Έρευνα: Πάνω από το μισό των Ευρωπαίων καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση

Τα βασικό κριτήριο με 28% για την επιλογή οπωροκηπευτικών είναι η ποιότητα, η φρεσκάδα, το χρώμα και η γεύση

Parallaxi
έρευνα-πάνω-από-το-μισό-των-ευρωπαίων-κ-652344
Parallaxi

corona

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εμπιστεύονται τα οπωροκηπευτικά και, στην πραγματικότητα, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού τα καταναλώνει σε καθημερινή βάση, αν και εξακολουθεί να υπάρχει ευρεία έλλειψη γνώσης σχετικά με τα χρησιμοποιούμενα συστήματα παραγωγής.

Πράγματι, μόνο 3 στα 10 άτομα γνωρίζουν αν τα φρούτα και τα λαχανικά που φτάνουν στο τραπέζι τους προέρχονται από υπαίθρια αγροκτήματα ή θερμοκήπια. Αυτό προκύπτει από την έρευνα αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στα φρούτα και τα λαχανικά από την Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CuTE – «Καλλιεργώντας τις γεύσεις της Ευρώπης». Η έρευνα θα διεξάγεται σε ετήσια βάση από την Adelante μεταξύ 2019 και 2021, σε 5 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία και Ισπανία), με ετήσιο δείγμα περισσότερων από 5.000 ατόμων.

Οι Ευρωπαίοι που ερωτήθηκαν συνδέουν την κατανάλωση ευρωπαϊκών οπωροκηπευτικών με την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και των τοπικών παραγωγών (30%), με εγγυήσεις όσον αφορά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα (21%) και την ασφάλεια των τροφίμων (21%), με την ποιότητα αυτών των νωπών, γευστικών και θρεπτικών προϊόντων (14%) και με την προσιτή τιμή (13%).

Τα κριτήρια για την αγορά οπωροκηπευτικών που αναφέρονται από τους Ευρωπαίους (ποιότητα, φρεσκάδα, χρώμα και γεύση) υπερτερούν σε ποσοστό 28% καθώς και η τιμή (η οποία αναφέρεται από το 20% των καταναλωτών), αν και η σημασία που δίνεται στα εποχιακά προϊόντα (17%) και στην τοπική, εθνική ή ευρωπαϊκή προέλευση (13%) ξεχωρίζει επίσης σε σημαντικά ποσοστά. Σε μικρότερο βαθμό αναφέρονται οι διατροφικές αξίες (6%), η οργανική προέλευση (5%), η ασφάλεια (5%), η καλλιέργεια σε υπαίθριες γεωργικές εκμεταλλεύσεις (3%) και η βιωσιμότητα (3 %).

Όταν ερωτήθηκαν σχετικά με τις πτυχές που τους προβληματίζουν περισσότερο όσον αφορά στις χρησιμοποιούμενες μεθόδους παραγωγής, επιβεβαίωσαν τις υπάρχουσες παρανοήσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών ότι, όπως πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ψευδώς, η παραγωγή σε θερμοκήπια τροποποιεί τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση και, ακόμη, ότι μπορεί να προκαλεί αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις: «Εξ ου και η σημασία των προγραμμάτων προώθησης και διάδοσης με στόχο την εξάλειψη των ψευδών διαδόσεων και ειδήσεων καθώς και των πεποιθήσεων, οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες στη φαντασία των καταναλωτών», επισημαίνει το FruitVegetablesEUROPE.

Το 54% του πληθυσμού πιστεύει ότι τα προϊόντα του θερμοκηπίου είναι ασφαλή, το 51% ότι είναι εποχιακά, το 45% ότι είναι οικονομικά προσιτά, το 43% ότι είναι τόσο θρεπτικά όσο και τα προερχόμενα από υπαίθριες καλλιέργειες και το 40% ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα CuTE «Καλλιεργώντας τις γεύσεις της Ευρώπης», υλοποιείται από μια διεθνή κοινοπραξία που συντονίζεται από την οργάνωση FruitVegetablesEUROPE, και περιλαμβάνει επίσης τις APROA, AOPn Tomates et Concombres [Ντομάτες και Αγγούρια], AOPnFraise, ZGPOiW και INCOFRUIT. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ε.Ε. και έχει ως στόχο να κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά στη γνώση των Ευρωπαίων για τα συστήματα παραγωγής οπωροκηπευτικών.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα