Οικονομία

Η μεγάλη σφαγή των ελεύθερων επαγγελματιών ή φορολογική δικαιοσύνη στην πράξη;

Ως εισπρακτική πράξη "τιμωρίας" περιγράφουν τα νέα οριζόντια φορολογικά μέτρα οι φορείς των ΕΒΕ - Ποιους θίγουν τα νέα μέτρα

Φίλιππος Δεργιαδές
η-μεγάλη-σφαγή-των-ελεύθερων-επαγγελμ-1078985
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε νέα τροχιά με οριζόντια διάσταση και κατεύθυνση, επιχειρεί να θέσει τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, η κυβέρνηση, θέλοντας να εφαρμόσει ένα σύστημα που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά προσιδιάζει σε κεφαλικό φόρο και γι αυτό αντιμετωπίζεται εχθρικά από όλους σχεδόν τους μικρομεσαίους  επαγγελματίες.

Το βασικό, κομβικό σημείο της νέας φορολόγησης των ΕΒΕ είναι ότι οι  επαγγελματίες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δηλώνουν – εμφανίζουν εισοδήματα πιο μικρά από τα βασικά εισοδήματα ενός μισθωτού, δηλαδή 10.920 ευρώ ετησίως. Για ΕΒΕ με δραστηριότητα πάνω από 6 χρόνια, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

Επίσης σημαντικοί παράμετροι είναι αν οι ΕΒΕ διαθέτουν υπάλληλο ή ο ετήσιος τζίρος τους ξεπερνά τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του κλάδου. Τότε το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αυξηθεί έως 100%. Εκτιμάτε ότι η ΑΑΔΕ μέσα στο  το 2024, με βάση το νέο φορολογικό θα χρεώσει ανάλογα πάνω από 735.000 επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν εξαιρέσεις για τους νέους επαγγελματίες τους μισθωτούς που είναι και αυτοαπασχολούμενοι, τους  αυτοαπασχολούμενους με «μπλοκάκι», τους αγρότες, τους ΕΒΕ σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους και επαγγελματίες ΑΜΕΑ, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος των ΕΒΕ θα υπόκειται στον οριζόντιο φορολογικό έλεγχο.

Επι της ουσίας δηλαδή, με το νέο φορολογικό των επαγγελματιών και μικρομεσαίων η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, χωρίς όμως να θίγει τα μεγάλα εισοδήματα και χωρίς να δίνει πραγματικά κίνητρα για την μείωση της φοροδιαφυγής.

  • «Τα μεγάλα εισοδήματα δεν επηρεάζονται»

Όπως τονίζει ο Γιάννης Τσουρουπίδης, φοροτεχνικός, «όλα εξαρτώνται από το εισόδημα που δηλώνει ο κάθε επαγγελματίας. Ένας επαγγελματίας που δήλωνε 5000 εισόδημα και πλήρωνε φόρο 450 ευρώ φόρο, τώρα θα πληρώνει άλλα 1000 ευρώ. Ισοσταθμίζει τη διαφορά, κατά κάποιο τρόπο, με τη μείωση στο μισό του τέλους επιτηδεύματος, για το πρώτο χρόνο και την κατάργηση του τον επόμενο. Για αυτούς όμως που δηλώνουν 10.000 -11000 -12.000 ευρώ, δεν θα έχει μεγάλη διαφορά. Δηλαδή θίγει όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τα 10.000 ευρώ, ιδίως τον πρώτο χρόνο».

Σημειώνει δε πως «έτσι κι αλλιώς αυτός που δήλωνε κάτω από 5000μ αν δεν είχε άλλα εισοδήματα, τον «πιάνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή πάλι τεκμαρτό εισόδημα. Αλλά εδώ μιλάμε για μία τρύπα, δηλαδή αυτούς που είχαν ένα τρόπο και κάλυπταν τη διαφορά με τα τεκμήρια. Οι διαφορές δεν είναι τεράστιες διότι καταργεί το τέλος επιτηδεύματος».

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της οριζόντιας φορολόγησης, θεωρεί ότι δεν θα είναι θετικές για την οικονομία. Όπως αναφέρει «όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά: πολλοί που ήταν σε κάποιο μεταίχμιο και τώρα βλέπουν ότι θα πληρώσουν περισσότερα στην εφορία, μπορεί να κλείσουν και πιθανά να περάσουν στην γκρίζα ζώνη, της παραοικονομίας. Τα μεγάλα εισοδήματα δεν επηρεάζονται, εκτός από όσους απασχολούν προσωπικό, και ίσως εκεί να έχουμε και απώλειες θέσεων εργασίας. Τα μέτρα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και όχι οριζόντια».

  • Μουτσογιάννης: «Δεν υπάρχει καμία διαβούλευση μας αγνοούν»

Από την πλευρά τους οι φορείς των ΕΒΕ θεωρούν ότι τα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, έρχονται χωρίς καμία διαβούλευση με την αγορά και χωρίς καμία ενημέρωση των επαγγελματικών φορέων. Τα θεωρούν δε, άδικα και μειωτικά για τη σημασία των ΕΒΕ και των ΜμΕ στην ελληνική οικονομία.

Ό Γιώργος Μουτσογιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, σημειώνει ότι «δυστυχώς όταν η κυβέρνηση καταρτίζει ένα νομοσχέδιο, ποτέ δεν καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να καταθέσουν προτάσεις διότι οι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις».

«Σ’ αυτό το νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση ξαφνικά αποφάσισε, και μιλάμε για μία οικονομία κουρασμένη και επαγγελματίες που πέρασαν μία σειρά από κρίσεις, οικονομική ενεργειακή και υγειονομική, αντί να έχουμε μέτρα φοροελάφρυνσης, έχουμε μέτρα τα οποία βάζουν ταφόπλακα στους επαγγελματίες», τονίζει και αναφέρει πως «να φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά δεν μπορούν να τους βάλουν όλους στο ίδιο καζάνι με τα οριζόντια μέτρα που θέλουν να επιβάλουν. Υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι και έμποροι που δεν έχουν πλήρη απασχόληση. Π.χ υπάρχουν οι επαγγελματίες των κυλικείων στα σχολεία που εργάζονται μόλις 150 ημέρες, αν αφαιρέσουμε τις διακοπές και τις αργίες, μπορούν να φορολογηθούν το ίδιο με τους άλλους; Επίσης οι ΕΒΕ φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Δεν υπάρχει αφορολόγητο».

Τέλος υπογραμμίζει πως με αυτά τα μέτρα προκαλούν κοινωνικές αντιπαλότητες και πως τα λουκέτα στην αγορά είναι καθημερινά και οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν, ανοίγουν διότι υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα. «Μόλις τελειώσουν οι επιδοτήσεις λίγες επιβιώνουν ενώ πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες» σημειώνει και τονίζει πως «θα διαμαρτυρηθούμε, θα καταθέσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις και αν δεν εισακουστούμε δεν αποκλείουμε τις κινητοποιήσεις».

  • Τσαιρέλης: Η πολιτική που προωθούν στοχεύει στη μείωση των επαγγελματιών – Μας θέλουν υπαλλήλους

Ανάλογα και ο Μπάμπης Τσαϊρέλης, μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι «δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους φορείς και η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται σε άλλη πραγματικότητα. Είναι άδικα αυτά τα οριζόντια μέτρα».

Όπως τονίζει, «προφανώς οι πολιτικοί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οι επαγγελματίες της χώρας δεν είναι πλούσιοι. Το νέο φορολογικό των ΕΒΕ είναι ένα άλλο μέσο για να μη ασχολείται ο κόσμος με την επιχειρηματικότητα, να κλείσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να γίνουμε όλοι υπάλληλοι, αυτός είναι ο στόχος. Είναι παγκόσμια αυτή η προσπάθεια. Οδηγούν σε φτωχοποίηση τους μικρομεσαίους για να μειωθεί ο αριθμός τους στην Ελλάδα, που τον θεωρούν μεγάλο».

«Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με τα επιμελητήρια και τους συλλόγους. Δεν θέλουν τον διάλογο. Δεν συζητάνε καθόλου», επισημαίνει και αναφέρει ότι «την  φοροδιαφυγή μπορεί να την πατάξει με ελέγχους στην αγορά που σήμερα δεν υπάρχουν. Η φοροδιαφυγή ξεκινά από τα ψηλά κλιμάκια και εισοδήματα όχι από τα χαμηλά».

  • Μερελής: Στο απυρόβλητο οι μεγάλες επιχειρήσεις με τα υπερκέρδη που δεν φορολογούνται

Ο Κυριάκος Μερελής, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Εθνική Ελληνική Επιτροπή – ICCHELLAS) και υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.), θεωρεί ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχοποιεί για ακόμη μια φορά τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παραπαίουν μετά από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία του κορονοϊού, την ενεργειακή κρίση, τον καλπάζοντα πληθωρισμό».

«Όχι μόνο τους βάζει στο στόχαστρο, αλλά τους λοιδορεί αντιμετωπίζοντάς τους εκ προοιμίου, ως φοροφυγάδες που αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους και οι οποίοι λίγο πολύ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελούν την πηγή όλων των δεινών της ελληνικής οικονομίας», τονίζει και υποστηρίζει πως «για ακόμη μια φορά επιλέγεται η απομύζηση του ελεύθερου επαγγελματία που ήδη φυτοζωεί και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία για οριστική παύση εργασιών».

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του νέου φορολογικού αναφέρει πως «σύμφωνα με τις δηλώσεις Στουρνάρα, η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 18 δισ. και όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, το νέο φορολογικό αναμένεται να αποφέρει 600 εκ. στα ταμεία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα 17,4 δισ. που παραμένουν στη σφαίρα της “μαύρης” οικονομίας και το κράτος εμφανίζεται αδύναμο να τα εισπράξει από τους μεγάλους και ισχυρούς παράγοντες της οικονομίας».

«Για ακόμη μια φορά μένουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες επιχειρήσεις με τα υπερκέρδη που δεν φορολογούνται, τα υψηλά εισοδήματα, οι τράπεζες, το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο καυσίμων και δεν προωθούνται ουσιαστικά μέτρα που θα συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην δημιουργία υγιούς φορολογικής συνείδησης, όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, η κατάργηση των παράλογων προμηθειών στις τράπεζες για την χρήση POS, ώστε να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κ.α.» τονίζει και προσθέτει πως «για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση δείχνει με το δάχτυλο τους ελεύθερους επαγγελματίες και καλεί και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες να το κάνουν και να τους καταγγείλουν ως τους υπεύθυνους για τα διαφυγόντα έσοδα του Κράτους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα