Ελλάδα

Μπήκαμε σε προσομοιωτή πτήσεων λίγο πριν έρθει και στην Ελλάδα

Γίναμε πιλότοι για 20 λεπτά.

Μυρτώ Τούλα
μπήκαμε-σε-προσομοιωτή-πτήσεων-λίγο-π-1007784
Μυρτώ Τούλα

Είχες ποτέ την ευκαιρία να πετάξεις πάνω από τα σύννεφα “πιλωτάροντας” ένα αεροσκάφος; Να επιχειρήσεις την προσγείωση και την απογείωση, να παλέψεις με τις καιρικές συνθήκες και τελικά να φτάσεις στον προορισμό σου; Λίγο έξω από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης μία εκπαίδευση βγαλμένη από το μέλλον, πήρε σάρκα και οστά.

Ένα μη εκπαιδευμένο πλήρωμα πέντε ατόμων, ανέβηκε σε μια λευκή τεράστια κάψουλα, και κάθισε στις καρέκλες των πιλότων για 20 λεπτά, μπροστά σε ένα εικονικό πιλοτήριο, η διαδρομή σκεπασμένη από σύννεφα και ομίχλη με βασικό στόχο την προσγείωση και έγνοια την ασφάλεια των επιβατών. Από επιβάτες λοιπόν που ρίχνουν κλεφτές ματιές στα παράθυρα, γίναμε για λίγο πιλότοι και οδηγήσαμε ένα αεροσκάφος. Παράθυρα εικονική πραγματικότητα, με φόντο την θάλασσα και τους διαδρόμους των αεροδρομίων, χιλιάδες κουμπιά δύο μοχλοί, δυο θέσεις και μερικές οδηγίες από εξειδικευμένους instructors.

Σε μια  προσομοίωση πτήσης μάθαμε τα μυστικά των πιλότων στην καμπίνα ενός εικονικού αεροσκάφους, που μας προετοίμασε για αυτά που θα δούμε σε λίγο καιρό στην Αθήνα. Στα κτίρια  της κορυφαίας εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας CAE, σε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα στην Ευρώπη, η οποία σε συνεργασία με την Aegean θα δημιουργήσουν το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης συνολικού ύψους 140 εκατ. που έχει ανακοινώσει η ελληνική αεροπορική εταιρεία στην τεχνική βάση της στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Επένδυση που αναμένεται  να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Ο πρώτος προσομοιωτής θα φτάσει στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη ενώ θα μπει σε λειτουργία προς τα τέλη Δεκέμβρη, αφού σύμφωνα με τα στελέχη της Aegean χρειάζονται τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες για την πλήρη λειτουργία του.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600. Ωστόσο, στο σύνολο του το νέο εκπαιδευτικό κέντρο, επιφάνειας περίπου 2.800 τμ θα έχει χωρητικότητα για 7 προσομοιωτές πλήρους πτήσεις. Επίσης, θα διαθέτει εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας όσον αφορά την διαχείριση ατυχημάτων, πυρκαγιών και εκκενώσεων σε διάφορες ακραίες φάσεις. Στο κέντρο της Μαδρίτης είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς ακριβώς εκπαιδεύονται τα πληρώματα καμπίνας για τέτοιες περιπτώσεις, τι συμβαίνει με την εκκένωση της καμπίνας και πως οι επιβάτες εγκαταλείπουν το αεροπλάνο, από την τσουλήθρα. Εντυπωσιακό δε ήταν πως μάθαμε ότι αρκετά συχνά τα μέλη του πληρώματος δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν έχουν ξαναπετάξει μαζί. Οπότε καλούνται άμεσα να συνεργαστούν και να καταλάβουν ο ένας τον άλλον.

Στο τελικό στάδιο, το Κέντρο της Αθήνας θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας. Ενώ θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί ο καθένας, ακόμη και γυναίκες που το ποσοστό των πιλοτών στο συγκεκριμένο φύλο αυτή την στιγμή ανέρχεται μόλις στο 5%. Το Κέντρο θα ενταχθεί ανάμεσα στα 60 training center που υπάρχουν παγκοσμίως. Όπως αναφέρθηκε στην δημοσιογραφική αποστολή της Aegean στις εγκαταστάσεις της CAE στην Μαδρίτη, η εκπαίδευση πιλότων και πληρώματος καμπίνας είναι κοστοβόρα, κόστους περίπου 100-150 χιλιάδες ευρώ τα 2 χρόνια, ωστόσο, η Aegean βοηθά και αναλαμβάνει μέρος των εξόδων όσων εξελίσσονται.

Εντυπωσιακό είναι πως για τη λειτουργία του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE θα καταναλώνει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

Η επιχειρηματική μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της CAE έχει μια σειρά από συμβάσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, σήμερα οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, του πρώτου κέντρου, της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE.

Μέσα από αυτή την επένδυση, η AEGEAN ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της. Η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας  απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθέμενης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο. Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της. Παράλληλα, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

To Κέντρο Εκπαίδευσης στη Μαδρίτη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE, βρίσκεται μόλις 11 χιλιόμετρα έξω από την πόλη και πιο συγκεκριμένα 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης. Αυτή την στιγμή εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 και περισσότερα από 15.000 άτομα ετησίως, παρέχοντας 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως. Εντός του φιλοξενούνται 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης. Για την καλύτερη εκπαίδευση πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και, δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού. Επιπρόσθετα, υπάρχουν 20 αίθουσες διδασκαλίες, πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς αλλά και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές. Σε όλο τον κόσμο, η CAE διαθέτει περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες και τοποθεσίες εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες. Η επιχειρηματική μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της CAE έχει μια σειρά από συμβάσεις στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και τώρα αναμένουμε το AEGEAN CAE Flight Training Center που θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο πολιτικής αεροπορίας της CAE στη χώρα.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα