Οικονομία

Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

Καθησυχαστική η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη «διάσωση» της Credit Suisse.

Parallaxi
λαγκάρντ-ο-τραπεζικός-τομέας-της-ευρω-630794
Parallaxi

Καθησυχαστική η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον των ευρωβουλευτών της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη «διάσωση» της Credit Suisse.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, η Κριστίν Λαγκάρντ επαίνεσε τις τελευταίες αποφάσεις των ελβετικών αρχών ως καθοριστικές για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών στην αγορά και χαρακτήρισε ως αβάσιμες τις ανησυχίες ότι τα προβλήματα από την Credit Suisse θα μπορούσαν να επεκταθούν στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως είπε, «παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά».

«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των πελατών όμως σήμερα παρατηρήθηκε μια αντιστροφή του σπιράλ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά και την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από τη UBS Group.

Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν «ανοίγματα» ανέκαμψαν από ένα ξαφνικό πρόωρο ξεπούλημα.

Βάση συμφωνίας που κατάρτισε το ελβετικό κράτος την Κυριακή, η UBS θα πληρώσει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Credit Suisse, η οποία κάποτε άξιζε περισσότερο από 90 δισεκατομμύρια δολάρια (υπάρχει εδώ και 167 χρόνια).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε και στο θέμα του υψηλού πληθωρισμού και των αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ διαθέτει ξεχωριστά εργαλεία για την αντιμετώπιση και των δύο. Η ίδια επέμεινε ότι τα εργαλεία της ΕΚΤ θα οδηγήσουν στη μεσοπρόθεσμη μείωση του πληθωρισμού στο 2% που είναι και το όριο.

Πηγη – efsyn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα