Οικονομία

Η Fed προετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων

Τι έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Parallaxi
η-fed-προετοιμάζεται-για-νέα-αύξηση-επιτ-1019484
Parallaxi

Σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Fed μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Ιουλίου, αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις η κεντρική τράπεζα, με το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα να αναμένουν ότι θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο εύρος από το 5,25% έως το 5,50% μετά την απόφαση που πήρε Ιούνιο να το αφήσει αμετάβλητο.

Αν επιβεβαιωθεί, η αύξηση αυτή θα είναι η δέκατη από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed ξεκίνησε την επιθετική νομισματική πολιτική της για να μειώσει τον πληθωρισμό που είχε απογειωθεί.

Ο πληθωρισμός

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στο 3% από 4% τον Μάιο.

Παράλληλα, μειώθηκε αισθητά και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, στο 4,8% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα, δημιουργώντας προσδοκίες στις αγορές ότι μπορεί να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων και ενδεχομένως να γίνει και η πρώτη μείωσής τους στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Ωστόσο, οι προσδοκίες των ίδιων των στελεχών της Fed που αποφασίζουν για τη νομισματική πολιτική ήταν διαφορετικές καθώς τον Ιούνιο, πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, προέβλεπαν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων και την κορύφωσή τους στο εύρος 5,50% – 5,75%.

Το αν η εκτίμησή τους αυτή θα αλλάξει τον Σεπτέμβριο, όταν θα δημοσιοποιήσουν και τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις τους, θα εξαρτηθεί ασφαλώς από την πορεία των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ιδιαίτερα από την πορεία του δομικού πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των αναλυτών που προβλέπουν γρήγορα μείωση των επιτοκίων έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2024 έχει μειωθεί στο 55% από 78% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Reuters.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα