Οικονομία

Η εταιρία Τσάνταλη αναζητεί επενδυτή – Απλήρωτοι εργαζόμενοι και σταφυλοπαραγωγοί

Σε επίσχεση εργασίας το προσωπικό – Δεν παρέδωσαν σταφύλια για οινοποίηση οι παραγωγοί

Φίλιππος Δεργιαδές
η-εταιρία-τσάνταλη-αναζητεί-επενδυτή-1079804
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε οικονομικό αδιέξοδο και αναπόφευκτα σε οριστικό κλείσιμο, αν δεν βρεθούν επενδύσεις, οδηγείται η εταιρία Τσάνταλη, μία από τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες οινοποιίες της χώρας, την ώρα μάλιστα που ο κλάδος της οινοποιίας διέρχεται μία πολύπλευρη κρίση λόγω μείωσης της φετινής παραγωγής μέχρι και 45%.

Η απώλεια μίας μεγάλης οινοποιητικής βιομηχανίας όπως η Τσάνταλη, που μέχρι πρόσφατα απασχολούσε 300 εργαζόμενους και συνεργαζόταν με εκατοντάδες αμπελοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, είναι ένα πλήγμα για την ελληνική οινοποιεία, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και ιδίως τους σταφυλοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, αλλά και γενικότερα την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.

H οινοποιία Τσάνταλης που εδρεύει στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής, ανέστειλε τη λειτουργία της από τον περασμένο Αύγουστο, έχει διακόψει κάθε παραγωγική διαδικασία και φέτος για πρώτη φορά δεν προχώρησε σε τρύγο, ούτε απορρόφησε πρώτες ύλες, δηλαδή σταφύλια για οινοποίηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διαθέτει ούτε τα βασικά υλικά εμφιάλωσης, όπως φιάλες και φελούς, καθώς τα χρέη της ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα και στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον το 2021, η εταιρεία είχε  κύκλο εργασιών 24,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο συγκριτικά με τα 22,3 εκατ. ευρώ του 2020. Τα χρέη της προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια ευρώ ενώ πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, χρωστά σε προμηθευτές. Σημαντικά δε είναι τα χρέη της προς τους εργαζόμενους αλλά και τους σταφυλοπαραγωγούς του Αγίου Παύλου και της Καλλικράτειας, που παραδοσιακά εδώ και χρόνια συνεργάζονταν με την εταιρία.

Να σημειωθεί ότι η “ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ”, διαθέτει πολλά γνωστά brands οίνου στην αγορά ενώ ιδιαίτερα γνωστά και αγαπητά είναι το ούζο και το τσίπουρο της εταιρίας. Εκτός από το μεγάλο οινοποιείο στη Χαλκιδική, διαθέτει πολλές εκατοντάδες στρέμματα αμπελώνες στη Χαλκιδική, στο Άγιον Όρος, στη Ραψάνη, στη Μαρώνεια και στη Νάουσα, όπως και δίκτυο διανομής με αποθήκες στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες να βρεθούν επενδυτές ώστε να ξεφύγει η εταιρία από την δίνη της έλλειψης ρευστού. To deal μάλιστα με τον Ιβάν Σαββίδη, είχε προχωρήσει σε τελικό στάδιο αλλά στην τελική ευθεία υπήρξε διαφωνία για την πλειοψηφία των μετοχών.

Εργαζόμενοι: Δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια αντοχής

Ο Γιάννης Νιβορλής πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατουπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, αναφέρει ότι η αναστολή της λειτουργία της εταιρίας ήταν αιφνίδια και αποτέλεσε έκπληξη για τους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο.

Οι εργαζόμενοι εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και όπως τονίζει ο Γιάννης Νιβορλής, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια αντοχής καθώς οι περισσότεροι από τους 70 εργαζόμενους που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι από 7 μήνες μέχρι και ένα χρόνο.

«Κάποιοι πληρώθηκαν πρόσφατα αλλά το πρόβλημα με την μισθοδοσία κρατάει εδώ και 4 χρόνια. Η εταιρία έκλεισε πριν τις 15 Αυγούστου για τις καλοκαιρινές διακοπές και δεν άνοιξε ξανά. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε φάση αδιέξοδη δεν διαθέτει μπουκάλια ή φελούς για την εμφιάλωση» αναφέρει και τονίζει πως αυτή τη στιγμή συνολικά η εταιρία, παρά τις αποχωρήσεις, απασχολεί περίπου 200 άτομα 200 άτομα συμπεριλαμβανομένων το δίκτυο των πωλητών, το διοικητικό προσωπικό και το υποκατάστημα των Αθηνών.

«Είναι μία μεγάλη εταιρία με μεγάλο ετήσιο τζίρο. Η τελευταία χρονιά που δεν ήταν καλή χρονιά είχε τζίρο κοντά στα 25 εκατομμύρια. Οι εργαζόμενοι έχουν στηρίξει την επιχείρηση αλλά όταν είσαι απλήρωτος μέχρι και 1 χρόνο δεν αντέχεις» τονίζει και αναφέρει πως «οι εργαζόμενοι θέλουν να βρεθεί επενδυτής αλλά επισημαίνουν πως όποιο επενδυτικό σχήμα προκύψει, οι εργαζόμενοι θα είναι παρόντες με όλα τα δικαιώματα που έχουν και κατοχυρώσει όλα αυτά τα χρόνια».

Απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια και οι σταφυλοπαραγωγοί  

Το δικό τους «γολγοθά» αντιμετωπίζουν και οι σταφυλοπαραγωγοί του Αγίου Παύλου και της Καλλικράτειας που παραδοσιακά προμήθευαν πρώτες ύλες, δηλαδή σταφύλια για την οινοποίηση και την απόσταξη.

Ο Κώστας Τσεπέλης αντιπρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Αγίου Παύλου, αναφέρει ότι οι σταφυλοπαραγωγοί της Χαλκιδικής που τροφοδοτούσαν την Τσάνταλη με σταφύλια για την οινοποίηση είναι απλήρωτοι εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Το χρέος όπως αναφέρει μπορεί να ξεπερνά και το ένα εκατομμύριο ευρώ, με παραγωγούς να είναι απλήρωτοι για ποσά που φτάνουν συνολικά μέχρι και 50.000 ευρώ.

Από τις 4.000 στρέμματα σταφυλιών για οινοποίηση που καλλιεργούνται στην περιοχή του Αγίου Παύλου – Καλλικράτεια, η εταιρία Τσάνταλη απορροφούσε σχεδόν το 50%, ενώ πιο παλιά απορροφούσε μέχρι και σχεδόν το σύνολο της παραγωγής.

Συνεπώς οι σχέσεις των αμπελουργών και σταφυλοπαραγωγών της περιοχής με την οινοποιητική βιομηχανία Τσάνταλη είναι στενή και διαχρονική.

«Είμαστε μία περιοχή που παραδοσιακά παράγει σταφύλι για οινοποίηση και τα προβλήματα της εταιρίας Τσάνταλη μας επηρεάζει όλους τους παραγωγούς. Είναι μεγάλο πλήγμα για μας», τονίζει και αναφέρει πως πολλοί εργάτες της περιοχής εργάζονταν εποχιακά σε καλλιεργητικές φροντίδες στους αμπελώνες της εταιρίας.

«Πρόπερσι πήγαμε ως συνεταιρισμός και συζητήσαμε με την ετιαρία. Μας ζήτησαν να βάλουμε πλάτη μία χρονιά και το κάναμε. Πόσο όμως να αντέξουμε Τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την παραγωγή, έδινε ένα 20% να ξεχρεώσεις τα εργατικά , σου έδινε ένα 30%- 40% τα Χριστούγεννα και το υπόλοιπο το ξεπλήρωνε τον Μάρτιο», σημειώνει και αναφέρει ότι «λέγαμε άντε να το κάνουμε για να κρατήσουμε τη δουλειά ναι αλλά πριν τρία χρόνια δεν πλήρωσε. Αφού έδωσε το 20% το υπόλοιπο το πήγε το καλοκαίρι. Πήγαμε ξανά μας είπαν βοηθήστε θα πληρώσουμε τα περσινά. Το δεχτήκαμε και από τότε έχουμε παραγωγούς που είναι απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια».

«Φέτος δεν δώσαμε ούτε ρόγα, διότι είμαστε απλήρωτοι, όπως απλήρωτοι είναι και παραγωγοί στην Ραψάνη στη Νεμέα και αλλού σε όλη την Ελλάδα».

  • Πρόβλεψη για μείωση 45% στην ελληνική παραγωγή το 2023

Στο μεταξύ ζοφερές δείχνουν οι προοπτικές για την παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα, καθώς προβλέψεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιών και Κρασιών (International Organisation of Vine and Wine-OIV), αναφέρουν ότι θα υπάρξει κατακόρυφη μείωση μέχρι και 45% στην παραγωγή τη σεζόν του 2023.

Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό αλλά παγκόσμιο και η κύρια αιτία είναι η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες όπως ο περονόσπορος ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία επηρέασαν έντονα τους αμπελώνες. Επίσης άλλες αιτίες εδικά για τη χώρα μας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή και επεξεργασία. Υπήρξαν περιοχές της χώρας όπου δεν έγινε συγκομιδή των σταφυλιών λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόβλεψη το 2023 η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα θα φτάσει τα 1,1 εκατ. εκατόλιτρα (mhl) από 2,1 εκατ. εκατόλιτρα που ήταν το 2022. Ένα εκατόλιτρο αναλογεί σε 133 φιάλες κρασιού. Η χώρα μας με την μείωση να αγγίζει το 45% είναι πρώτη στην Ευρώπη, ενώ μεγάλη πτώση της παραγωγής αναμένεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία ενώ η Γαλλία παραμένει η μεγαλύτερης οινοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως και για το 2023 με μεγάλο ανταγωνιστή τις ΗΠΑ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα