Νέες αυξήσεις στο ψωμί αναμένονται από τον Σεπτέμβριο

Αιφνίδιες ανατιμήσεις κατά 10% στα άλευρα πιέζουν τις τιμές των αρτοσκευασμάτων προς τα πάνω – 60 φούρνοι έχουν κλείσει στη Θεσσαλονίκη   

Φίλιππος Δεργιαδές
νέες-αυξήσεις-στο-ψωμί-αναμένονται-απ-1048482
Φίλιππος Δεργιαδές

Για νέα άνοδο στη τιμή του ψωμιού και στα αρτοσκευάσματα, προειδοποιούν οι αρτοποιοί, από το Σεπτέμβριο, λόγω της αύξησης κατά 10% των τιμών χονδρικής στα άλευρα που επιβάλλουν οι προμηθευτές και οι αλευροβιομήχανοι.

Από την πλευρά τους οι έμποροι και οι αλευρόμυλοι επικαλούνται την διεθνή συγκυρία με τις αυξήσεις των σιτηρών παγκοσμίως, λόγω της αποχώρησης της Ρωσίας από την διεθνή «Συμφωνία για τα Σιτηρά», και την άρνηση της Μόσχας να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για την διακίνηση των Ουκρανικών σιτηρών.

Οι αρτοποιοί και οι φούρνοι της γειτονιάς θεωρούν βιαστικές και κερδοσκοπικές αυτές τις κινήσεις από την πλευρά των εμπόρων και των αλευροβιομήχανων, υποστηρίζοντας ότι τα σημαντικά αποθέματα, που διαθέτουν, τα είχαν προμηθευτεί με πολύ χαμηλότερες τιμές. Υποστηρίζουν ότι αναπόφευκτα δεν μπορούν παρά να αυξήσουν τις τιμές στα αρτοσκευάσματα,, προκειμένου να επιβιώσουν ως επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα φυσικά τελικά να την «νύφη» να την πληρώσουν οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

Σε στάση αναμονής προς το παρόν

Η αύξηση της τιμής των αλεύρων μέχρι και 10% σημαίνει ότι οι αρτοποιοί θα προμηθεύονται άλευρα κοντά στα 20 ευρώ το σακί, από 17-18 ευρώ που είναι η μέση τιμή τώρα.

«Δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να υπάρχει αύξηση στην τιμή των αλεύρων στην Ελλάδα γιατί αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του σιταριού στο Σικάγο. Την ώρα μάλιστα που οι αλευροβιομηχανίες και οι κυλινδρόμυλοι έχουν αποθέματα μαλακού και σκληρού σιταριού που τα αγοράσανε σε τιμές 50% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάρτιο του ’22, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος

«Αρχές του μήνα είχαμε ενημέρωση από την αλευροβιομηχάνια ότι επίκειται αύξηση στα άλευρα της τάξεως του 7-10% και στα μέσα Αυγούστου παραλάβαμε άλευρα αυξημένα κατά 10%. Θεωρήσαμε αδικαιολόγητη και πολύ βιαστική αυτή την αύξηση. Διότι,,πότε έγιναν νέες εισαγωγές σιτηρών, πότε αυτά αλευροποιήθηκαν και ήρθαν στα χέρια μας αυξημένα!» τονίζει.

Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι και η παρέμβαση της κυβέρνησης

«Ζητήσαμε την παρέμβαση της κυβέρνησης, γιατί πράγματι υπάρχουν αποθέματα που η αλευροβιομηχανία και οι έμποροι τα έχουν προμηθευτεί με πολύ χαμηλότερες τιμές», τόνισε ο κ. Μούσιος.

Ερωτηθείς αν οι αυξημένες τιμές, κατά 7-10%, στις τελευταίες παραδόσεις άλευρων, θα επηρεάσουν την τιμή του ψωμιού, ο κ. Μούσιος τόνισε: «Σε αυτή τη φάση θα απορροφήσουμε τις αυξήσεις, περιμένοντας τις εξελίξεις. (…) Κρατάμε στάση αναμονής… Ολα έγιναν βιαστικά», ενώ έκανε λόγο για ένα «κερδοσκοπικό παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έχουν κλείσει 300 αρτοποιεία, τα 60 στη Θεσσαλονίκη

Τις αντιφάσεις αλλά και την άναρχη κατάσταση στην αγορά των σιτηρών και των αλεύρων, επισημαίνει η πρόεδρος των Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Ελσα Κουκουμέρια, τονίζοντας πως η κυβέρνηση αντί να παρέμβει, με τη στάση της πριμοδοτεί τα φαινόμενα ασυδοσίας.

«Έχουν αυξήσει τις τιμές στο σιτάρι που ακόμα δεν έχουν αλωνίσει και στο αλεύρι που ακόμα δεν αλέσει, λόγω των παιχνιδιών στο χρηματιστήριο μετά την αλλαγή στάση της Ρωσίας σε σχέση με τη συμφωνία με τα σιτηρά», τονίζει και αναφέρει οι αυτές οι αυξήσεις πιέζουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο των αρτοποιών οι οποίοι αναγκαστικά από τον Σεπτέμβριο θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στο ψωμί.

«Από την αρχή της κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που επηρέασε την αγορά των σιτηρών αλλά και την ενεργειακή κρίση, σε όλη την Ελλάδα λόγω του κόστους των πρώτων υλών, έκλεισαν περίπου 300 αρτοποιεία εκ των οποίων τα 60 στη Θεσσαλονίκη, ενώ πολλά είναι στο κόκκινο λόγω του κόστους λειτουργίας», σημειώνει και αναφέρει πως ακόμα το κόστος της ενέργειας παραμένει πολύ υψηλό. «Αν μετά την κρίση οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν της τάξης του 130% σήμερα είναι πάω κατά 80% σε σχέση με τις τιμές προ κρίσης» τονίζει και επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αγορά από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει έλεγχος από το κράτος στην αλευροβιομηχανία. Εμείς κρατάμε στάση αναμονής και απευχόμαστε την όξυνση αλλά εμείς καλούμαστε μαζί με τους καταναλωτές να επωμιστούμε το κόστος των αυξήσεων» τονίζει και αναφέρει πως μέχρι την διάλυση της διεθνούς συμφωνίας για τα σιτηρά, οι τιμές είχαν επανέλθει μέχρι και 80% στις παλιές τιμές αλλά οι μειώσεις στα άλευρα ήταν μόνο κατά 10%.

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της φραντζόλας σήμερα είναι 1,10 – 1,30 ευρώ με βάρος γύρω στα 350 γραμμάρια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα