Οικονομία

Μπορεί να γίνει υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας, μόλις ένα στα πέντε σπίτια είναι ασφαλισμένο.

Μαρίνα Τομπάζη
μπορεί-να-γίνει-υποχρεωτική-η-ιδιωτικ-1216053
Μαρίνα Τομπάζη

Εικόνα: Eurokinissi

Κατά την ομιλία του από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε -μεταξύ άλλων- μέτρα για την ιδιωτική ασφάλιση, μεταθέτοντας έτσι, άλλο ένα «βάρος» της κυβέρνησης, στους ιδιοκτήτες και τα νοικοκυριά.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με την ασφάλιση των κατοικιών, ανακοινώθηκε έκπτωση του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% -από το 10% που θεσμοθετήθηκε το προηγούμενο έτος- στους πολίτες που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους, αξίας χαμηλότερης των 500.000 ευρώ, έναντι φυσικών καταστροφών.

Η έκπτωση θα διατηρηθεί στο 10% για τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, με τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να μην συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης, να μην αποζημιώνονται από το κράτος, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, από τον Απρίλιο του 2025 και έπειτα.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Βάσει νόμου αυτή τη στιγμή, υποχρεωτική είναι η ασφάλιση μόνο των τροχοφόρων. Όσον αφορά τώρα τις κατοικίες, η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω εκπτώσεων που δίνει στον ΕΝΦΙΑ, να δημιουργήσει ασφαλιστική συνείδηση στον κόσμο. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, επρόκειτο να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση σε κάποιες επιχειρήσεις», εξηγεί ο Μιχάλης Μαργέλος, ασφαλιστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία διετία, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων, ωστόσο «είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που είναι με δάνεια, όπου εκεί είναι υποχρεωτική η ασφάλισή τους».

Στη χώρα μας, περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια, από τις συνολικά 6.167.000 κατοικίες, είναι ασφαλισμένα, ποσοστό που σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το Δεκέμβριο του 2023 έφτασε το 18,25%· Τουτέστιν, μόλις μία στις πέντε κατοικίες είναι ασφαλισμένη.

(ΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«Οι περισσότεροι “έπεσαν” με την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ και μετά απογοητεύονται, γιατί το 10% σε ένα μέτριο σπίτι -όσον αφορά τα τετραγωνικά- είναι περίπου στα 15 ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που θορυβήθηκαν, καθώς οι κατοικίες τους βρίσκονται περιφερειακά των μεγάλων πόλεων, κοντά σε αλσύλλια και δάση. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη, τέτοιες περιοχές είναι το Πανόραμα και το Φίλυρο, όπου τα σπίτια είναι κοντά σε δασικές εκτάσεις», επισημαίνει ο κ.Μαργέλος, συμπληρώνοντας ότι «οι κάτοικοι όντας εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, ενδιαφέρονται περισσότερο για την κάλυψη φωτιάς και των φυσικών φαινομένων, ενώ αυτοί που στεγάζονται μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα νοιάζονται κυρίως για την έκπτωση».  

Σχετικά με τα ασφαλιστικά έξοδα μιας κατοικίας, ο κ.Μαργέλος αναφέρει πως αυτά εξαρτιόνται από το ασφαλιστικό κεφάλαιο, αλλά και από τις καλύψεις που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να περιλαμβάνει το πακέτο. «Η κάλυψη του σεισμού», διευκρινίζει «διπλασιάζει το ασφάλιστρο, ακριβαίνοντας έως και σε μεγάλο βαθμό το τελικό ποσό. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή χώρα», σχολιάζει.

«Ο Έλληνας δεν έχει ασφαλιστική συνείδηση. Θεωρώ πως δεν μπορεί να σταθεί η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κατοικιών, ιδίως εν μέσω αυτής της οικονομικής δυσκολίας που υπάρχει στο μέσο Έλληνα. Να του ζητήσουν δηλαδή, να ασφαλίσει υποχρεωτικά το σπίτι του, να βγάλει από την τσέπη του άλλα 200-300 ευρώ, πιστεύω ότι είναι δύσκολο και αυτό εάν αναλογιστεί κανείς πως τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα έχουν εκτιναχθεί και κανείς δεν κάνει έλεγχο», καταλήγει ο κ.Μαργέλος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα