Έρχεται voucher 200 ευρώ για γρήγορο ίντερνετ – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις
Το «Σχέδιο Voucher Gigabit» αποσκοπεί στη διάδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόγραμμα voucher ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της χρήσης ταχύτατου ίντερνετ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το «Σχέδιο Voucher Gigabit» αποσκοπεί στη διάδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Όπως έχει ήδη τονιστεί, από τις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι έτοιμο για να προσφέρει το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, την επιδότηση για την οπτική ίνα υπερυψηλών ταχυτήτων. Θα γίνεται ξανά αίτηση με τη χρήση κωδικών Taxisnet και οι δικαιούχοι θα είναι και ιδιώτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κριτήρια, καθώς μόλις εγκρίθηκε το ποσό από την Ε.Ε.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και στοχεύει να βοηθήσει να εγγραφούν οι δικαιούχοι σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν ταχύτητα καταφόρτωσης τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.
Η ενίσχυση θα παρέχεται μέσω voucher-κουπόνια, τα οποία θα καλύπτουν έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό τα 200 ευρώ ανά κουπόνι, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει 24 μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε το νέο πρόγραμμα voucher για ευρυζωνικό ίντερνετ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι επιτρέπουν την υποστήριξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές του 2023 για τα ευρυζωνικά δίκτυα. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν καθοδήγηση για την αξιολόγηση της συμβατότητας των κρατικών ενισχύσεων με τους κανόνες της ΕΕ για τη διάδοση ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είναι αναγκαίο και κατάλληλο για την επίτευξη του στόχου του, που είναι η ενίσχυση της διαδικτυακής συνδεσιμότητας και η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, το πρόγραμμα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ανεπάρκεια της αγοράς όσον αφορά τη διάδοση των επιλέξιμων ευρυζωνικών υπηρεσιών στους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα επιτρέπει στους επιλέξιμους καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τον πάροχο υπηρεσιών ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας.
Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είναι αναλογικό, περιορίζοντας την ενίσχυση στο ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο και με περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα ως συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Οι υπουργοί Δημήτρης Παπαστεργίου, Θόδωρος Σκυλακάκης, Νίκος Παπαθανάσης και Νίκος Ταγαράς αποφάσισαν την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος Smart Readiness, που στοχεύει στην αναβάθμιση 120.000 κτιρίων με υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ μέσω εγκατάστασης οπτικών ινών μέχρι το τέλος του 2025.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3678/26.06.2024), η ταυτοποίηση των κτιρίων θα γίνεται πλέον με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας. Ο αριθμός αυτός θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα κατά την υποβολή της Αίτησης Έκδοσης «Smart Readiness Vouchers».
Το πρόγραμμα επιδοτεί την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός των κτιρίων, με στόχο τη βελτίωση της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.). Επιπλέον, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική σύνδεση των μετρητών κοινών υπηρεσιών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο) με το κεντρικό σημείο ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η απαραίτητη προετοιμασία για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων που αφορούν την ασφάλεια, τη λειτουργική παρακολούθηση και τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κύριων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης, ανελκυστήρας).
Επιλέξιμα για το πρόγραμμα είναι οι μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εντός της Περιοχής Παρέμβασης που δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. Από τη δράση εξαιρούνται τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Οι ενδιαφερόμενοι εγκαταστάτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας smartreadiness.gov.gr (ΕΔΩ) έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, για τα επιλέξιμα κτίρια στο πλαίσιο της Δράσης «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια (Smart Readiness)».