Οι Βαλκάνιοι «αγοράζουν» την Χαλκιδική;

Έως και 5.000.000 ευρώ μία βίλα προς αγορά στην Χαλκιδική.

Μυρτώ Τούλα
οι-βαλκάνιοι-αγοράζουν-την-χαλκιδι-1166892
Μυρτώ Τούλα

Τα τελευταία χρόνια η Χαλκιδική παίρνει τη μορφή ενός άκρως τουριστικού κακόγουστο θερέτρου. Σε κάθε παραλία πλέον υπάρχουν δύο με τρία beach bar και ελάχιστος ελεύθερος χώρος, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες ψάχνουν να βρουν αγοραστή για τα σπίτια τους.

Δεκάδες Βαλκάνιοι αναζητούν γη ή ένα ακίνητο για να προχωρήσουν σε επένδυση, ενώ όλο και περισσότεροι τουρίστες τα τελευταία 4 χρόνια προτιμούν την Χαλκιδική για τις διακοπές τους, αποτέλεσμα αυτού, μέχρι και το πιο μικρό χωριό στα δύο πόδια, να σφύζει από ζωή από την μία, να ασφυκτιά από κόσμο από την άλλη. Η Χαλκιδική, δεν είναι και δεν θα ξαναγίνει αυτή που ήταν. 

Οι πωλήσεις των ακινήτων ξεκινούν από 11.000 τα 35 τμ στον Πολύγυρο, ενώ μπορεί να αγγίξουν και τα 5.000.000 ευρώ για βίλες άνω των 180τμ σε περιοχές πολυσύχναστες όπως η Χανιώτη και η Νικήτη. Βαλκάνιοι, Ρώσοι, Τούρκοι και μερικοί εύποροι Ουκρανοί πρωταγωνιστούν στις αγοραπωλησίες και τις επενδύσεις. Οι τιμές ακινήτων στην Χαλκιδική σημειώνουν σημαντική άνοδο την φετινή θερινή σεζόν, με την περιοχή να κατατάσσεται μεταξύ των ακριβότερων για αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα. Στην Κασσάνδρα και στη Νικήτη οι τιμές αυξάνονται κατά περίπου 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος​, λόγω υψηλής ζήτησης. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του τουρισμού, της οικονομίας διαμοιρασμού, και των προγραμμάτων όπως το Golden Visa, που προσελκύουν ξένους επενδυτές στην αγορά ακινήτων​.

Ο κ. Χρήστος Άγριος, μεσίτης στο μεσιτικό γραφείο Xrhma αναφέρει πως ένας βασικός λόγος που οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται είναι η απόσταση τους από την θάλασσα, ενώ οι τιμές των νεόδμητων έχουν εκτοξευθεί: “Στις ανακαινισμένες μεζονέτες, μπορεί το ένα τετραγωνικό να κοστίζει 2.700-2.800 ευρώ, στις βίλες μπορεί το ένα τετραγωνικό να κοστίζει 3.000 ευρώ ενώ μπορεί να αγγίξει και τις 4.000. Αυτή την στιγμή οι επενδυτές και οι αγορές είναι 70% ξένοι και 30% Έλληνες. Την πρώτη θέση “κατακτούν” οι Βαλκάνιοι (Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Βορειομακεδόνες, Σέρβοι) και ακολουθούν οι Τούρκοι, οι οποίοι έκαναν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια.

Οι Ρώσοι αγοραστές-επενδυτές μετά τον πόλεμο μειώθηκαν σημαντικά, ενώ εντύπωση προκαλεί πως υπάρχουν αρκετοί εύποροι Ουκρανοί που προτιμούν την Χαλκιδική, παρά την κατάσταση της χώρας τους. Οι ξένοι προτιμούν την Κασσάνδρα και την Νικήτη, για εξοχικές κατοικίες. Επίσης, υπάρχει ζήτηση και από ισραηλινούς επενδυτές.  Η αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και για τα επόμενα χρόνια, σημαντικό ρόλο επίσης, παίζει και η αύξηση της Golden Visa στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την οποία και οι ξένοι επιλέγουν περιοχές μακριά από τον Δήμο για επενδύσεις, καθώς εκεί δεν ισχύει η αύξηση. Η ίδια αύξηση που υπάρχει στα ακίνητα, υπάρχει και στα χωράφια. Εκεί έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχουν ξένοι οι οποίοι αγοράζουν μεγάλα αγροτεμάχια τα χωρίζουν ανά 4-5 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος και βάζουν μέσα τροχόσπιτα στήνοντας αυτοσχέδιες επιχειρήσεις και camping.”

Aπό την πλευρά του ο μεσίτης κ. Γιώργος Μαυρίδης σχολιάζει: “Τα τελευταία χρόνια, η Χαλκιδική έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων. Αυτή η ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ακίνητα, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν αυξηθεί. Παρά την πτώση των τιμών κατά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010, η ανάκαμψη της οικονομίας και η ενισχυμένη τουριστική κίνηση έχουν αναστρέψει αυτή την τάση. Οι τιμές των ακινήτων έχουν επανέλθει και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε επίσης μετά την περίοδο του Covid της τάξεως του 15-20%. Αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε από τα οικόπεδα μέχρι και στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Η Χαλκιδική προσελκύει επενδυτές από διάφορες χώρες, με μεγάλο ποσοστό να προέρχεται από τη Βουλγαρία, Ρουμανία και τη Σερβία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον από αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι αναζητούν εξοχικές κατοικίες για προσωπική χρήση καθώς και επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης, τα προγράμματα “Golden Visa” που προσφέρει η Ελλάδα παρέχουν τη δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, προσελκύοντας πολλούς αγοραστές και στη Χαλκιδική. To τμ μπορεί να κοστίζει 15-30€/ το χωράφι στο πρώτο πόδι, 50-60€ /το χωράφι στο δεύτερο πόδι. Οι τιμές είναι ανα τετραγωνικό μέτρο. Για τις μεζονέτες οι τιμές στο δεύτερο και στο πρώτο πόδι είναι μέσο όρο στα 2.500€/τμ.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα