Επίδομα θέρμανσης: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις – Οι φετινές τιμές στο πετρέλαιο

Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Parallaxi
επίδομα-θέρμανσης-πότε-αρχίζουν-οι-αι-946876
Parallaxi

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο περισσότερο από 20 ημέρες, με την τιμή του να καθορίζεται από τα διυλιστήρια λίγο πριν τις 15 Οκτωβρίου, τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης.

Αρχικά, όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα κίνησης, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, φαίνεται πως θα επηρεάσει θετικά και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή θα διαμορφωνόταν περίπου στα 1,10 ευρώ ανά λίτρο, μια μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με την περσινή αρχική τιμή των 1,40 ευρώ ανά λίτρο, όπως καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι τελικές τιμές, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των διυλιστηρίων, τα οποία, θα καθορίσουν τις τιμές διάθεσης λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως η Helleniq Energy και η Motor Oil, να προσφέρουν εκπτώσεις προς τις εταιρείες εμπορίας, συμβάλλοντας στη μείωση της τελικής τιμής για τους καταναλωτές.

Όσον αφορά τη ζήτηση, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί, καθώς αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από τις καιρικές συνθήκες. Αν ο ήπιος καιρός συνεχιστεί, οι καταναλωτές ίσως καθυστερήσουν τις παραγγελίες τους, αν και η χαμηλότερη τιμή σε σχέση με πέρυσι αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

Όπως κάθε χρόνο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να καθοριστεί στα 0,280 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η τελική τιμή θα διαμορφωθεί προσθέτοντας ΦΠΑ, άλλους φόρους, τέλη, καθώς και τα περιθώρια διύλισης και εμπορίας.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής μέσω του συστήματος βαθμοημερών για το πώς θα κυμανθούν τα ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης άνοιξαν αρχές Νοέμβρη και το myΘέρμανση ήταν ανοιχτό μέχρι αρχές Δεκέμβρη. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.

Οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης πέρσι είχαν γίνει:

  • Έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
  • Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024. Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Τονίζεται ότι οι ημερομηνίες και η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης δεν αναμένεται να αλλάξουν και θα μείνει το ίδιο σε σχέση με χρονοδιάγραμμα, αίτηση και ποσά.

Τα ποσά στους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης

Πέρσι το ύψος του επιδόματος δεν ήταν μικρότερο των 100 ευρώ και δεν υπερέβαινε τα 800 ευρώ.

Το ανώτατο ποσό φτάνει στα 1.000 ευρώ, αλλά αφορά μόνο οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να επιδοτηθεί μόνο για ένα καύσιμο, και για αγορές τουλάχιστον διπλάσιας αξίας των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τους έγγαμους και τα πρόσωπα με σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα