Παίρνει την σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης η Wall Street
Η προοπτική εφαρμογής δασμών οδηγεί στο «κόκκινο» τις αγορές
Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι παίρνουν με τη σειρά τους τη σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης που έχει φέρει στις αγορές η προοπτική από τις 2 Απριλίου να τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,64% στις 41.316 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,26% στις 5.510 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,16% στις 16.949 μονάδες.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα ενός ταραχώδους μήνα για τη Wall Street. Ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερο από 6% τον Μάρτιο, ο Nasdaq χάνει 8% και ο Dow υποχώρησε κατά 5,2%.
Για το τρίμηνο, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 5,1%, ο Nasdaq κατά 10,3% και ο Dow κατά 2,3%.
Η αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί
Μια σειρά από δασμούς που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, αυτό που ο Τραμπ αποκάλεσε «Ημέρα Απελευθέρωσης» – συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 25% σε «όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει το σχέδιό του για αμοιβαίους δασμούς που στοχεύουν σε χώρες που επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ.
Η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς έχει επιβαρύνει τις αγορές παγκοσμίως, με τον Τραμπ να μην επιχειρεί καν να κατευνάσει τους φόβους. Μάλιστα, η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος είχε πιέσει τις τελευταίες ημέρες τους συμβούλους του να γίνουν πιο επιθετικοί όσον αφορά τους δασμούς.
Επίσης, σε συνέντευξη στο NBC News, ο Τραμπ είπε ότι «δεν θα μπορούσε να τον νοιάζει λιγότερο» αν οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήσουν τις τιμές τους λόγω αυτών των νέων δασμών. Παρόλα αυτά, οι πιέσεις έχουν περάσει και στον αμερικανικό κλάδο, με τη Ford Motor και τη General Motors να χάνουν περίπου 1%, ενώ η Stellantis σημειώνει πτώση σχεδόν 3%.
Επίσης, η Tesla χάνει περισσότερο από 6% αφού η Stifel μείωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή. Η εταιρεία είπε ότι μια πιο αργή από την αναμενόμενη κυκλοφορία του νέου Model Y της Telsa και οι πρόσφατες διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πωλήσεις στο εγγύς μέλλον.
“Ο δασμολογικός κίνδυνος έχει αποτυπωθεί και τιμολογείται σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις αγορές. Επομένως, η ημέρα της απελευθέρωσης μπορεί να μην είναι εντελώς σοκαριστική, αν και η αμερικανική διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι κανείς δεν κερδίζει από τον εμπορικό πόλεμο και τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης”, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Barclays, Emmanuel Cau. «Οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν μετά τις 2 Απριλίου, γεγονός που οδηγεί σε μια εκτεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με το τελικό πεδίο εφαρμογής, το επίπεδο και το χρονοδιάγραμμα των δασμών», ανέφερε.
Οι δασμοί του 2025 είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σχέση με την πρώτη περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρεί από τη μεριά της η UBS. Ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής έχει αυξηθεί από 2,5% σε περίπου 9%. Οι αμοιβαίοι δασμοί της Τετάρτης θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή άλλες 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.
Μαζικές πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές – Στο -2,91% το Χ.Α.
Η πρόθεση για επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα (και όχι μόνο) της Ευρώπης και ενδεχομένως στην Κίνα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έφερε ένα κύμα ρευστοποιήσεων σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Όμως, οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στα αμερικανικά χρηματιστήρια, στα οποία η ανάπτυξη κατά το α’ τρίμηνο βγήκε αναιμική (0,3%) και εάν υπάρξουν «αμοιβαίοι δασμοί» από την Ευρώπη, ίσως γυρίσει σε ύφεση.
Ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές υπό πίεση
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 1,39%, ο γαλλικός CAC -1,49%, ο ιταλικός MIB -1,65% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 -1,48%. Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones είχε πτώση 0,71%, ο S&P 500 -0,88% και ο Nasdaq είχε τις μεγαλύτερες πιέσεις (-1,94%).
Αναμενόμενη ήταν η άνοδος του Χρυσού στα ιστορικά υψηλά των 3.150 δολαρίων/ουγγιά, επειδή θεωρείται αυτή την περίοδο ως το καλύτερο “καταφύγιο κινδύνου”. Υποχώρησαν και οι αποδόσεις κάποιων κρατικών ομολόγων.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: «Πυρ κατά ριπάς» σε δεικτοβαρείς μετοχές
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε αυτή τη φορά να δείξει ανθεκτικότητα στις μεγάλες πιέσεις που δημιουργήθηκαν στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ιδιαίτερα ευάλωτες ήταν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στα ξένα χαρτοφυλάκια. Γενικότερα, πιέστηκαν όλες οι μετοχές που είχαν αγοραστεί από ξένους το τελευταίο διάστημα.
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.685,24 μονάδες (-2,91%), χάνοντας από την αρχή της συνεδρίασης τα επίπεδα στήριξης πέριξ των 1.700 μονάδων. Ωστόσο, το γεγονός ότι ισορρόπησε κατά τις τελευταίες ώρες πέριξ των 1.685 μονάδων δείχνει ότι βγήκαν αρκετοί αγοραστές (ενδεχομένως και market makers) για να απορροφήσουν τη μεγάλη προσφορά στα χαμηλά επίπεδα που είχαν όλα τα blue chips.
Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι υψηλή, στα 265,29 εκατ. ευρώ, και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 13 ήταν ανοδικές και οι 106.
Υποχωρήσεις ανά κλάδο και μετοχές
- Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 3,45%.
- Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) έπεσε κατά 2,46%.
- Οι τραπεζικές μετοχές, λόγω της μεγάλης παρουσίας ξένων επενδυτών στα μετοχολόγια, ήταν ευνόητο ότι θα υποστούν υψηλές ρευστοποιήσεις από ξένους. Ακολούθησαν βέβαια και ελληνικά χαρτοφυλάκια.
- Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 4,71%.
Θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι είμαστε στο τέλος του α’ τριμήνου, κάτι που αναζωπύρωσε τις ρευστοποιήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ρευστότητα από την αποκόμιση των υπεραξιών.
Μετοχές με τις μεγαλύτερες πιέσεις
- Στις τράπεζες, τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις είχαν οι μετοχές της Πειραιώς (-6,52%), της Alpha Bank (-5,98%), και μάλιστα την ημέρα που ανακοίνωσε τη μεγάλη εξαγορά της AXIA Venture.
- Έντονα πιέστηκαν από τα μη τραπεζικά blue chips ο Μυτιληναίος (-5,58%), με αποκόμιση κερδών από ξένους, και μάλιστα την ημέρα που ανακοίνωσε και σημαντική επιχειρηματική κίνηση.
- Ελεγχόμενες απώλειες είχαν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Τιτάνας, η Aktor και η Coca Cola HBC, που γύρισε πτωτικά (οριακά) προς το τέλος της συνεδρίασης.
- Άνοδο είχαμε κυρίως στις λίγες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως στην Prodea, την Quest, τον ΟΛΘ, την Μοτοδυναμική.