Ευρωζώνη: Η Ελλάδα τον Απρίλιο κατέγραψε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό

Ανησυχητικά ψηλά πάλι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Parallaxi
ευρωζώνη-η-ελλάδα-τον-απρίλιο-κατέγρα-1078991
Parallaxi

Ένα φάντασμα πλανιέται (ξανά) πάνω από την Ευρώπη. Το φάντασμα του πληθωρισμού τροφίμων.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν αυξανόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού τροφίμων στην Ευρωζώνη για 3ο διαδοχικό μήνα:

  • Ιανουάριος : 1,2%
  • Φεβρουάριος : 1,8%
  • Μάρτιος: 2,1%
  • Απρίλιος : 2,3%

To 2,3% του Απριλίου αποτελεί μάλιστα υψηλό 14 μηνών, από τον Φεβρουάριο του 2024.

Τάση από την οποία δεν έχει ξεφύγει και η Ελλάδα στην οποία μάλιστα η επιτάχυνση του πληθωρισμού τροφίμων είναι πολύ πιο απότομη και ξεκινά ένα μήνα νωρίτερα:

  • Δεκέμβριος 2024 : -0,7%
  • Ιανουάριος 2025 : -0,5%
  • Φεβρουάριος 2025 : -0,2%
  • Μάρτιος 2025 : 2%
  • Απρίλιος 2025 : 1,9%

Η χώρας μας είχε τον Απρίλιο τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων πίσω από Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Πορτογαλία, σε κάποια πεδία όμως η κατάσταση είναι εξόχως ανησυχητική.

Πρώτο πεδίο ανησυχίας η κατηγορία των κρεάτων όπου ο πληθωρισμός της χώρας μας είναι υπερδιπλάσιος από τον κοινοτικό, 5,4% έναντι 2,6%. Μόνο Κροάτες, Εσθονοί, Σλοβάκοι και Πορτογάλοι αντιμετώπισαν τον Απρίλιο μεγαλύτερες ανατιμήσεις παντού. Η δικαιολογία του Πάσχα ισχύει για όλους αφού Καθολικό και Ορθόδοξο συνέπεσαν.

ΨΑΡΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Μετά από ένα τετράμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2024 έως Φεβρουαρίου του 2025 όπου οι τιμές Ελλάδας και ΕΕ συμβάδιζαν με τη χώρα μας ενίοτε χαμηλότερα, από τον Μάρτιο τα πράγματα επέστρεψαν στις…εργοστασιακές τους ρυθμίσεις. Κλιμάκωση των τιμών στην Ελλάδα, πτώση του μέσου όρου. Κάπως έτσι η χώρα μας είχε τον Απρίλιο τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

ΧΟΙΡΙΝΟ

Σχεδόν τριπλάσιος του κοινοτικού ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, 6,2% έναντι 2,2%. Κι εδώ η εκτίναξη των τιμών άρχισε το Μάρτιο όπου το «κοντέρ» έγραψε για τη χώρα μας 6,7%. Χάλκινο μετάλλιο εδώ πίσω από Κύπρο και Σλοβενία.

ΨΩΜΙ

Υπερδιπλάσιος εδώ ο πληθωρισμός 3,3% έναντι 1,5% στην Ευρωζώνη. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια όταν οι τιμές του στη χώρας μας ήταν χαμηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο, έπεσε και αυτό το «κάστρο». Ήταν Μάιος του 2023 η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε υψηλότερο πληθωρισμό στο ψωμί από την κοινή ζώνη.

Χωρίς να είμαστε στους «χειρότερους» σημαντικά ψηλότερα από το μέσο όρο η Ελλάδα βρέθηκε τον Απρίλιο και στα:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα