Κέρδη-ρεκόρ για τους ενεργειακούς κολοσσούς το 2022

BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και Total Energies αναμένεται να ανακοινώσουν συνολικά ετήσια κέρδη 199 δισ. δολαρίων για το 2022

Parallaxi
κέρδη-ρεκόρ-για-τους-ενεργειακούς-κολ-939087
Parallaxi

Κεράκι στον Βλαντιμίρ Πούτιν ανάβουν οι μεγαλομέτοχοι των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Δύσης, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές ενέργειας και έφερε στα ταμεία τους κέρδη-ρεκόρ πέρυσι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης -BP, Chevron, ExxonMobil, Shell και Total Energies- θα ανακοινώσουν συνολικά ετήσια κέρδη 199 δισ. δολαρίων αργότερα αυτόν τον μήνα και στις αρχές του επομένου, όταν θα παρουσιάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τρίμηνου του 2022. Στο επίπεδο αυτό τα κέρδη των 5 εταιρειών είναι δύο και πλέον φορές υψηλότερα από αυτά που κατέγραψαν το 2021 και τα υψηλότερα στην ιστορία τους.

Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η κερδοφορία των πετρελαϊκών κολοσσών θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και το 2023. Προβλέπουν συγκεκριμένα ότι τα συνολικά ετήσια κέρδη τους θα ανέλθουν στα 158 δισ. δολάρια, επίπεδο το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο των «5» μετά το περσινό ρεκόρ.

Τα τεράστια κέρδη των εταιρειών αγαλλίασαν, όπως ήταν φυσικό, τις… τσέπες των μετόχων οι οποίοι εισέπραξαν συνολικά μέσω μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών από τις 5 πετρελαϊκές σχεδόν 29 δισ. δολάρια. Η ισχυρή κερδοφορία του 2022 βοήθησε επίσης αυτές τις εταιρείες να μειώσουν το χρέος τους στα 100 δισ. δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στα τελευταία 15 χρόνια. Το χρέος των 5 ενεργειακών κολοσσών είχε χτυπήσει ιστορικό ρεκόρ στα 270 δισ. δολάρια το 2020, όταν δανείστηκαν τεράστια ποσά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το χαμηλό επίπεδο χρέους επιτρέπει στις πετρελαϊκές να ξεκινήσουν το νέο έτος με μεγαλύτερη άνεση σε σχέση με εταιρείες άλλων τομέων. Ενισχύει επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συνέχεια των υψηλών αποδόσεων στους μετόχους και φέτος.

Μοναδική ανησυχία των επικεφαλής των εταιρειών για την ώρα είναι μη φορολογηθούν περισσότερο τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» τους από τις κυβερνήσεις. Οι τελευταίες, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των καταναλωτών που υποφέρουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας και των οργανώσεων που μάχονται κατά της φτώχειας, στην πλειονότητά τους κάνουν την πάπια. Τα ποσά που χρεώνουν με τα επιπλέον μέτρα φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» είναι ψίχουλα σε σχέση με το σύνολο των κερδών των πετρελαϊκών και της ζημιάς που υφίσταται το σύνολο της κοινωνίας από τις υψηλές τιμές. Η τάση αντικατοπτρίζει το καθεστώς φορολογικής ασυλίας με το οποίο επιβράβευσαν οι κυβερνήσεις στα τελευταία 40 χρόνια τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους μετόχους τους.

Σήμερα, πάνω από το 80% των συνολικών φορολογικών εσόδων, συγκεντρώνεται παγκοσμίως από φόρους που επιβάλλονται στους πολίτες, μέσω του ατομικού εισοδήματος, της μισθοδοσίας ή της κατανάλωσης. Οι φόροι των εταιρειών συνεισφέρουν το 14%, ενώ οι φόροι περιουσίας μόλις το 4%.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα