Επικαιρότητα

ΛΑΡΚΟ: Αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης για τις απολύσεις από την 12η Μαΐου

Οι εργαζόμενοι κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών

Parallaxi
λαρκο-αντιδράσεις-κατά-της-κυβέρνηση-1158206
Parallaxi

Σφοδρές είναι οι πολιτικές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εναντίον της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που λήγουν οι συμβάσεις τους στις 12 Μαΐου καθώς και για την απόφαση της μεταβίβασης της εταιρείας στον νέο επενδυτή.

Οι εργαζόμενοι το πρωί της Παρασκευής (10/5) κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του μεγάλου συλλαλητήριού που είναι προγραμματισμένο σήμερα το απόγευμα στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος, ενάντια στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 2686/2024 με την οποία επισημοποιείται η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την απόλυσή τους στις 12 Μαΐου.

Το πανό έγραφε: «Όχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, στις απολύσεις, στον μαρασμό του τόπου μας».

Σύμφωνα με το 902.gr, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γγ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ Αττικής και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), κατήγγειλαν σε δηλώσεις τους το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει στον δρόμο 850 οικογένειες. Ευχαρίστησαν τα Σωματεία των άλλων κλάδων για τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα τους και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους με όλες τις μορφές.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι, από χθες που διάβασαν στα ΜΜΕ ότι απολύονται, προσπαθούν να επικοινωνήσουν ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατόν καθώς κανείς από την πλευρά του υπουργείου δεν απαντά στα τηλέφωνα.

Τα ειδικά προγράμματα που εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ Με την απόφαση αυτή, οι εργαζόμενοι απολύονται κι επισήμως και καλούνται είτε να μπουν στο ταμείο ανεργίας είτε να δηλώσουν συμμετοχή στα κοινωφελή προγράμματα.

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στις απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με δύο ειδικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, θα δοθεί «δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μέσω δύο στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης, που παρέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

«Στους άνω των 55 ετών παρέχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν έως 7 έτη, σε Δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του Δημόσιου τομέα». Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Η απόφαση αυτή, εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την παροχή δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐουκαι τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους».

Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων

Η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:

Ειδικό́ πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης, προϋπολογισμού άνω των 40,416 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου. Συγκεκριμένα αφορά όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων διανύουν το 55ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2024, ήτοι έχουν γεννηθεί́ έως και την 31η/12/1970 και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού́ δικαιώματος λόγω γήρατος.

ΛΑΡΚΟ
Πανό των σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024. (ΠΑΜΕ/EUROKINISSI)

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 320 νέων θέσεων απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης τους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού́, και συγκεκριμένα στους Δήμους: Αλιάρτου, Θηβαίων, Λεβαδέων, Ορχομενού́, Χαλκιδέων, Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Καστοριάς, Σερβίων – Βελβεντού και Λοκρών και στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται έως 7 έτη.

Ειδικό́ πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας έως 54 ετών

Το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 19,525 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, και είναι ηλικίας έως 54 ετών, ήτοι έχουν γεννηθεί́ από́ 1η/1/1971 και εφεξής.

Αντικείμενο του προγράμματος, είναι η δημιουργία 536 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης τους σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), στον e-ΕΦΚΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.

Επίσης οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικά́ προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με πιστοποίηση. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελούμενων (upskilling) ή/ και την επανακατάρτιση τους (reskilling) σε θεματικά́ αντικείμενα σχετικά́ με τις ειδικότητες που απασχολούνται στο πλαίσιο του οικείου προγράμματος και η πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

ΠΗΓΗ: news247

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα