Οικονομία

Έσπασε ιστορικό ρεκόρ η τιμή του κακάο – Παγκόσμια κρίση στη σοκολάτα

Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο

Parallaxi
έσπασε-ιστορικό-ρεκόρ-η-τιμή-του-κακάο-1029967
Parallaxi

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο κατέγραψαν νέο ιστορικό στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ξεπερνώντας τα 11.000 δολάρια ανά τόνο. Η παγκόσμια κρίση στη σοκολάτα οδηγεί σε «πικρά» διαδοχικά ρεκόρ της τιμής της γλυκιάς απόλαυσης.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν έως και 11% στο υψηλό ρεκόρ των 11.126 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα εδώ και πάνω από ένα μήνα. Το πιο ενεργό συμβόλαιο στο Λονδίνο σημείωσε επίσης άνοδο σχεδόν 11%.

Η αγορά παρακολουθεί τα δεδομένα επεξεργασίας του κακάο, τις λεγόμενες αλέσεις – που το μετατρέπουν βούτυρο και σκόνη για χρήση στα γλυκίσματα – προσπαθώντας να καταλάβει εάν το ράλι των τιμών θα αρχίσει να πλήττει τη ζήτηση και πόσο δύσκολο γίνεται για τους σκολατοποιούς να προμηθευτούν τους πολύτιμους πλέον κόκκους.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η επεξεργασία στην Ευρώπη περιορίστηκε μόλις κατά περίπου 2% στην Ευρώπη και μειώθηκαν επίσης οριακά στην Ασία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η δε επεξεργασία στη Βόρεια Αμερική σημείωσε αύξηση σχεδόν 4%. Αναλυτές υπογραμμίζουν πως τα στοιχεία για την άλεση αποτελούν μια «ένδειξη ότι προς το παρόν η ζήτηση αντέχει παρά την τρέχουσα τιμολόγηση». «Η καταστροφή της ζήτησης θα έρθει, αλλά σαφώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι περίμενε η αγορά», υπογραμμίζει ο Πολ Τζουλς, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται πως ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο εκτίμησε τον Φεβρουάριο ότι οι παγκόσμιες αλέσεις θα μειωθούν κατά σχεδόν 5% αυτή τη σεζόν, λόγω της πτώσης κατά 7% στην αφρικανική μεταποίηση. Η σοβαρή έλλειψη κακάο και η επακόλουθη εκτόξευση των τιμών, σημειώνει το Bloomberg, ανάγκασε ορισμένους μεταποιητές να σταματήσουν την παραγωγή για κάποιο διάστημα ή να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά για να αποκτήσουν κόκκους από μικροκαλλιεργητές ώστε να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες προμήθειες.

Ο ρυθμός των αλέσεων θα μπορούσε «να παραμείνει υποτονικός μέχρι το 2025» καθώς τα ισχυρά στοιχεία του πρώτου τριμήνου υποδηλώνουν ότι οι μεταποιητές θα πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα των κόκκων σε υψηλότερες τιμές, τόνισαν αναλυτές του Bloomberg Intelligence και εκτίμησαν πως η καταναλωτική ζήτηση θα παραμείνει επίσης υπό πίεση καθώς οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του κακάο θα διαχέονται στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα