Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2024 – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Για το φετινό έτος ο αριθμός των δόσεων θα αυξηθεί

Parallaxi
ενφια-2024-πότε-ξεκινούν-οι-πληρωμές-1006402
Parallaxi

Πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να γίνει η πρώτη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι στις 29 Φεβρουαρίου έγινε και η καταβολή της δέκατης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2023.

Για το 2024, ο αριθμός των δόσεων θα αυξηθεί και έτσι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 11 ισόποσες δόσεις, μεταβατικά, έτσι ώστε από το 2025 να γίνει η αύξηση στις 12 δόσεις όπως προβλέπει το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Επιπλέον, οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως και τις 8 Μαρτίου 2024 για να κάνουν τυχόν διορθώσεις στο Ε9 πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού.

Πότε ξεκινούν οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ 2024 Ο ΕΝΦΙΑ 2024 θα βγει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, έτσι ώστε να ενσωματωθεί η έκπτωση 10% στους δικαιούχους που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ενάντια σε φυσικές καταστροφές. Αιτήσεις για την έκπτωση αυτή γίνονται μέχρι και σήμερα, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, τα ειδοποιητήρια για το 2024 αναμένεται να αναρτηθούν εντός ολίγων εβδομάδων, το αργότερο στις αρχές του Απριλίου. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει στο τέλος τους Απριλίου και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου 2024.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληρωμές θα γίνουν φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αυτό σημαίνει ότι η τελευταία θα κατατεθεί στα τέλη του Φεβρουαρίου 2025.

Εκείνοι που δεν εμφάνισαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλλουν τον ίδιο φόρο ακινήτων με πέρυσι. Ωστόσο, πολλοί άλλοι θα αντιμετωπίσουν αυξημένο φόρο εξαιτίας αποκτήσεων ακινήτων μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς, ή κληρονομιάς, ή εξαιτίας εργασιών αυθαίρετης δόμησης, ή της αποκάλυψης παράνομων δομημένων χώρων που προηγούνται. Από την άλλη, εκείνοι που προέβησαν σε μεταβίβαση ακινήτων σε παιδιά ή εγγόνια θα απολαύσουν μειωμένο εκκαθαριστικό φέτος.

Αξίζει να αναφερθεί πως τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιοστάσιο σε κλειστά ακίνητα όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Αναλυτικά είπε:

«Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα