Πανδημία και πληθωρισμός «τρομάζουν» την ελληνική οικονομία

Αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες αβεβαιότητες σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους

Parallaxi
πανδημία-και-πληθωρισμός-τρομάζουν-860537
Parallaxi

Η εξέλιξη της πανδημίας- με την μετάλλαξη Όμικρον- αλλά και ο πληθωρισμός, ο οποίος καταγράφει σημαντική αύξηση στο 4% τον Νοέμβριο του 2021, προερχόμενος κατά κύριο λόγο από το κόστος ενέργειας, αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ).

Κατά τ’ άλλα η έκθεση «βλέπει» θετικές προοπτικές για το 2021 και το 2022, μετά την επίδοση του 13,4% που πέτυχε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, που ήταν η δεύτερη υψηλότερη εντός της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, εάν η βελτίωση σε σχέση με τους στόχους στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 620 εκατ. ευρώ για το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο, θα έχουμε και λίγο χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Η έκθεση αποδίδει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στην αύξηση των εξαγωγών ειδικά στις υπηρεσίες (λόγω τουρισμού), εξέλιξη η οποία οδήγησε σε μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Ωστόσο ο κ. Κουτεντάκης:

  • -Σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών παραγωγού στην βιομηχανία που αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 23% όσο και ο δείκτης τιμών εισαγωγών στην βιομηχανία που αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 32,9% προοιωνίζονται συνέχιση των ανατιμήσεων, επηρεάζοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
  • -Υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος η επιμονή των ανατιμήσεων να οδηγήσει τις Κεντρικές Τράπεζες στο να επανακαθορίσουν την στάση τους απέναντι στην ευνοϊκή νομισματική πολιτική που ασκούν τελευταία χρόνια.
  • Ειδικά για την Ελλάδα υπενθύμισε την σημασία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και μετά το τέλος του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς (PEPP) τον ερχόμενο Μάρτιο.
  • -Χαρακτήρισε «μεγάλη αβεβαιότητα» τη συνέχιση της πανδημίας με την μετάλλαξη Όμικρον η οποία μπορεί να δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για μέτρα στήριξης ανάλογα με την ένταση της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων

Ως μεγάλα ζητήματα αναδεικνύει η έκθεση τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τις εκκρεμείς συντάξεις.

Για το πρώτο σημειώνει ότι αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. στο τέλος Οκτωβρίου, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, και για το δεύτερο ότι ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης μειώθηκε ελαφρώς, από 125.504 στο τέλος Ιουνίου 2021 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 428 εκατ. ευρώ) σε 125.373 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 420,4 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα