Η σύνταξη γίνεται μακρινό όνειρο
Η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη
Η σύνταξη στην Ευρώπη και η διάρκεια του εργασιακού βίου αποτελούν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζονται από τις δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Με τα υπάρχοντα δεδομένα όλο και περισσότερος γίνεται ο χρόνος εργασίας για τους ευρωπαίους οδηγώντας μοιραία σε παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά και πέραν κάθε αμφισβήτησης. Καταγράφουν σημαντική αύξηση στη μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2024. Σύμφωνα με τα δεδομένα, ένα άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ αναμένεται να εργαστεί κατά μέσο όρο 37,2 χρόνια στη διάρκεια της ζωής του, παρουσιάζοντας αύξηση 2,4 ετών σε σύγκριση με το 2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 34,8 χρόνια.
Η διάρκεια του εργασιακού βίου αντανακλά την αναμενόμενη χρονική περίοδο κατά την οποία ένα άτομο συμμετέχει ενεργά στην αγορά εργασίας, είτε ως εργαζόμενος είτε ως άνεργος, με βάση τις τρέχουσες τάσεις απασχόλησης και δημογραφικές παραμέτρους
Η νέα «κανονικότητα» «ακουμπά» σχεδόν όλη την Ευρώπη. Καθώς η δημογραφική πίεση αυξάνεται παγκοσμίως οι κυβερνήσεις καλούνται να πάρουν αποφάσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας με τις θεσμικές «φωνές» να οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης
Η Γαλλία συγκλονίστηκε από μήνες μαζικών διαδηλώσεων και απεργιών, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Η κίνηση της Δανίας να αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης σκόρπισε ανησυχία στον κόσμο της εργασίας. Η Γερμανία, έχει ήδη προγραμματίσει αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2031 ενώ οι αλλαγές σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπονται το 2028.
Μέση διάρκεια προσδόκιμου εργασιακού βίου
Με το προσδόκιμο ζωής να συνεχίζει να αυξάνεται, τα ποσοστά γεννήσεων να μειώνονται και την ανάγκη για μια βιώσιμη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους, οικονομολόγοι και ερευνητές λένε ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει πιθανώς να μετατοπιστούν περαιτέρω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίες σε έξι χώρες της ΕΕ, η μέση διάρκεια του προσδόκιμου εργασιακού βίου ήταν 40 έτη ή περισσότερο με πρώτη την Ολλανδία (43,8 έτη), την οποία ακολουθούσαν η Σουηδία (43,0), η Δανία (42,5), η Εσθονία (41,4), η Ιρλανδία (40,4) και η Γερμανία (40,0). Αντίθετα, τα χαμηλότερα προσδόκιμα εργασιακού βίου καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32,7 έτη), την Ιταλία (32,8) και τις Κροατία, Ελλάδα και Βουλγαρία (34,8 η καθεμία).
Άνδρες – Γυναίκες
Για τους άνδρες, η αναμενόμενη διάρκεια του εργασιακού βίου ήταν κατά μέσο όρο 39,2 έτη, με τις μεγαλύτερες διάρκειες να καταγράφονται στην Ολλανδία (45,7 έτη), τη Δανία (44,2) και τη Σουηδία (40,0 έτη), και τη μικρότερη στη Ρουμανία (35,9), την Κροατία και τη Βουλγαρία (36,0 έτη η καθεμία).
Όσο για τις γυναίκες, η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου ήταν 35 έτη, με τις μεγαλύτερες διάρκειες να καταγράφονται στην Εσθονία (42,2), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (42,0) και την Ολλανδία (41,8). Οι μικρότερες διάρκειες στο προσδόκιμου εργασιακού βίου των γυναικών καταγράφηκαν στην Ιταλία (28,2), τη Ρουμανία (29,2) και την Ελλάδα (31,1).
Μια εικόνα από το μέλλον
Ανατρέχοντας στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της απασχόλησης για το 2025 (OECD Employment Outlook 2025), όσον αφορά την Ελλάδα, το δυνητικό κέρδος στην ετήσια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την κινητοποίηση του εργατικού δυναμικού των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσε να είναι σημαντικό, περιγράφοντας το μέλλον που έρχεται.
Η γήρανση του πληθυσμού σε πολλά κράτη και η πίεση στα ασφαλιστικά ταμεία πράγματι ωθούν τόσο τα άτομα όσο και τις κυβερνήσεις προς πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης σε μεγαλύτερες ηλικίες
Πηγή: in.gr