλά ταυτόχρονα είναι πιο υψηλή και από τις τιμές του καλοκαιριού, όταν το ελαιόλαδο σημείωσε ράλι ανόδου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους πως οι ανατιμήσεις θα είναι ο κανόνας για το ελαιόλαδο τον φετινό χειμώνα, καθώς η νέα παραγωγή αναμένεται μειωμένη από 25%-30%, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Βασίλης Στεφανόπουλος, τυποποιητής ελαιόλαδου στην Αττική, είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ότι τα νέα συμβόλαια τιμών παραγωγού προσεγγίζουν τα 8,40 ευρώ το κιλό σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η εκτίμησή του ήταν ότι «η τιμή χονδρικής το φθινόπωρο θα ξεπεράσει σίγουρα τα 9 ευρώ» – κάτι που ήδη έχει συντελεστεί.

Σημειώνεται ότι η τιμή που είχε κατοχυρώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου Σητείας ήταν στα 4,06 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος τον Αύγουστο η τιμή σκαρφάλωσε στα 8,36 ευρώ το κιλό (αύξηση 106%). Και όπως φαίνεται, έπεται συνέχεια…

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα