Γερμανία: Σε χαμηλό 2,5 ετών ο πληθωρισμός – Στα ύψη παραμένουν τα τρόφιμα
Η πτώση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021, και σε ποσοστό χαμηλότερο από το αναμενόμενο διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία στην αρχή του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε αύξηση των τιμών κατά 0,2%.
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές της ενέργειας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 2,8% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των τροφίμων παρέμεινε «σημαντικά υψηλότερη από τον υπερπληθωρισμό» σημειώνοντας αύξηση 3,8% στην αρχή του έτους.
Η Destatis αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παρά την άρση των ελέγχων τιμών για τα ενεργειακά προϊόντα και την αύξηση των τιμών του CO 2 που επηρέασε τις τιμές των ορυκτών καυσίμων όπως τα καύσιμα κινητήρων, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, οι τιμές της ενέργειας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 2,8% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους . Η άνοδος των τιμών των τροφίμων συνέχισε να αποδυναμώνεται στο +3,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά παρέμεινε πολύ πάνω από τον γενικό ρυθμό αύξησης των τιμών.
Συρρίκνωση του ΑΕΠ
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 0,3% σε προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη.
Η πτώση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.
Ωστόσο, επειδή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπόρεσε να αποφύγει μια άλλη τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Πηγή: ΟΤ